Klaus Iohannis: Pana in 2030, Romania o sa detina una dintre cele mai mari capacitati de energie solara
energie solaraklaus iohannisiohannisstiri de ultima oracapacitatea de producere a energiei solareromania energie solara
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat recent ca Romania isi propune sa isi extinda capacitatea de producere a energiei solare si sa imbunatateasca accesul national la energia electrica solara la preturi accesibile.
Aceasta masura demonstreaza angajamentul ferm al Romaniei de a deveni o tara neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon si de a utiliza surse regenerabile de energie.
"Romania urmareste sa isi extinda capacitatea de producere a energiei solare si sa imbunatateasca accesul national la energia electrica solara la preturi accesibile", a declarat Klaus Iohannis in cadrul unui eveniment care marcheaza intrarea tarii in Alianta Solara Internationala (ISA).
Aderarea la ISA va sprijini Romania in implementarea obiectivelor ambitioase privind energia solara incluse in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice. "Pana in 2030, Romania isi propune sa instaleze o capacitate de energie solara de peste 8 gigawati, reprezentand 24% din consumul final brut de energie electrica din surse regenerabile", a adaugat presedintele Iohannis.
Aceste obiective sunt in concordanta cu Strategia UE privind Energia Solara si vor contribui la implementarea Acordului de la Paris. Presedintele Iohannis a mentionat ca cetatenii Romaniei sunt deschisi si sustin noile tehnologii de generare a electricitatii. Pana in septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 gigawati de surse de energie distribuita conectate la retea, majoritatea bazandu-se pe tehnologia solara fotovoltaica.
Romania gazduieste, de asemenea, la Constanta cel mai mare centru de calificare pentru locuri de munca in domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Acest centru a pregatit deja mii de tehnicieni din Romania si din strainatate, care lucreaza in industriile eoliana si solara, inclusiv fosti mineri.
Presedintele Iohannis a subliniat importanta cooperarii la nivel global in ceea ce priveste finantarea, dezvoltarea tehnologiei si consolidarea capacitatii solare. Alianta Solara Internationala constituie o platforma excelenta in acest sens. "Va incurajez sa lucram impreuna si sa invatam unii din experientele altora pentru a profita la maximum de aceasta sursa energetica valoroasa, soarele!", a incheiat presedintele roman.
In concluzie, extinderea capacitatii de producere a energiei solare in Romania reprezinta o initiativa ambitioasa si necesara in contextul schimbarilor climatice si al tranzitiei catre o economie verde. Aderarea la Alianta Solara Internationala si cooperarea la nivel global vor contribui la atingerea acestor obiective si la cresterea securitatii energetice a tarii.
Sursa foto: freepik.com