Iohannis: Tinerilor romani nu li se ofera sansa unei cariere de succes in tara
klaus iohannisstudentian universitarfacultateuniversitatisistem de invatamantinvatamant superior
Presedintele tarii, Klaus Iohannis, a vorbit despre situatia invatamantului universitar in Romania, subliniind faptul ca tinerilor nu li se ofera suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara.
Prezent la Cluj Napoca, la festivitatea de deschidere a anului universitar, Klaus Iohannis a punctat faptul ca Romania nu ofera suficiente oportunitati de dezvoltare profesionala tinerilor din tara noastra. De asemenea, presedintele a punctat si lipsa de interes a guvernantilor pentru sistemul de invatamant.
"Realitatea din ultimii ani ne-a aratat ca nici vorba de viziune din partea guvernantilor ori de preocupare pentru excelenta in educatie", a declarat Klaus Iohannis.
"Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre", a spus presedintele.
"Singura constanta a fost perindarea pe functia de ministru a unor persoane fara nicio vocatie si fara nicio preocupare de a intelege, daramite de a rezolva problemele sistemice din invatamant. Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori. Din pacate, nu aceasta este regula, ci exceptia pe care o intalnim doar in anumite centre de invatamant, ca aici. In plus, la noi, tinerilor nu li se ofera inca suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara", a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a spus ca e nevoie de o concentrare a tuturor fortelor, atat la nivel institutional in Romania, cat si in afara ei, pentru a dezvolta un cadru prielnic pentru tinerii valorosi care vor sa studieze si sa lucreze apoi in domeniile in care si-au obtinut diplomele.
Totodata, presedintele a punctat semnificativa dezvoltare pe care a cunoscut-o Clujul in ultimii ani, in domeniul invatamantului, devenind un magnet pentru tinerii talentati din tara noastra.
"Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultura a calitatii bine conturata si cu o cooperare activa atat cu mediul privat, cat si cu parteneri europeni si internationali, putem sa oferim aceste oportunitati. Nu este o coincidenta ca in ultimii ani am fost martorii unei transformari a Clujului intr-un magnet pentru tineri talentati si ambitiosi din intreaga Romanie. Mediul universitar si cel economic de aici au facut deja acesti primi pasi cruciali spre normalitate si modernitate", a completat presedintele.
Citeste si:
Care sunt cele mai bune ore si zile pentru a gasi cele mai mici preturi la biletele de avion
Mesajul presedintelui pentru profesori: "Va incurajez sa va uniti fortele"
Nu in ultimul rand, presedintele a facut un apel catre cadrele didactice si la autoritatile locale, rugandu-i sa isi uneasca fortele.
"Va incurajez, de asemenea, sa va uniti fortele. Centrele universitare romanesti au oportunitatea de a utiliza in comun resurse importante, aducand la un loc potentialul tuturor universitatilor si al institutelor de cercetare performante.
Fara o abordare strategica de colaborare, bazata pe excelenta si meritocratie, universitatile romanesti risca sa nu aiba realizari notabile in topurile mondiale. Diferenta de buget dintre universitatile romanesti si cele din topurile internationale este uriasa, iar o posibila solutie pentru a putea fi competitive este crearea unor universitati puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar si al autoritatilor locale", a mai afirmat Iohannis.
Mesajul presedintelui pentru studenti: "Ati distrus mitul tanarului apatic si pasiv, care nu iese la vot. Va felicit !"
Presedintele a transmis si studentilor un mesaj, la inceput de an universitar. Klaus Iohannis i-a felicitat pentru acestia pentru empatia si implicarea de care au dat dovada implicandu-se activ in societate.
"In ultimii ani, tinerii s-au aflat in fruntea unei veritabile revolutii a participarii civice. La ultimele alegeri, ati distrus mitul tanarului apatic si pasiv, care nu iese la vot. Va felicit si va indemn sa ramaneti la fel de implicati, gata oricand sa sanctionati derapajele decidentilor politici. Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante si dinamizarea societatii civile, tinerii au preluat stafeta reconstructiei de care Romania are atata nevoie”.
Citeste si:
IRCC, noul indicele de referinta pentru creditele in lei se apropie de ROBOR. Indicele a crescut de la 2,63%, la 2,66%