Daca in urma cu cateva zile, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, s-a votat la nivel de ambasadori (COREPER) pentru numirea fostului procuror-sef al DNA in fruntea nou infiintatului Parchet European, acum urmeaza un vot la nivel de ministri. Din fericire, acest pas reprezinta doar o formalitate pe care o duce pe Laura Codruta Kovesi si mai aproape de numirea in functia de procuror sef european. De asemenea, lasand la o parte acest pas al votului la nivel de ministri, mai urmeaza si alti pasi procedurali in aceeasi directie, urmand ca in cele din urma, Parchetul European sa isi inceapa activitatea la sfarsitul anului curent.
Conform procedurilor in vigoare, presedintele Parlamentului European asteapta acum o scrisoare oficiala de la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, detinuta la acest moment de Finlanda, prin care se va transmite ca au fost intrunite toate conditiile necesare pentru o numire “de comun acord” a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef european. Dupa ce va primi aceasta instiintare, David Sassoli, presedintele PE, va avea la dispozitie doua optiuni pe care poate sa le urmeze.
Prima optiune pe care presedintele Parlamentului European o are la dispozitie este aceea de a lansa o procedura scrisa catre toti liderii de grupuri europarlamentare prin intermediul careia va cere acordul grupurilor pentru a consfinti acordul comun despre care aminteam in randurile anterioare. Totodata, David Sassoli mai poate sa puna acest acord pe agenda Conferintei Presedintilor, care reuneste liderii grupurilor europarlamentare intr-o sedinta programata pentru data de 17 octombrie.
In cele din urma, anuntul ca s-a ajuns la un acord comun privind numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European se va face in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din data de 21 octombrie.
Reactiile la nivel european cu privire la numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european nu au incetat sa apara dupa votul obtinut la sfarsitul saptamanii trecute in Consiliul European. Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru Libertati Civile (LIBE), a transmis ca Laura Kovesi “este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european, avand competente profesionale desavarsite”. De asemenea, seful Comisiei LIBE mai remarca si faptul ca Laura Codruta Kovesi “va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii Europene”, in conditiile in care Romania nu detine la ora actuala niciun post cheie la nivel european.
Maite Pagazaurtundua, vicepresedintele Comisiei LIBE, a transmis, de asemenea, ca “prin alegerea doamnei Kovesi in functia de procuror-sef european, Parchetul European isi va putea incepe acum activitatea pentru a asigura mai multa siguranta si protectie cetatenilor europeni”. De asemenea, Pagazaurtundua mai noteaza ca “noua institutie va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale Uniunii Europene, numai infractorii urmand sa fie nelinistiti in urma acestui acord”.
Nu in ultimul rand, si Monika Hohlmeier, presedintele Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), a salutat numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European, spunand ca fosta sefa a DNA este “deosebit de competenta, avand un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj”.
Ultimele NOUTATI
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si