IMPOZITE mai DURE in Romania: cine ar trebui sa fie taxat in plus, de la ce suma sa se aplice supraimpozitarea
supraimpozitare companii
Social-democratii, prin vocea liderului partidului, Marcel Ciolacu, sunt aprigi sustinatori ai unei supraimpozitari cu caracter temporar, aplicata companiilor ce inregistreaza profituri uriase in aceasta perioada.
Impozite mai dure in Romania: cine ar trebui sa fie taxat in plus, de la ce suma sa se aplice supraimpozitarea
Acum, Ciolacu a reluat discursul pe aceasta tema si subliniaza necesitatea impunerii unei taxe suplimentare asupra companiilor ce reusesc performanta de a avea cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
Conform oficialului PSD, ar fi vorba despre 320 de astfel de companii ce activeaza in tara noastra.
Desi militeaza pentru impunerea acestei taxe, ce va viza cu precadere multinationalele, fiindca ele fac afaceri la acest nivel, liderul PSD spune ca este un sustinator al mediului de afaceri romanesc si tot ce vrea este sa se impuna niste reguli pentru toata lumea.
In acest moment, atrage atentia oficialul, impozitul platit de gigantii cu cifre de afaceri ametitoare este unul derizoriu.
Fac afaceri de peste 100 de milioane de euro, dar platesc impozite extrem de mici
"Sunt in jur de 320 de mari companii in Romania cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea platesc in medie cam 0,8% impozit pe profit! Adica mai putin decat acel 1% pe care il achita microintreprinderile romanesti!
Aceasta situatie nu poate reprezenta un mediu de afaceri concurential si echitabil! De aceea, in ciuda opiniilor dure ale unor analisti sau oameni de afaceri, eu nu imi schimb parerea ca este nevoie de o supraimpozitare cu caracter temporar a marilor afaceri, cele de peste 100 de milioane de euro ...
Vrem sa stabilim insa niste reguli care sa se aplice tuturor. Pana vom construi acest cadru, datoria noastra este sa sustinem din toate puterile mediul antreprenorial romanesc", a spus presedintele PSD.
La nivel european tocmai a fost luata o masura de acest tip, dar care vizeaza companiile ce vand combustibili fosili. Guvernul Olandei a decis sa supraimpozitele profiturile uriase ale acestor companii. Si aici, masura are caracter temporar si este promovata ca o taxa de solidaritate. Se va aplica o impozitare cu 33% a profiturilor ce depasesc cu mai bine de 20% nivelul mediu din perioada 2018-2021. 3,2 miliarde de euro spera guvernantii olandezi sa aduca la buget, ca urmare a acestei supraimpozitari.