Liviu Dragnea cere sa fie ELIBERAT DE INDATA din inchisoare
liviu dragneateleormandgaspc teleormaninalta curte de casatie si justitieiccjtribunalul bucurestiinchisoare
Liviu Dragnea a depus doua solicitarin adresate Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Bucuresti, prin care solicita eliberarea "de indata" din inchisoare. Solicitarile sunt justificate de aparitia in Monitorul Oficial, la data de 10 octombrie 2019, a deciziei Curtii Constitutionale privind completurile specializate.
Liviu Dragnea solicita magistratilor Curtii Supreme si Tribunalului Bucuresti sa fie eliberat "de indata" din sptatele gratiilor. In cererea depusa la Curtea Suprema, avocatii fostului lider PSD formuleaza o contestatie la executare.
"Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezulta indiscutabil ca sentinta penala prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate si pe care acum o executa strict in temeiul acestei sentinte (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latura penala) a fost pronuntata de un complet nelegal constituit, adica de o instanta care nu este prevazuta de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil.
Contestatorul (…) nu exercita vreo cale (ordinara sau extraordinara) de atac impotriva hotararii definitive de condamnare, nu pune in discutie temeinica si/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotararii penale definitive de condamnare, ci solicita exclusiv eliberarea sa imediata, ca urmare a publicarii oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare", se arata in respectivul document, depus luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Citeste si:
Liviu Dragnea lucreaza din inchisoare. Cu ce se ocupa fostul lider PSD
De asemenea, cealalta cerere, care a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Bucuresti, avocatii lui Dragnea incova faptul ca fostul lider PSD ar fi fost privat in mod ilegal de libertate, incepand cu data de 10.10.2019 si sa dispuna punerea lui "de indata in libertate”.
"Prezenta cerere de habeas corpus urmareste exclusiv incetarea starii de detentie a petentului, deci punerea sa in libertate. Ea nu vizeaza deci sub nicio forma incetarea existentei juridice (prin desfiintare, anulare, modificare etc.) sau pierderea autoritatii de lucru judecat a sentintei penale de condamnare devenite definitive. (…) Asa fiind, starea actuala de privare de libertate (detentie) a contestatorului este rezultatul sentintei pronuntate de un complet de 3 judecatori al Sectiei penale a ICCJ (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latura penala), care a aplicat pedeapsa pe care o executa contestatorul. Contestatorul nu se afla in executarea vreunei pedepse aplicate de Completul de 5 judecatori penal al ICCJ, intrucat decizia de apel s-a limitat la a respinge apelurile pe latura penala ale contestatorului si parchetului, facand sa devina definitiva sentinta completului de 3 judecatori al Sectiei penale a ICCJ”, se arata in documentul depus la Tribunalul Bucuresti.
Aceasta nu este prima incercare a lui Liviu Dragnea de a scapa de condamnarea primita in Dosarul DGASPC Teleorman. In toamna anului trecut, a fost depusa la ICCJ o contestatie in anulare in acelasi dosar, atat de avocatul uneia dintre parti, cat si de Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in Dosarul angajarilor fictive din Teleorman. De asemenea, fostul presedinte PSD trebuie sa plateasca si daune civile de peste 84.000 de lei statului roman. Sentinta a fost data luni, 27 mai, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aceasta este a doua condamnare a liderului PSD, dupa cea pentru fraudele electorale de la Referendum. Este o condamnare istorica pentru Romania, daca tinem cont ca persoana condamnata nu ocupa doar functia de presedinte al partidului de guvernamant, ci si pe cea de sef al Camerei Deputatilor.