Motiunea a trecut. Urmeaza anticipate?
alegeri anticipatealegeri parlamentarealegeri 2020motiune de cenzuraparlamentguvern
Motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Cabinetului Orban a trecut, cu 261 de voturi. Ce se intampla in continuare? Urmeaza anticipate? Constitutia Romaniei are prevederi clare in ceea ce priveste procedura care trebuie urmata si da, putem spune ca daramarea Guvernului este primul pas catre declansarea alegerilor anticipate, insa, pentru ca acest lucru sa devina posibil, e nevoie de doua Guverne de sacrificiu post-motiune. Si e foarte posibil sa le avem, fiindca pozitiile liderilor PSD si PNL se indreapta catre aceasta directe.
Spre exemplu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, sustinea, inaintea votului pe motiune, ca, daca motiunea va fi un succes, atunci PSD ii va propune presedintelui Klaus Iohannis un nume de premier. "Un intelectual de stanga", dupa cum l-a caracterizat presedintele interimar al PSD pe cel pe care il va propune ca inlocuitor pentru Orban.
Dupa motiune, Ciolacu si-a imbogatit declaratia, spunand ca si-a propus sa mearga cu o propunere de premier la Iohannis, chiar alaturi de Victor Ponta, daca vor ajunge la un numitor comun. De asemenea, Ciolacu a spus ca nu va vota niciodata un Guvern condus de Orban.
Citeste si:
PSD il inlocuieste pe Orban cu un INTELECTUAL DE STANGA. Ciolacu vrea ca motiunea sa fie votata CAT MAI REPEDE
Stiind declaratiile anterioare ale lui Klaus Iohannis, conform carora nu va accepta si nu va desemna niciodata un premier PSD, social-democratii stiu deja ca propunerea va fi un esec si, optand pentru a o face, putem intelege ca forteaza alegerile anticipate.
La randul lor, liberalii, au declarat, inainte de votul pe motiune ca, daca motiunea trece, nu vor vota niciunul dintre Guvernele propuse ulterior. Astfel, cele doua propuneri pe care Constitutia le prevede ar pica, si s-ar ajunge la anticipate.
"O spun limpede: in cazul in care va exista o majoritate in ceea ce priveste motiunea de cenzura, in ceea ce priveste Partidul National Liberal decizia noastra este clara luata ca sa nu mai votam investirea niciunuia dintre cele doua guverne pentru a declansa alegeri anticipate. Asta le spun si parlamentarilor, ca sa stie”, a afirmat Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
De asemenea, dupa motiune, europarlamentarul PNL, Rares Bogdan, a spus ca e posibil ca PNL sa il propuna tot pe Orban presedintelui Klaus Iohannis.
Vezi aici:
Orban a picat. Traiasca Orban
Procedura din Constitutie: E nevoie ca doua Guverne sa pice in Parlament pentru declansarea alegerilor anticipate
Daca acestea sunt pozitiile liderilor PNL si PSD, sa vedem care este procedura. In cazul in care motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Cabinetului liberal intruneste voturile a cel putin 233 de partlamentari, atunci aceasta va fi validata. Conform Art. 89 din Constitutia Romaniei, urmeaza ca presedintele Romaniei sa convoace grupurile parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni. Se va desemna, in urma discutiilor, un premier, care va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier.
In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, in termen de 60 de zile de la prima propunere, presedintele tarii va solicita celor doua Camere dizolvarea Parlamentului si se va intra in procedura alegerilor anticipate. Chiar daca pica doua propuneri de investitura in Parlament, alegerile anticipate nu pot avea loc fara ca presedintele tarii sa solicite expres acest lucru.
De asemenea, Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data in cursul unui an si nu in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.