Klaus Iohannis, mesaj transant pentru noii guvernanti: Avem nevoie de schimbare, de investitii, de masuri pentru mediul privat si de fonduri europene
klaus iohannisbuget 2022pnrr
Presedintele Romaniei a luat parte, miercuri, la evenimentul "Topul National al Firmelor 2021", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Cu acest prilej, liderul de la Cotroceni a transmis ca pe umerii noului Cabinet de la Palatul Victoria vor fi responsabilitati mari, in special din zona economica, deoarece "perioada incercarilor pentru economie nu s-a terminat".
"Economia merge inainte si Romania trebuie sa mearga inainte, pe calea dezvoltarii sustenabile, prin investitii, prin inovare si digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar si printr-o relatie onesta intre stat si mediul de afaceri. (...)
In 2020, scaderea economiei noastre a fost mai redusa, iar anul acesta revenirea este mai intensa, comparativ cu majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Dialogul constant si colaborarea dintre decidenti si mediul de afaceri in anul pandemiei, sustinute intens si prin implicarea Administratiei Prezidentiale, au constituit reteta necesara intr-o perioada extrem de complicata", a transmis presedintele.
In continuare, seful statului a punctat faptul ca efectele cele mai dure in plan economic s-au reflectat in industria turismului, in timp ce o dinamica pozitiva, de altfel previzibila, au avut comertul, indeosebi cel on-line, precum si domeniul IT&C. Totusi, despre turism presedintele sustine ca "a inceput sa isi revina treptat anul acesta".
Avem nevoie de o schimbare a paradigmelor
"Cresterea investitiilor nete in economie cu peste 10% in prima jumatate a anului reflecta, in ansamblu, obiectivul trecerii de la modelul bazat pe consum la cresterea bazata pe investitii. Insa, in aceasta privinta si la acest moment, investitiile publice din bani nationali si absorbtia fondurilor europene inca sunt tributare in executie, in raport cu estimarile programate in buget.
In ceea ce priveste dinamica PIB, cresterea din 2021 va fi una consistenta, peste estimarile realizate de-a lungul anului, insa proiectiile globale arata ca acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat.
Incetinirea cresterii economice, estimata pentru anii urmatori, impune solutii de natura structurala pentru economia noastra. Dezechilibrele cu care economia se confrunta in prezent indica, fara nicio indoiala, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei", a mai spus seful statului.
"Economia merge inainte, insa trebuie sa ne asiguram ca nu prin rostogolirea dezechilibrelor"
Seful statului atrage atentia asupra fapului ca trebuie sa lasam in spate dezechilibrele existente si sa dezvoltam o economie noua si sanatoasa. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de un buget pentru 2020 adecvat provocarilor si obiectivelor din prezent.
"Economia merge inainte, insa trebuie sa ne asiguram ca nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme si politici axate pe obiective de dezvoltare sanatoasa. Trebuie asumate o directie corecta, un parcurs clar si mecanisme eficiente de implementare, prin care sa revenim la obiectivele de sustenabilitate.
Dincolo de urgentele prezentului, avem mize esentiale pe termen mediu si lung. Provocarile cu privire la consolidarea fiscal-bugetara trebuie gestionate prudent, astfel incat deficitul bugetar si datoria publica sa nu atraga constrangeri in plus asupra evolutiilor economice viitoare.
Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esential pentru implementarea, in perioada post-criza, a unei conceptii financiare sanatoase pentru Romania. Aceasta trebuie gandita in jurul obiectivului de absorbtie a fondurilor europene si ca programare bugetara multianuala in raport cu ceea ce ne-am propus in materie de finantare europeana", a adaugat presedintele.
"Noul Guvern va avea, printre altele, si sarcina reluarii dialogului deschis, constructiv si orientat catre cresterea sustenabila a economiei noastre"
"Stim cu totii ca perioada incercarilor pentru economie nu s-a terminat. Noul Guvern va avea, printre altele, si sarcina reluarii dialogului deschis, constructiv si orientat catre cresterea sustenabila a economiei noastre. In aceasta perioada de redresare economica, avem nevoie de consolidarea capitalului romanesc si de atragerea de noi investitii, axate pe valoare adaugata ridicata. Mediul de afaceri are nevoie de performante cantitative, dar mai ales calitative, astfel incat intreprinderile mici si mijlocii, precum si firmele mari sa evolueze cu ambitie si viziune pentru economia viitorului", a mai spus Klaus Iohannis.
Nu in ultimul rand, sa nu uitam de investitiile esentiale, fara de care nu putem spera la dezvoltare: infrastructura rutiera este una dintre ele.
"In perioada urmatoare, 13% din suma nerambursabila alocata Romaniei prin PNRR va intra in tara ca prefinantare. Este semnul ca trebuie sa pregatim cu maxima seriozitate implementarea proiectelor asumate.
O infrastructura de transport care sa genereze dezvoltare pe orizontala, securitate si independenta energetica, competentele viitorului si inovarea tehnologica in procesele de productie sunt obiective clare, deja asumate", a daugat presedintele.
Foto: Administratia Prezidentiala