Lista completa a NOILOR MINISTRI: Raluca Turcan, noul vicepremier al Romaniei, iar la Justitie vine Catalin Predoiu
pnlguvernul orbanguvern pnlludovic orbanrares bogdanministriparlamentvotalegeri anticipate
Ludovic Orban si-ar fi terminat de alcatuit Cabinetul. Surse din interiorul partidului partidului au dat publicitatii numele care vor acupa Ministerele lasate vacante in urma demiterii Guvernului Dancila.
Conform acestei liste, Raluca Turcan va fi noul vicepremier al Romaniei, iar Ministerul Finantelor va fi condus de Catalin Predoiu. Bogdan Aurescu ar urma sa preia conducerea Ministerului Afacerilor Externe, iar Marcel Vela pe cea a Ministerului de Interne. Un alt portofoliu esential este cel de la Educatie, unde propunerea este in persoana lui Monica Anisie.
Lista ministrilor propusi in Cabinetul Orban:
-
Vicepremier – Raluca Turcan
-
Ministerul Finantelor Publice – Florin Citu
-
Ministerul Educatiei – Monica Anisie
-
Ministerul Infrastructurii - Lucian Bode
-
Ministerul de Interne – Marcel Vela
-
Ministerul Economiei - Virgil Popescu
-
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
-
Ministerul Apararii – Nicolae Ciuca
-
Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
-
Ministerul Dezvoltarii Regionale – Ion Stefan
-
Ministerul Mediului – Costel Alexe
-
Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
-
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
-
Ministerul Sanatatii – Victor Costache
-
Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Bolos
-
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
-
Ministerul Tineretului si Sportului – Ionut Stroe
-
Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache
Lista cu propunerile de mai sus trebuie avizata intai de conduerea Partidului National Liberal. Aceasta lista, alaturi de documentul care contine programul de guvernare al noului Executiv trebuie depuse joi in Parlament , la Secretariatul General. Pana acum, nu a fost dat publicitatii documentul cu programul de guvernare, insa stim ca PNL propune eliminarea a 8 Ministere, reducerea aparatului de stat, reduerea cheltuielilor publice si pastrarea Legii pensiilor si a Salarizarii Unitare, desi liberalii spun ca social-democratii nu au lasat in buget banii necesari acestor majorari, ci, din contra, bugetul are un deficit foarte mare.
Ulterior, pe data de 5 noiembrie, Guvernul Orban va merge in Parlament pentru a cere votul de incredere. Acolo va avea nevoie de sustinerea a 233 de senatori si deputati, pentru a fi investit in functie.
Daca nu va obtine acest numar de voturi, presedintele Klaus Iohannis va trebui sa faca o noua numire. El poate sa il sustina din nou pe Orban, sau poate sa aleaga un alt premier desemnat. In acest sens, Iohannis ar fi purtat deja o discutie cu Traian Basescu, caruia i-a propus sa fie noul premier desemnat, daca Orban nu primeste sustinerea in Parlament, a dezvaluit fostul presedinte.
ana in acest moment liberalii se bazeaza pe aproximativ 225 de vorturi, calculele din Parlament nu prea sunt de partea liberalilor, care, desi si-au exprimat optimismul prin vocea lui Rares Bogdan si a lui Ludovic Orban, care au spus ca noul Cabinet va trece, sansele sunt slabe, mai ales ca Victor Ponta a anuntat ca nu sustine noul Guvern, iar singurele voturi care mai pot completa diferenta pana la 233 ar trebui sa vina din partea independentilor sau a social-democratilor.
Totusi, europarlamentarul Rares Bogdan a spus ca
PNL isi doreste alegeri anticipate si indiferent ca va trece sau nu Guvernul Orban, important e ca alegerile anticipate sa aiba loc, iar el preconizeaza ca acest lucru se va intampla in maximum trei-patru luni.
"Avem o strategie extrem de clara si avem incredere in Iohannis si Orban ca vor merge pe strategia stabilita de comun acord. Strategia e simpla si clara: anticipate in maxim 3 – 4 luni. Cum se vor produce ele? Conform Constitutiei. Alegeri anticipate va provoca un Guvern Orban”, a spus Rares Bogdan la Digi24.