Klaus Iohannis il propune TOT PE ORBAN ca premier
motiune de cenzuraklaus iohannisalegeri parlamentarealegeri 2020alegeri anticipateconsultaripalatul cotroceni
Presedintele Klaus Iohannis a purtat, joi, consultari cu presedintii grupurilor parlamentare, in vederea propunerii unui nou premier, dupa ce Guvernul PNL a fost demis prin motiune de cenzura. In urma consultarilor de la Cotroceni, Klaus Iohannis a decis sa il propuna tot pe Ludovic Orban.
Presedintele Klaus Iohannis il propune din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru functia de prim-ministru.
"Dupa ce m-am consultat cu toate partidele si formatiunile parlamentare, il desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern”, a anuntat presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Citeste si:
Orban a picat. Traiasca Orban!
Orban are la dispozitie 10 zile pentru a-si alcatui un Cabinet, cu care va merge in Parlament, pentru a cere votul de incredere. El trebuie sa obtina minimul 233 de voturi, pentru a fi reinvestit. Daca acest lucru nu se va intampla, si Guvernul va pica din nou, se va face o alta propunere, respectand procedura constitutionala. Daca si cea de-a doua propunere pica in Parlament in termen de 60 de zile de la prima, presedintele poate declansa alegerile anticipate si dizolvarea Parlamentului.
Constitutia stabileste, la Articolul 103, ca: 1.Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament; 2. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului; 3. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Procedura prin care Parlamentul acorda votul de incredere pentru Guvern este descrisa in regulamentelecelro doua Camere. Birourile permanente stabilesc data sedintei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului,
Stirea initiala:
Presedintele Klaus Iohannis a inceput discutiile cu liderii grupurilor parlamentare. Conform procedurii, constitutionale prevazute dupa caderea Guvernului prin motiune de cenzura, presedintele trebuie sa poarte consultari cu presedintii grupurilor politice din Parlament, iar in urma acestor consultari, sa fie propus un nou prim-ministru.
Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care precizeaza faptul ca seful statului are programate, joi, intalniri cu reprezentantii grupurilor politice din Parlamentul Romaniei.
Primii care deschid seria consultarilor sunt chiar liberalii, care sunt asteptati la Cotroceni incepand cu ora 12:00. Fiecarei echipe care va veni la Cotroceni, presedintele ii va aloca cate 45 de minute.
Dupa intalnirea cu liberalii, cei care vor urma la consultari sunt social-democrati, de la ora 12:45. Si acestia vor avea la dispozitie tot 45 de minute pentru a discuta cu presedintele in vederea propunerii unui nou premier.
In continuare, calendarul consultarilor de joi arata astfel:
"Ora 13:30 – Uniunea Salvati Romania (USR);
Ora 14:15 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
Ora 15:00 – Partidul Miscarea Populara (PMP);
Ora 15:45 – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a spus ca este foarte probabil sa anunte chiar la finalul consultarilor numele persoanei pe care o va propune pentru functia de prim-ministru.
Este nevoie de cativa pasi politici si vor fi facuti intr-o succesiune foarte rapida. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultari care incepe maine, la ora 12,00. Maine seara, dupa ce voi termina toate consultarile, probabil ca voi anunta deja persoana desemnata pentru a forma un nou Guvern", a spus Iohannis miercuri, in ziua in care
Guvernul PNL a fost demis, prin motiune de cenzura.
Citeste si:
PSD a castigat miercuri. O victorie pe fata si una de culise
Noul premier propus va avea insa o misiune dificila. El va avea la dispozitie 10 zile in care isi va alcatui o echipa de guvernare, iar intregul Cabinet va merge in Parlament pentru a obtine votul de incredere. Pentru a fi investit acest nou Guvern, este nevoie sa obtina minimum 233 de voturi in plenul Legislativului.
In conditiile in care aceasta propunere pica, se va relua procedura si se va face o noua propunere care, daca este respinsa la randul ei in termen de 60 de zile de la prima propunere, presedintele Klaus Iohannis se va consulta cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, va dizolva Parlamentul si va putea declansa anticipatele.