Guvernul si-a asumat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi. PSD: Joi depunem motiunea de cenzura
motiune de cenzuraasumarea raspunderiialegerea primarilor in doua tururialegeri localealegeri 2020parlament
Guvernul condus de Ludovic Orban si-a asumat astazi, raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectului de lege care prevede alegerea primarilor in doua tururi. Social-democratii urmeaza sa depuna motiune de cenzura jos, conform anuntului presedintelui interimar al PSD: "Joi depunem motiunea de cenzura", a declarat Marcel Ciolacu.
Incepand de la ora 14:00, senatorii si deputatii din Parlamentul Romaniei se vor reuni in sedinta comuna, iar premierul Ludovic Orban va prezenta proiectul de asumare a raspunderii asupra proiectului de lege care prevede reintroducerea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.
Partidele politice au depus mai multe amendamente, care au fost deja acceptate de Guvern. Unul dintre acestea, de exemplu, vizeaza reducerea numarului de semnaturi pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1%, la 0,5%.
Cum vor fi alesi primarii?
Conform noilor prevederi asumate de Guvernul Orban, "este declarat ales primar candidatul care a intrunit majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, iar daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin, inclusiv in caz de balotaj intre candidati.
La al doilea tur de scrutin participa doar candidatii clasati pe primele doua locuri, in functie de cel mai mare numar de voturi valabil exprimate obtinute, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur".
Turul al doilea al alegerilor va fi castigat de edilul care a intrunit cel mai mare numar de voturi exprimate. Totodata,Guvernul precizeaza ca turul al doilea ar urma sa fie organizat la doua saptamani distanta de primul tur de scrutin.
Masuri impotriva traseismului electoral
De asemenea, o alta modificare pe care o propun liberalii vizeaza impiedicarea traseismului electoral. Guvernul propune in acest proiect legislativ toti cei care isi schimba domiciliul sau resedinta cu 90 de zile inainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresa.
"Persoanele care și-au stabilit reședința iÌ‚n circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile iÌ‚naintea datei scrutinului iÌ‚și vor putea exercita dreptul de vot doar iÌ‚n comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului iÌ‚n care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. IÌ‚n acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, scrie in proiect.
In aceeasi ordine de idei, in proiect se mai precizeaza ca "in cazul comunelor cu mai putin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 10% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza".
De ce insista Guvernul sa isi asume raspunderea?
PNL motiveaza necesitatea asumarii raspunderii pe acest proiect de lege, prin urmatoarele argumente:
-
nivelul ridicat de nemultumire din societatea romaneasca si sustinerea covarsitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumatate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu a fost transpus in legislatia romaneasca din cauza tergiversarii deciziei in mod nejustificat ultimii ani de zile.
-
faptul ca in traditia democratica a Romaniei conditia majoritatii pentru alegerea primarilor reprezinta un element al patrimoniului electoral, existand o singura interpretare data conceptului de majoritate, respectiv cea a optiunii a cel putin jumatate plus unu din numarul celor care isi exprima optiunea, care este aplicata in Romania in toate situatiile care impun hotarari adoptate prin vot.
Asumarea raspunderii Guvernului este un act procedural prevazut de Art. 114 din Constitutia Romaniei. Conform acestuia, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. In acelasi timp, asumarea raspunderii Guvernului pe oricare dintre aspectele de mai sus, da puterea Opozitiei de a demite foarte usor un Cabinet.
Conform Art. 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Concret, potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate asuma raspunderea in Parlament asupra unui proiect de lege, fara sa mai fie nevoie de votul deputatilor si senatorilor.
Vorbim despre o procedura oarecum simplificata a adoptarii proiectelor de lege, insa, care, creaza oportunitatea Opozitiei de a darama Guvernul, dupa cum arata Art. 114 din Constitutie.
PSD depune motiune de cenzura
Social-democrati au declarat inca de cand liberalii au declarat public ca isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege, ca vor depune motiune de cenzura impotriva Cabinetului Orban.
Motiunea de cenzura a strans voturile celor din UDMR si PSD. Practic, PSD are promisiuni de la toti deputatii si senatorii PSD si UDMR, ca vor vota daramarea Guvernul lui Ludovic Orban. Totusi, PSD si UDMR impreuna au doar 228 de voturi. Surse din interiorul partidului vorbesc despre faptul ca PSD ar fi, totusi, la distanta de un vot de cele 233 necesare pentru a-l trimite pe Orban acasa.
"Avem pe 28 votul pe – asa cum am promis – eliminarea pensiilor speciale, in dezbatere si pe urma vot final. Pe data de 29 primul-ministru va veni si isi va asuma raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi. Avem trei zile calendaristice sa depunem motiunea. Noi textul motiunii il avem discutat. Este facut. Avem toate semnaturile necesare. In acest moment, au semnat membri ai PSD si ai UDMR”, a spus Ciolacu, intr-o conferinta de presa la Timisoara.
Daca va reusi PSD sa darame Guvernul, depinde, in special, de parlamentarii Pro Romania, care insa fac pasi catre sustinerea PSD, dupa cum vom vedea in declaratiile de mai jos ale lui Victor Ponta, care ameninta la randul lui cu motiune de cenzura, din cauza legilor de reforma in sanatate promovate de Guvernul liberal.
Fostul premier se refera la propunerea Ministerului Sanatatii prin care spitalele si clinicile private vor putea accesa banii din fondurile nationale de sanatate in aceleasi conditii ca cele de stat.
"Iata un adevarat motiv pentru motiunea de cenzura / si vom initia noi Motiunea, sper alaturi de PSD si de alti parlamentari inca "nevanduti" daca este adoptat acest proiect ucigas pentru cea mai mare parte dintre romani (cei fara "bani", cei lasati in urma, cei ignorati si batjocoriti de "caramitrii si voiculestii" care viseaza la "Legea Junglei" si la miliarde de euro dati de romani marilor companii externe care le finanteaza lor campaniile pentru functii publice )!", a scris Ponta, duminica, pe contul sau de Facebook.
Totusi, in interiorul PSD au aparut tensiuni. Social-democratii s-ar fi impartit in doua tabere, disputa plecand de la planul pe care ar trebui sa il aplice, dupa depunerea motiunii de cenzura.