Intalnire de gradul zero intre Donald Trump si Vladimir Putin. Cum au decurs discutiile dintre cei doi
donald trumpvladimir putinintalnire istoricarazboiul din siriaterorism
Donald Trump si Vladimir Putin s-au intalnit luni, la Helsinki, in ceea ce se poate numi deja cel mai important eveniment politic al verii. Despre o astfel de intalnire intre, probabil, cei mai importanti doi oameni ai lumii s-a vorbit inca din primele zile dupa momentul investirii lui Donald Trump la Casa Alba. Cei doi sefi de stat au discutat pentru mai bine de doua ore intr-unul din saloanele Palatului Prezidential din Helsinki. La final, intr-o declaratie de presa comuna, ambii presedinti au concluzionat ca intalnirea a fost una "fructuoasa", relatiile dintre cele doua state schimbandu-se radical in bine.
Trump acuza strategia de politica externa a Statelor Unite
In nota sa caracteristica, Donald Trump a postat inainte de aceasta intalnire un mesaj cat se poate de interesant pe o retea de socializare. Trump critica astfel strategia veche de cativa ani a Statelor Unite, care a dus la o relatie mai rea ca niciodata cu Rusia.
Trump este de parere ca anii de "naivitate si stupiditate din partea Statelor Unite” au dus la o "vanatoare de vrajitoare masluita", care a cauzat stricarea relatiilor dintre cele doua mari puteri. Acest mesaj a fost postat cu doar cateva ore inainte de intalnirea pe care urma sa o aiba cu omologul rus, Vladimir Putin.
Tot inaintea acestei intalniri de gradul zero, Donald Trump a mai spus ca este de parere ca "lumea vrea sa vada o relatie de intelegere”" intre Statele Unite si Rusia.
Concluziile intalnirii dintre Donald Trump si Vladimir Putin
Desi intalnirea dintre cei doi era programata initial pentru doar 90 de minute, discutiile s-au prelungit pana peste doua ore. Dupa aceasta intalnire, Donald Trump si Vladimir Putin au participat la un pranz tarziu, alaturi de alti sase reprezentanti ai celor doua tari. Dupa pranz, cei doi presedinti au sustinut o declaratie de presa comuna in care au prezentat concluziile acestei intalniri.
Primul care a luat cuvantul a fost Vladimir Putin, presedintele rus spunand ca aceasta intalnire reprezinta primul pas spre reinstalarea increderii la un nivel acceptabil intre cele doua state. Putin a continuat sa evidentieze faptul ca discutiile au avut loc intr-o atmosfera :deschisa si constructiva", in ciuda perioadei dificile prin care trec in acest moment relatiile internationale dintre cele doua state.
Donald Trump si-a inceput discursul dand asigurari ca relatiile proaste dintre cele doua state au luat sfarsit odata cu aceasta intalnire.
Un prim pas care ar urma sa fie facut in urma discutiilor de ieri de la Helsinki ar fi reprezentat de misiunea de instalare a pacii in Siria. Presedintele rus este de parere ca, datorita presedintelui Trump, instalarea unei paci durabile in Siria a devenit posibila. Cel mai probabil, cele doua state vor urma sa se implice in perioada urmatoare si la nivelul crizei umanitare de acolo.
In legatura cu problema ucraineana, Putin a tinut sa evidentieze ca Rusia respecta acordul de la Minsk si ca spera ca Statele Unite sa reuseasca sa convinga Ucraina sa puna in aplicare ceea ce este prevazut in acord. Nu in ultimul rand, Vladimir Putin a recunoscut ca a avut un favorit la alegerile americane, in persoana lui Donald Trump, insa presedintele rus da asigurari ca nu se poate pune problema unei implicari a Rusiei in afacerile interne ale Statelor Unite.
Nu in cele din urma, Vladimir Putin s-a aratat inca o data ingrijorat in legatura cu scutul antiracheta de la Deveselu, pe care il considera un avanpost ofensiv al Occidentului, prea aproape de granitele sale. Din cate se pare, Putin crede ca instalarea acestui scut incalca prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare, semnat in 1986.
Trump crede ca discutia a fost un prim pas "catre un viitor mai luminos, bazat pe cooperare si pace” intre cele doua mari puteri. De asemenea, liderul de la Casa Alba a tinut sa evidentieze ca abordarea diplomatica este intotdeauna preferabila conflictului. Presedintele american a recunoscut ca aceasta abordare a lui poate fi periculoasa din punct de vedere politic, insa este de parere ca doar asa se poate ajunge la o stabilitate in lume.
Liderul de la Casa Alba a mai transmis jurnalistilor ca l-a informat pe omologul sau de la Kremlin cu privire la discutiile pe care le-a avut in intalnirea istorica cu Kim Jong-un.
De asemenea, cei doi presedinti au avut pe ordinea de zi si problema terorismului islamic, concluzia fiind aceea de a exista o cooperare intre agentiile si institutiile celor doua state pentru a asigura siguranta cetatenilor.