LIVE TEXT DEZBATERE KLAUS IOHANNIS: Fara mine, statul de drept in Romania s-ar fi rupt

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LIVE TEXT DEZBATERE KLAUS IOHANNIS: Fara mine, statul de drept in Romania s-ar fi rupt
LIVE TEXT DEZBATERE KLAUS IOHANNIS: Fara mine, statul de drept in Romania s-ar fi rupt
de Magda Florea la 19 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
alegeri prezidentialeklaus iohannis

Presedintele in functie, Klaus Iohannis, a tinut, alaturi de jurnalisti, politologi si analisti, o dezbatere electorala pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dezbaterea a avut loc marti seara, in Aula Carol I, de la Biblioteca Centrala Universitara.

Intrebari si raspunsuri de la dezbaterea electorala:
 

Cristina Sincai: Ce garantii le dati romanilor ca o vor duce mai bine, daca veti fi ales presedinte? Sunt deja institutii financiare care vorbesc despre posibilitatea unei noi crize.

Klaus Iohannis: Ma voi implica total pentru Romania normala, e mai mult decat un slogan, e o dorinta. Ce inseamna acest normal? Inseamna prosperitate, crestere economica, locuri de munca bine platite, scoli bune, pacientul in centrul sistemului de sanatate. Ma voi implica pentru a lucra impreuna cu guvernul pentru prosperitatea economica. Lucrurile arata bine, avem solutii, este un guvern nou, care stie cum trebuie abordate lucrurile si va garantez ca vom merge spre mai bine. Acum suntem intr-o situatie care trebuie tratata cu mare atentie. Politica economica a guvernului esuat a fost axata pe consum, a pus un accent prea mare pe consum si asa s-a ajuns sa intram intr-o zona nesanatoasa, dar aceste lucruri pot fi corectate.



Moise Guran: Rolul de mediator al presedintelui – in 2014 ati primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi pentru apararea justitiei si statului de drept. Ultimii 3 ani ai primului mandat au stat sub acest semn. In 2017 ati avut cateva actiuni, e cert ca s-a cascat o prapastie intre o parte a populatiei si guvernul PSD si majoritatea parlamentara. Ati dat a treia sansa PSD odata cu guvernul Dancila. Ati amanat 2 ani referendumul pe justitiei. Legile justitiei au trecut. Ati sacrificat justitia pentru interesul electoral?

Klaus Iohannis: Am amanat referendumul pana cand am considerat ca produce efecte maximale. Cred ca a produs. Am alungat elefantii din sedinta de guvern, am coborat printre demonstranti, am retrimis legile justitiei l Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat punct de vedere de la Comisia de la Venetia. Am reusit sa anulez 70% din masurile care ar fi compromis legile justitiei. Nu sunt perfecte, sunt in vigoare, au trebuit promulgate pentru ca mi s-au terminat prerogativele constitutionale. Voi avea grija ca guvernul sa reia aceste chestiuni, vom repara ce a mai ramas de reparat.

Am inceput campania din 2014 cu promisiune ca voi intari statul de drept si voi incuraja lupta anticoruptie si m-am tinut de aceste lucruri. Fara mine, statul de drept din Romania s-ar fi rupt.

Klaus Iohannis: Studiile succesive sociologice mi-au aratat ca s-a apropiat momentul cel mai potrivit pentru referendum impreuna cu alegerile europarlamentare. Va reamintesc ca un referendum poate fi validat doar daca rata de participare poate fi suficient de mare. Ce am analizat anterior mi-a aratat ca nu ar fi fost validat.

Moise Guran: De ce ati luat decizia sa faceti anuntul demiteri doamnei Kovesi prin purtatorul de cuvant?

Klaus Iohannis: Asa mi s-a parut cel mai potrivit la momentul respectiv

Ramona Avramescu: Sunteti ingrijorat ca mediul online va este mai degraba ostil din cauza faptului ca ati refuzat dezbaterile?

