Linistea dinaintea furturii in PSD
psdcongres psdclaudiu mandamarcel ciolacu
In curand, social-democratii se vor reuni in Congres, pentru a-si alege noua echipa de conducere. Insa, desi urmeaza un moment crucial, e atat de multa liniste ... incat a devenit galagioasa.
PSD pare ca merge "pe burta" in acest moment. Niciun semn nu tradeaza faptul ca, in doar cateva saptamani, cel mai mare partid politic din Romania isi va schimba echipa de conducere. Nu vedem nicio declaratie, nici macar lansarea vreunei candidaturi, niciun atac intre candidati, nicio idee de reforma, de schimbare, nicio gura de aer "fresh".
Problema e ca nu vorbim despre o liniste care curge din prea multa armonie si eleganta. Nu vorbim despre linistea din interiorul unui partid adulat de cetateni, care nu are motive sa schimbe ceva. Vobrim despre un partid pus in genunchi in ultimul an, dar care continua sa zica "las-o, ba, ca merge asa".
Pare ca zarurile deja au fost aruncate si cartile au fost facute. Careul de Asi este la "Vulpoi", asa cum a fost numit actualul presedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, de Claudiu Manda. "El e Vulpoiul de care e nevoie in fruntea PSD", a spus presedintele PSD Dolj.
Si cu asta, a spus tot. A spus, spre exemplu ca PSD nu a inteles nimic din valul de antipatie pe care societatea romaneasca l-a cocotat, atat la alegerile europarlamentare, cat si la prezidentiale, dar si prin valul de proteste si dispret afisat in mediul online, cel putin in ultimii trei ani si jumatate.
Dupa tot efortul romanilor care au inghetat noaptea pe strazi, scosi din case de Ordonante aparute precum ghioceii, dupa cate cartonase rosii am primit de la Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Parlamentul European sau FMI, PSD a inteles ca are nevoie de un vulpoi.
Care o fi insemnatatea acestui cuvant in viziunea lui Manda, el stie, cert este ca, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, se precizeaza ca unul dintre sensurile cuvantului "vulpoi" este "barbat siret". Fix ce trebuie, cu alte cuvinte, nu-i asa?
Daca PSD ar fi inteles ceva din toate "tavalelile" din ultimul an, s-ar reforma din temelii, nu ar vota vulpoi. Si nu trebuia sa faca nimeni sinapse exceptionale. Trebuia trasa concluzia simpla ca asa nu se mai poate. Alegatorul nu mai poate fi dus de nas ... asa usor. Omul incepe sa isi puna intrebari inainte de a imbratisa o promisiune, omul incepe sa se intereseze despre istoricul celui pus cap de afis care cere voturi impartind mici, omul incepe sa se jeneze cand e reprezentat de persoane care nu stiu sa vorbeasca corect gramatical, omul s-a saturat de scandaluri si atacuri intre politicieni. Si taxeaza la vot.
Prin linistea dinaintea Congresului, PSD spune clar si raspicat, ca nimic nu se schimba. Merge inainte, la fel ca pana acum, doar ca va avea un vulpoi in frunte.
Social-democratii rateaza sansa unei reforme care, in timp, le-ar fi readus capital electoral. Insa cantarind si analizand situatia, poate nici nu e nevoie sa faca efortul asta. Mizeaza totul pe cartea timpului, pe memoria scurta a alegatorului si pe misiunea grea pe care o are actualul Guvern care, inevitabil, isi va cam taia craca de sub picioare singur.
Si, lasand Universul sa lucreze, polii de putere se vor reinversa, asa cum se intampla de la Revolutie incoace. Totusi, o idee de reforma ne e transmisa tot de Claudiu Manda, care spune ca
"Nu vom mai vota prosti in functii publice".
Adverbul acesta de intarire - mai - ne sugereaza faptul ca, in trecut, tocmai asta s-a intamplat. Adica PSD a votat prosti in functii publice. Acum nu va "mai" vota. Ideal ar fi, noua, cetatenilor de rand, sa ne explice cineva resortul din spatele votului de atunci. De ce au fost votati prosti in functii publice? Cine i-a votat? Mai au drept de vot cei care i-au votat? Cum au fost sanctionati?. Utila ar fi si o definitie a "desteptaciunii", ca sa stim, tot ca alegatori umili, exigentele la care trebuie sa se ridice o persoana pentru a fi votata in functii publice de social-democrati.
Citeste si:
Mizele alegerilor anticipate