Presedintele Klaus Iohannis si-a continuat declaratiile prin a recunoaste ca “institutiile statului roman nu au reusit sa isi faca datoria de a proteja dreptul fundamental la viata”. De asemenea, Iohannis a descris aceasta situatie ca fiind “o realitate sumbra care nu mai poate fi schimbata”, cerand totodata ca cei responsabili sa fie aspru sanctionati. Chiar si asa, presedintele Klaus Iohannis a recunoscut insa ca “oricat de severe si binemeritate ar fi pedepsele, acestea nu vor aduce vietile pierdute inapoi”. Insa, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat importanta acestui proces de gasire si pedepsire a vinovatilor, tocmai pentru ca astfel de tragedii sa poata fi evitate in viitor.
Seful statului a tinut sa precizeze ca nu se va pronunta pe detaliile acestui caz pana la finalizarea anchetei. De asemenea, chiar daca urmeaza sa fie discutat in CSAT, Iohannis recunoaste ca un asemenea caz nu ar fi trebuit sa se discute in CSAT, respingand astfel abordarea politicianista propusa de Guvern. Seful statului a tinut apoi sa lanseze un prim atac la adresa Guvernului, pe care l-a invitat sa se gandeasca “daca nu cumva este autorul moral al tragediei de la Caracal”.
Facand referire la apelul premierului Viorica Dancila de a nu se politiza acest caz, seful statului a sustinut ca “ar fi un demers onest daca ar veni de la oameni onesti”. Insa, presedintele Klaus Iohannis a tinut sa aminteasca ca “una dintre liniile directoare ale acestei majoritati parlamentare a fost si este calcarea in picioare a legilor justitiei, a codurilor, a institutiilor”. Astfel, atunci cand un asemenea apel vine de la cei “care au masacrat legi, care au dat afara oameni competenti pentru a numi apropiati, care au scazut pedepsele pentru infractori si care au subordonat justitia”, acesta nu mai are niciun fel de credibilitate.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat deja ca in cadrul sedintei CSAT de astazi va cere premierului, ministrului Justitiei si de Interne “sa identifice solutii concrete, inclusiv de modificare a legilor si procedurilor”. Seful statului a precizat, de asemenea, ca daca autoritatile nu au instrumente clare pentru a isi putea face treaba, acest lucru trebuie rezolvat rapid. Totodata, Iohannis transmite inca o data ca “legislatia penala trebuie modificata in interesul apararii drepturilor fundamentale, nu al apararii infractorilor”.
Seful statului mai sustine ca dincolo de aceasta criza, problema reala este reprezentata de faptul ca “statul roman a fost profund slabit de guvernarea PSD”. In aceste conditii, Klaus Iohannis face un apel si le cere celor de la guvernare “sa uite de referendumuri absurde si sa isi asume raspunderea pentru ca ei sunt cei care pot lua decizii”. De asemenea, Iohannis a mai tinut sa transmita ca “societatea romaneasca s-a trezit, este implicata si reactioneaza”.
Citeste si: Fondul Proprietatea diminueaza valoarea contractului de credit incheiat cu BRD
Ultimele NOUTATI
Lista schimbarilor fiscale care ne lovesc din ianuarie 2025. Ce avem de platit la stat in 2025?
Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Partenerii nostri
Zile libere legale 2025 - cate zile libere suplimentare vor avea bugetarii in acest an?
SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala in cazul personalului hotelier
Reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea venitului salarial - PROCEDURA
SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025
Dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare din 2024 vor fi impozitate cu 8%
Zile libere pentru casatorie: se acorda in baza certificatului de la primarie sau de la biserica?
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Te-ar putea interesa si