Klaus Iohannis: Intr-o campanie electorala exista opinii pro si opinii contra. Eu mi-am pus in practica strategia pe care mi-am gandit-o pentru aceasta campanie si aceasta strategie este in desfsurare. Am urmarit impactul pe Facebook si in esenta numarul urmaritorilor este in crestere, inseamna ca lucrurile au fost bine intelese si ma bucura acest lucru.

Cum vede Klaus Iohannis turul al doilea? "Vorbim despre un tur doi intre candidatul Klaus Iohannis care a fost presedinte, romanii stiu ce am facut si o candidata care reprezinta PSD care a guvernat impotriva romanilor si atunci cred ca multi dintre cei care nu si-au format o opinie o vor forma in perioada urmatoare. Eu sper ca prin aparitiile mele si prin luarile de cuvant eu sper sa fie convinsi ca vor merge la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul este alegatorul cu stampila de vot in mana"

Cristian Parvalescu, politolog: Cum veti reusi sa grabiti acest ritm al reformelor si care ar fi reformele la care va ganditi?

Klaus Iohannis: O adevarata reforma institutionala se poate face modernizand constitutia. Momentan e imposibil pe actuala configuratie din Parlament. Sper dupa parlamentare sa avem alta configuratie. Pana atunci pot fi lucruri facute. In Parlamentu am vazut ca s-au gasit majoritati pentru a repara lucruri care au fost facute gresit. De asta am spus, legile justitiei, procedurile de numire a procurorilor sefi. In Parlament se poate discuta daca ne alegem primarii intr-un singur tur sau in doua tururi. Aceste lucruri pot fi incepute. Ma astept de la noul guvern sa fie proactiv. Dupa alegerile parlamentare sper sa avem o noua majoritate sa putem vorbi pe refacerea marilor sisteme.


Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui:


Avem un format neobisnuit dar care in acceptiunea mea va genera teme de discutii foarte interesante. Un pic de felul in care ne-am organizat. In ordinea in care sunt asezati participantii vor interveni, vom avea un scurt dialog, dupa care va interveni urmatorul participant. Vom face o scurta pauza si continuam.Teme aranjate nu exista.
 
Am venit in aceasta pozitie acum 5 ani si am spus ca vreau sa fiu presedintele Romaniei care face un alt fel de politica, sa generez solutii, abordari comune, echitabile, agreate cu toti partenerii institutionali. Dar am intalnit un PSD puternic ostil, un PSD care, mai ales dupa decembrie 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toti in haos. A aruncat Romania in haos. Pentru ce? Pentru a salva cativa penali.
 
PSD-ul a dorit sa acapareze si sa distruga nu doar statul de drept si lupta anticoruptie, ci si marile sisteme si a facut-o intr-un fel doarte perfid, si-a insurubat neamurile, gastile de partid in toate sistemele publice. M-am opus. De multe ori, surprinzator pentru ei, am avut succes. Dar mandatul meu nu s-a rezumat la atat. Am avut realizari care vor produce efecte ani si ani: acea intelegere cu partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru aparare ne-a pus in pozitia de partener respectat in NATO, am avut acel summit european.
 
 Am avut un mandat care a inceput ca un mandat de constructie, asa l-am gandit, dar pe parcurs am ajuns de multe ori sa am un mandat care trebuia sa mentina Romania in marile coordonate dorite de romani opunandu-ma PSD-ului.
 
Am reusit sa salvez imaginea Romaniei prin politica externa pe care am facut-o, am reusit sa contracarez efectele toxice in exterior ale unei guvernari pesediste centrate pe acapararea statului. Dupa 30 de ani de tranzitie lucrurile trebuie sa se schimbe fundamental. PSD-ul trebuie inlaturat din decizia statului. Dar nu oricum, ci democratic: prin vot. Si votul pentru prezidentiale este de aceea extrem de important.

