Kovesi, la un pas de a deveni procuror-sef european. Consiliul UE a votat-o. Acum totul depinde de o formalitate
laura codruta kovesiprocuror sef europeaneppoparchetul european
Laura Codruta Kovesi a primit votul Consiliului Uniunii Europene, pentru numirea sa in functia de procuror-sef european. Kovesi mai are de trecut un singur "hop". Este vorba despre votul din Consiliul European, care, insa, spun specialistii ca este doar o formalitate. Teoretic, putem spune deja ca fosta sefa DNA este primul sef al Parchetului European, o institutie noua si de forta a UE, care va ancheta marile fapte de coruptie la nivelul tarilor membre UE, care reprezinta o amenintare pentru intreaga familie europeana.
Kovesi are un sfarsit de saptamana cum nu se putea mai bun. Consiliul Uniunii Europene a votat-o deja pe fosta sefa DNA pentru ocuparea functiei de procuror-sef european. Votul a fost cert in favoarea candidatei Romaniei, Kovesi primind 17 voturi din 22.
Votul a fost dat dupa o runda de negocieri intre Parlamentul Uniunii Europene si Consiliul Uniunii Europene. Dupa cum stim, inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, Laura Codruta Kovesi fusese desemnata favorita Parlamentului Uniunii Europene pentru functia de procuror-sef european. Ea
a primit cele mai multe voturi in cele doua comisii de examinare (LIBE si CONT) La care au fost supusi candidatii pentru aceasta functie, in jocul final ramanand fosta sefa DNA si un candidat al Frantei.
Membrii Comisiei LIBE au acordat 26 de voturi pentru Kovesi, 22 de voturi pentru Bohnert si un vot pentru Ritter, iar membrii Comisiei CONT au acordat 12 voturi pentru Kovesi, 11 voturi pentru Bohnert si un vot pentru Ritter.
Prin Guvernul Romaniei si exercitarea presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, tara noastra si-a exprimat ferm lipsa de sustinere pentru Kovesi, invocand in permanenta, inclusiv prin vocea premierului Viorica Dancila, faptul ca
fosta sefa DNA nu este potrivita pentru a ocupa aceasta functie, Romania sustinand constant candidatul francez. Paradoxal,
Franta si-a exprimat sustinerea pentru candidatul Romaniei.
Insa europenii par a fi de alta parere, iar la votul din Parlamentul UE,
multi dintre ei i-au spus fostei sefe DNA ca o admira pentru activitatea din Romania si pentru efortul ei de a lupta impotriva coruptiei. Unul dintre demnitarii europeni a spus chiar ca fosta sefa DNA si-a castigat antipatia clasei politice din Romania pentru a bagat dupa gratii politicieni corupti.
Citeste si:
Epopeea unui procuror persecutat
Dupa cum afirma specialistii, urmeaza doar ca membrii Consiliului European sa o voteze si ei pe fosta sefa DNA, iar Kovesi ajunge in fruntea procuraturii UE, la conducerea Parchetului European (EPPO), o institutie mult mai puternica decat DNA, care ancheteaza faptele de mare coruptie din UE.
Citeste si:
Regula de aur a oamenilor bogati: Nu economisi banii care iti raman