"Parcurgem o perioada extrem de tensionata"
Seful statului a fost prezent, miercuri, chiar la Baza 71 Aeriana a Fortelor Aeriene Romane din Campia Turzii, unde a facut o serie de declaratii importante, cu privire la situatia conflictuala care mocneste la granita cu Ucraina.
"Actualul context din vecinatatea noastra directa dovedeste, o data in plus, ca aceste masuri erau necesare. Parcurgem o perioada extrem de tensionata, in care riscurile si amenintarile la adresa securitatii regionale europene si euro-atlantice, inclusiv a securitatii Romaniei, s-au amplificat. Sunt evidente tendintele de revenire la politica de forta si de contestare a actualei ordini internationale liberale, precum si arhitecturi europene de securitate construite dupa Razboiul Rece”, a spus liderul de la Cotroceni.
Presedintele subliniaza ca, intr-un context atat de sensibil, fortele noastre militare trebuie sa fie pregatite.
"In aceste conditii, trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru a contracara actiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, in spatiul cibernetic, Romania actioneaza ferm si consecvent pentru consolidarea solidaritatii si a unitatii NATO, iar relatia transatlantica reprezinta un element principal de sustinere a coeziunii aliate. Din aceasta perspectiva, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii in Europa sporeste consistenta si credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare si aparare in spatiul euro-atlantic", a completat presedintele.
Totodata, presedintele Klaus Iohannis a pus accentul si pe "necesitatea unei prezente mai consistente a NATO a Statelor Unite si a altor aliati in regiunea Marii Negre, pentru a asigura o postura consolidata de descurajare si aparare, asa cum am sustinut in mod repetat".
Saptamana trecuta, ministrul Apararii a dat asigurari ca nu intram in razboi
In randul societatii civile din tara noastra se resimte o neliniste cu privire la posibilitatea izbucnirii unui razboi la granita si sansa ca noi sa fim implicati. In aceasta privinta, putem sta linistiti, dupa cum ne asigura, insusi ministrul Apararii, saptamana trecuta, pentru ca, desi nu se poate garanta mentinerea pacii dintre Rusia si Ucraina, totusi
noi nu vom intra in razboi.
"Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina, pentru ca ar fi foarte mari costurile pentru Rusia daca ar face acest lucru. NATO a anuntat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice - n.r.) ca nu poate fi vorba de o interventie militara, pentru ca Ucraina nu este membru al Aliantei, deci nu poate fi vorba de un raspuns militar. Din perspectiva asta, noi, Romania, si NATO nu vor intra in razboi de tip militar. Sigur ca razboiul economic, razboiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista daca va fi un conflict, dar in acest moment la un razboi cald, ca sa spunem asa, nu ne asteptam", a explicat Vasile Dincu.