Kelemen Hunor cere CONSERVAREA padurilor pentru urmatorul deceniu. Barna se opune
defrisari paduripaduri romanialemn de foclemn
Kelemen Hunor, liderul UDMR si candidatul partidului la alegerile prezidentiale, propune oprirea taierilor industriale ale padurilor si stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani. Ca raspuns la aceasta propunere, candidatul USR-PLUS, sustine ca masura propusa de Kelemen Hunor este " un scenariu nerealist".
Kelemen Hunor sustine stoparea exploatarii padurilor. Liderul UDRM propune oprirea taierilor industriale ale padurilor si stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani, timp in care sa fie taiat doar lemnul care sa deserveasca incalzirea populatiei care depinde de aceasta sursa.
Totodata, Kelemen Hunor sustine ca Romania are nevoie de un program de impaduriri.
"Cea mai eficienta modalitate si eu optez pentru asa ceva: stoparea, interzicerea taierii in scopuri economice pentru zece ani de zile, cum au facut si alte state si atunci nu mai ai probleme de nicio natura si atunci trebuie sa gasesti alternative pentru acele cateva sute sau cateva mii de locuri de munca. (...) Eu as opta pentru acest lucru. Stiu ca este o chestiune absolut radicala, este controversata, dar, daca vrem sa oprim taierea ilegala si tot ceea ce inseamna distrugerea masei forestiere, pentru un deceniu, pentru zece ani cred ca ar fi cea mai buna solutie”, a afirmat Kelemen Hunor.
Dan Barna, insa, crede ca masurile propuse de Kelemen Hunor fac parte dintr-un scenariu nerealist. Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidentiale crede ca, prin interzicerea totala a exploatarii padurilor, ar intra in criza multe comunitati care depind de lemn de foc.
"Il consider un scenariu nerealist, care rezolva o criza printr-o alta criza. O interzicere totala a exploatarii de lemn in Romania, inclusiv cel de foc, ar insemna sa aruncam niste comunitati intr-o criza pentru care nu avem solutii. (...) Exploatarea rationala si impaduririle sunt raspunsul corect si blocarea furturilor ilegale. Aceea este problema reala a Romaniei, nu faptul ca exista o industrie a mobilei performanta, zic eu, care contribuie la PIB”, a spus Barna.
Problema defrisarii masive a padurilor din Romania este atat de grava incat, in ultimii ani, mai multi padurari au fost ucisi in lupta cu braconierii. In 2016, Guvernul Ciolos a adoptat OUG 51/2016, care a impus 100 de sanctiuni silvice noi si a dublat sau a triplat cuantumul amenzilor.
"Avand in vedere necesitatea consolidarii cadrului legal si intarirea capacitatii de control privind integritatea fondului forestier national, trasabilitatea materialelor lemnoase si lupta impotriva taierilor fara drept de masa lemnoasa din fondul forestier national si din vegetatia forestiera de pe terenurile din afara acestuia,
apreciind ca neimpunerea de urgenta a unor sanctiuni proportionale si disuasive operatorilor care introduc pentru prima data pe piata lemn si produse din lemn conduce la neindeplinirea obiectivelor asumate de Romania, privitoare la implementarea Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor care revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn,
luand in considerare faptul ca lipsa masurilor stabilite prin prezentul act normativ s-a concretizat in perioada 2010-2013 in 8,8 milioane mc/an masa lemnoasa estimata a fi taiata ilegal, sunt lezate interesele economice strategice ale Romaniei si, pe cale de consecinta, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale a Romaniei", spuneau atunci initiatorii Ordonantei.