Liderii celor mai bogate 7 natiuni din lume s-au saturat de critici si intind mana natiunilor sarace. Promit sa le ofere acestora 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid-19
g7summit g7 2021
La summit-ul liderilor G7 (SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia), care se va desfasura timp de trei zile, incepand de sambata, in Cornwall, Anglia, se vor discuta teme importante de pe agenda publica, precum urgenta climatica, tranzitia catre mobilitatea verde, dar si pandemia de coronavirus, care inca pune mari probleme Guvernelor lumii.
In ceea ce priveste criza sanitara, liderii G7 isi vor asuma trimiterea a unui miliard de doze de vaccin anti-Covid-19 natiunilor cu venituri mici.
De-a lungul ultimelor luni pandemice, numerosi experti in sanatate publica au semnalat faptul ca, la nivel global, campaniile de vaccinare se desfasoara inegal. In timp ce in natiunile bogate, se administreaza vaccinuri intr-un ritm alert, iar majoritatea populatiei are acces la ser, in tarile sarace, campaniile se desfasoara greoi sau sunt chiar inexistente.
Cele mai avansate economii ale lumii (membre G7) au fost criticate pentru ca nu impart doze de vaccin cu statele sarace
Cele mai avansate economii ale lumii - asa cum se defineste grupul G-7 - au fost criticate pentru ca nu impart mai multe vaccinuri cu tarile care au mai putine resurse.
Statele Unite, de exemplu, au stabilit ca ar trebui sa trimita vaccinuri in strainatate numai dupa ce au atins un nivel satisfacator de vaccinare in interiorul granitelor sale. Marea Britanie si UE au primit, de asemenea, critici similare.
Vezi aici:
Cu toate acestea, natiunile G-7 - SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia - vor sa puna capat pandemiei anul viitor si isi vor intensifica contributiile individuale, potrivit unui comunicat publicat joi de guvernul britanic .
Marea Britanie a declarat deja joi ca va dona cel putin 100 de milioane de doze excedentare de vaccin coronavirus in urmatorul an. Statele Unite au declarat, de asemenea, la inceputul acestei saptamani ca vor dona 500 de milioane de doze de Pfizer - BioNTech tarilor cu venituri reduse, pentru a ajuta aceste natiuni in lupta lor impotriva pandemiei de coronavirus.
Joi, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va reprezenta UE la G-7, a spus: "Obiectivul G-7 este de a pune capat pandemiei pana in 2022 prin intensificarea vaccinarii globale".