Am intalnit un PSD puternic ostil. Un PSD care mai ales dupa decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toti in haos. A aruncat Romania in haos. Pentru ce? Pentru a salva cativa penali.
 
PSD a dorit sa acapereze si sa distruga nu doar statul de drept, nu doar lupta anticopruptie ci si marile sisteme. Si a facut-o perfid. Si-a insurubat gastile de partid. M-am opus acestor demersuri, m-am opus incercarilor psdiste de a acapara intreg statul roman. M-am opus folosint instrumentele oferite de Constitutie. De multe ori, surprinzator pentru ei, am avut succes. Mandantul meu nu s-a rezumat doar la atat.
 
Am avut realizari care vor influenta parcursul Romaniei ani si ani. Acea intelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Aparare ne-a pus in situatia unui partener apreciat in NATO si ne permite sa oferim romanilor o siguranta. Am avut spre sfarsitul mandatului acel Summit European la care au participat toti liderii europeni in care am creionat parcursul european pentru urmtorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a inceput ca un mandat de constructie, dar pe parcurs am ajuns de multe ori sa am un mandat care de fapt trebuia sa mentina Romania iin marile coordonate dorite de romani opunandu-ma PSD-ului.
 
Am reusit sa ma opun PSD-ului suficient de mult pentru a mentine Romania pe traiectoria europeana. Am reusti sa salvez imaginea Romaniei prin politica externa pe care am facut-o. Am reusit sa contracarez efectele toxice in exterior ale guvernarii PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea Romaniei si cred ca acum lucrurile trebuie sa se schimbe fundamental.
 
PSD trebuie inlaturat din decizia statului, dar nu oricum, ci in mod democratic: prin vot. Si votul pentru prezidentiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toti putem sa schimbam lucrurile in Romania. Putem sa avem un presedinte care lucreaza cu guvernul si impreuna poate reseta Romania. Sa duca la prosperitate pentru romani, sa duca la siguranta pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.
 
Ma bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegatorii liberali, dar le atrag atentia, proiectul nostru comun nu e finalizat. Ma adresez in aceasta seara si electoratului USR si PLUS. Inca din 2018 am luptat impreuna. Suntem de aceeasi parte a baricadei. Ma adresez electoratului PMP, care a vorbit in campanie de educatie. Suntem de aceeasi parte. Ma adresez si electoratului maghiar care isi doreste o tara faina. Putem face acest lucru.
 
Ma adresez si electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul sa fie reprezentat de un partid democratic. Si de asta trebuie trimis in opozitie sa se reformeze. Dar noi care ramanem nu taiem pensii, nu taaiem salarii. Voma vea grija ca ele sa creasca. In final ma adresez in mod special tinerilor. Foarte multi au mers la vot si au votat. Multi au votat in primul tur alt candidat, le multumesc si lor. Si celor care nu au votat ma adresez in aceasta tara, votul este vital. Mergeti pe 24 noiembrie la vot.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate
Life Style

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate

today21 Nov. 2024
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Business

ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA

today21 Nov. 2024
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
Imobiliare

Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!

today21 Nov. 2024
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Financiar-Bancar

In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa

today21 Nov. 2024
Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025
Economie

Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025

today21 Nov. 2024
Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA
Ultimele stiri economice

Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA

today21 Nov. 2024
Oamenii de afaceri din Romania nu isi pierd speranta. 6 din 10 antreprenori se asteapta la cresterea cifrei de afaceri
Companii

Oamenii de afaceri din Romania nu isi pierd speranta. 6 din 10 antreprenori se asteapta la cresterea cifrei de afaceri

today20 Nov. 2024
Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!
Financiar-Bancar

Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!

today20 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
Imobiliare

Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!

today21 Nov. 2024
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Financiar-Bancar

In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa

today21 Nov. 2024
Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025
Economie

Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025

today21 Nov. 2024
Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA
Ultimele stiri economice

Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA

today21 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x