ICCJ: Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii detinute
liviu dragneacondamnare dragneaangajari fictive dgaspcdosar liviu dragneateleormaniccjcondamnare inchisoare
Pe data de 8 octombrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit primul termen al apelului in Dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman, in care Liviu Dragnea a fost gasit condamnat pentru instigare la abuz in serviciu in prima instanta. In motivarea condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, magistratii au aratat ca, actionand in favoarea mentinerii in functie a unor angajate care isi incalca atributiile de serviciu, Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute.
Dosarul liderului PSD va fi judecat de Completul 1, condus de vicepresedintele ICCJ, judecatorul Ilie Iulian Dragomir. Membrii titulari ai completului de judecata sunt judecatorii: Simona Cristina Nenita, Daniel Gradinaru, Florentina Dragomir si Lavinia Valeria Lefterache, iar supleanti sunt judecatorii Maricela Cobzariu, Dan Andrei Enescu, Valentin Horia Selaru si Silvia Cerbu.
Pe 18 octombrie, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au publicat motivarea din decizia de condamnare a lui Dragnea.
"Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-si incalca atributiile de serviciu, in sensul mentinerii in functie a celor doua angajate, Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina, cunoscand ca acestea nu se prezinta la serviciu si isi incalca atributiile de serviciu prevazute in contractul individual de munca si fisa postului, nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului functiei exercitate si a bunei desfasurari a relatiilor sociale din cadrul institutiilor publice", se arata in motivarea judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie la decizia de condamnare pentru Liviu Dragnea.
Liderul PSD a primit in luna iunie o condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in procesul angajarilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, in care e acuzat de instigare la abuz in serviciu. Decizia de condamnare a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului. Al treilea a votat pentru achitare. Hotararea nu e definitiva.
Judecatorii sustin ca gradul de pericol social al faptelor este evidentiat de "modul in care functionari din cadrul institutiilor publice, incalcandu-si obligatiile de serviciu, accepta sa savarseasca fapte de natura penala sub diferite pretexte, lasandu-se influentati si intimidati de modul in care un presedinte de Consiliu Judetean intelege sa-si exercite autoritatea, puterea si influenta in scopuri nelegale".
Citeste si:
CFR Marfa, la un pas de insolventa, cu pierderi de peste 157 de milioane de lei anul trecut
"Mai presus de orice calificari juridice ale imprejurarilor comiterii faptelor, Inalta Curte, in opinie majoritara, remarca incalcarea unor principii care guverneaza activitatea unui functionar ce isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinta, onestitatea, transparenta, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabila, corecta si corespunzatoare a functiilor publice. Nerespectarea imputabila a acestor principii atrage consecinte negative in bunul mers al institutiei din care functionarul face parte", potrivit sursei citate.
Potrivit magistratilor, persoanele care detin functii similare liderului PSD, "au obligatia de a-si indeplini indatoririle ce le revin in exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala, sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor fara sa se foloseasca de functiile, atributiile si insarcinarile primite, pentru dobandirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".
"Or, daca cele doua inculpate nu ar fi beneficiat de protectia inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, ci doar de a inculpatei Alesu Floarea, cum s-a sustinut de apararea acestuia, comportamentul angajatilor ar fi fost diferit. Nu ar fi indraznit sa i se adreseze acesteia cu sesizari, reprosuri, privind neprezentarea celor doua angajate in cadrul Directiei.
De asemenea, relevanta este si atitudinea inculpatei Alesu Floarea, pasiva, de resemnare si neputinta, atunci cand angajatii din subordine o abordeaza cu subiectul prezentei celor doua angajate in cadrul Directiei Generale, preferand sa-si indemne subordonatii la "tacere" – "tacerea e de aur" (declaratie martor Paraschiv Mihaela Ramona), "sa-si vada de treaba” (declaratie inculpat Balaban Constantin Claudiu), ceea ce demonstreaza ca hotararea de a le mentine in functie, in cadrul Directiei, a celor doua angajate nu a fost luata din initiativa inculpatei, ci ca urmare a determinarii sale de catre inculpatul Dragnea Nicolae Liviu in acest sens, fiind in imposibilitatea de a le sanctiona, intrucat risca, la randul sau, sa fie sanctionata disciplinar", mai arata Inalta Curte de Casatie si Justitie, in motivare.
Referitor la actiunile sale din Consiliul Judetean Teleorman, mai exact la relatia dintre el si fosta sefa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, magistratii sunt de parere ca este "expresia elocventa a modului in care puterea, influenta si autoritatea conferite de functiile detinute, sunt folosite, in mod intentionat, in actiuni cu un scop eminamente nelegal".
"Desi apararea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu a incercat sa acrediteze ideea ca cele doua angajate ar fi fost „protejatele” altor persoane – ale prefectului, ale primarului din Alexandria – dupa cum au afirmat unii martori audiati in faza de cercetare judecatoreasca, nu se explica de ce inculpata Alesu Floarea, directorul general al D.G.A.S.P.C Teleorman si in subordinea careia se aflau cele doua angajate, a ales sa se adreseze presedintelui Consiliului Judetean si sa nu ceara explicatii acelor persoane despre care se sustine ca le-ar fi protejat pe cele doua, iar Stoica Anisa Niculina l-a indicat pe inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca fiind cel care a rezolvat situatia angajarii sale", arata Inalta Curte de Casatie si Justitie.