LEGE. Data alegerilor generale va fi stabilita de Parlament, nu de Guvern. Liberalii sunt nemultumiti: Mandatul actual poate fi prelungit sine die
alegeri parlamentarealegeri 2020
Plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede ca data la care vor fi organizate alegerile parlamentare va fi stabilita de Legislativ, prin lege organica, nu de Guvern. Tot luni, proiectul a trecut si de Senat.
Legea a trecut de deputati cu 180 de voturi pentru, 26 impotriva si 6 abtineri.
Conform legii, Legislativul trebuie sa stabileasca data alegerilor parlamentare, organizate ca urmare a expirarii actualului mandat, prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inainte, pentru evitarea suprapunerii cu alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie.
Astfel, termenul limita pana la care romanii ar trebui chemati la urne sa isi aleaga reprezentantii in Senat si Camera Deputatilor este 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.'
"In termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul stabileste, prin hotarare, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii alegerilor", prevede proiectul.
Conform noii legi electorale, numarul minim al sustinatorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se reduce la jumatate.
Proiectul de lege ii nemultumeste pe liberali. ''Parlamentul poate sa prelungeasca sine die acest mandat''
La dezbaterile din Parlament, deputatul PNL Gabriel Andronache, a transmis ca nu e normal ca Legislativul sa aleaga data propriului scrutin, pentru ca poate tergiversa situatia.
''Nu credem ca este normal ca Parlamentul sa stabileasca atunci cand doreste data alegerilor, avand in vedere faptul ca poate sa prelungeasca sine die acest mandat'', a spus liberalul.
Acesta a mai spus ca aceasta ipoteza poate fi dedusa chiar din expunerea de motive a proiectului legislativ. ''Din expunerea de motive, daca o citim cu atentie, vom vedea ca initiatorii proiectului de lege vizeaza prelungirea mandatului parlamentar pana in primavara anului viitor".
''Nu faceti altceva decat un exercitiu de forta'', le-a spus liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, social-democratilor, pe care ii acuza ca vor doar sa isi arate puterea in Legislativ.
De asemenea, liberalul le-a transmis social-democratilor ca prin acest proiect de lege se va ingreuna circuitul electoral.
PSD neaga faptul ca ar vrea sa tergiverseze stabilirea datei alegerilor
Deputatul PSD Florin Iordache sustine ca rationamentul in baza caruia i s-a luat Guvernul atributia de a stabili data alegerilor parlamentare este acela ca traversam un an delicat.
''Noi nu am spus ca le ducem in martie, dar, daca in luna decembrie va exista un grad mare de infectare a populatiei, daca nu vor exista niste conditii sa organizam alegerile, ca trebuie organizate alegerile pentru ca asa vrea nu stiu cine de la Guvern, nu'', a spus social-democratul.
Si USR a reactionat la proiectul social-democratilor, prin care iau prerogrativele Guvernului
In cadrul dezbaterilor din Parlament, Florina Presada a spus ca ''Romania este prizoniera unei majoritati cinice, care apartine dlor Ciolacu, tasiceanu si Cseke''. Presada sustine ca PSD actioneaza acum la fel cum a actionat asupra Parlamentului cand l-a obligat sa modifice legile justitiei, doar ca acum transforma Legislativul intr-un instrument electoral.
Proiectul de lege a fost depus saptamana trecuta in Senat, fiind initiat de presedintele interimar al PSD, deputatul Marcel Ciolacu, senatorul UDMR Cseke Attila si senatorul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.