Intalnire de urgenta la varful PNL: Fotografia, alegerile si majorarea pensiilor, pe ordinea de zi
pnlbpn pnlludovic orbansedintaalegeri localealegeri parlamentare
Membrii Biroului Politic National al PNL s-au reunit marti, in videoconferinta, de la ora 19:00, in sedinta de urgenta. Este prima sedinta a liderilor PNL, dupa aparitia in spatiul public a fotografiei care ilustreaza mai multi liberali, ce sarbatoresc aniversarea lui Ludovic Orban, la Palatul Victoria, fara sa poarte masca sau sa respecte distantarea sociala. Mai mult, protagonistii fotografiei consuma alcool si fumeaza in spatiul inchis. Vezi aici LISTA AMENZILOR PLATITE DE PROTAGONISTII FOTOGRAFIEI
Conform unor surse din interiorul partidului, PNL incearca la aceasta sedinta sa identifice persoana care a facut fotografia si a distribuit-o in spatiul public.
De asemenea, liberalii ar putea avea pe ordinea de zi si alte subiecte importante, cum ar fi alegerile locale si parlamentare, care inca au ramas in picioare pentru acest an. Conform lui Orban, alegerile locale ar urma sa fie organizate in toamna (in septembrie-octombrie), iar cele parlamentare, la inceputul lunii decembrie.
Majorarea pensiilor si alocatiilor: De la 1 septembrie, PSD cere majorarea cu 40% a pensiilor, dar Legea NU indica sursa de finantare / PSD: "Daca modifica o singura virgula la Lege, depunem motiune"
O alta tema importanta pentru PNL este si majoarea pensiilor si alocatiilor, impusa de PSD prin acte normative adoptate de social-democrati. PSD a declarat prin vocea presedintelui interimar al partidului Marcel Ciolacu, dar si prin cea a fostului ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, ca, daca PNL nu va majora pensiile si alocatiile,
Guvernul va fi daramat prin motiune de cenzura.
Vasilescu a declarat de curand ca motiunea va fi depusa chiar si daca PNL va modifica "o singura virgula" in Legea pensiilor care prevede o majorare a acestora cu 40%.
Desi a impus aceasta majorare prin Legea pensiilor, proiectul nu prevede si sursa finantarii. Cu alte cuvinte, PSD cere sa se mareasca pensiile cu 40%, fara sa indice de unde sa se ia acei bani. In mod normal, acest act normativ ar putea fi catalogat drept populist, sau cel putin "fara acoperire", "fara sustinere".
Orice majorare si pompare artificiala a veniturilor ar trebui sa isi regaseasca fundamentul intr-o sursa clara de venit. "De unde vin banii pentru aceste majorari", ar trebui sa fie principalul Articol al oricarui act normativ care impune majorari de venituri de la bugetul de stat, care nu este "un sac fara fund".
In momentul in care aceste surse nu sunt prevazute, ele nu exista, actul normativ reprezentand doar un artificiu, o dorinta a unor politicieni de a disimula ca vor sa ajute populatia.
Lipsa acestor surse a fost criticata si de institutii europene, precum Comisia Europeana sau FMI, care au avertizat ca Legea pensiilor va impovara generatiile viitoare.
Alte posibile teme de discutie: remanierea guvernamentala si motiunile simple depuse si adoptate de majoritatea PSD in Parlament
Pe langa aceste teme, liberalii au si alte puncte fierbinti, precum o posibila remaniere guvernamentala, desi liberalii neaga ca ar pregati o remaniere.
O alta tema ar putea-o reprezenta motiunile simple depuse de PSD si adoptate de Parlament impotriva lui Florin Citu, ministrul Finantelor Publice si Marcel Vela, ministrul de Interne.
La finalul sedintei de la varful PNL se vor face, cel mai probabil, declaratii de presa.
Citeste si:
CEO-ul eJobs: Pentru prima data pe piata muncii, sunt mai cautati specialistii, decat muncitorii