Guvernul are pe masa proiectul de lege care reglementeaza carantinarea si internarea obligatorie, conform recomandarilor CCR
carantinaizolareccrproiect de legeguvern
Guvernul condus de Ludovic Orban se reuneste luni, de la 12:00, in sedinta la Palatul Victoria. Una dintre temele cele mai importante pe care le vor dezbate ministrii liberali vizeaza decizia CCR prin care s-a decis ca plasarea in carantina si internarea obligatorie sunt neconsitutionale. Liberalii nu vor insa sa renunte la aceste masuri, pe care le considera esentiale in lupta impotriva maladiei, motiv pentru care au luni, pe ordinea de zi, un proiect de lege care aliniaza recomandarile Curtii Constitutionale la textele normative referitoare la carantina, izolare si internarea obligatorie.
Astfel, desi conform deciziei CCR pacientii depistati pozitiv la testul COVID-19 puteau iesi pe propria raspundere din spitale, Guvernul pregateste cadrul legal si constitutional care sa ii mentina in continuare pe pacienti internati, fara posibilitatea externarii ''pe semnatura''.
"Maine (n.r - luni) vom avea o sedinta de Guvern in care il vom ridica pe ordinea de zi. Odata ce vom avea adaptate, statuate si votate in Parlament ce inseamna boala transmisibila, ce inseamna carantina, ce inseamna izolare, ce inseamna pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet si ne vom intoarce la ce inseamna identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a precizat ministrul Sanatatii, la Realitatea Plus.
"Maine (n.r-luni) vom avea o sedinta de Guvern in care il vom ridica pe ordinea de zi. Odata ce vom avea adaptate, statuate si votate in Parlament ce inseamna boala transmisibila, ce inseamna carantina, ce inseamna izolare, ce inseamna pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet si ne vom intoarce la ce inseamna identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a precizat ministrul Sanatatii.
Magistratii Curtii Constitutionale au decis pe 25 iunie ca nu pot fi dispuse prin ordin guvernamental carantinarea, izolarea sau internarea in mod fortat, chiar daca vorbim despre pacienti infectati cu noul tip de coronavirus. Aceste masuri pot fi luate doar printr-o lege adoptata de Parlament, altfel, se incalca Constitutia.
Astfel, CCR a decis ca este neconstitutional articolul care stabileste ca „masurile privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, precum si bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii”.
“Sigur ca este vorba si despre cei din spitale. Evident ca este vorba despre toti care sunt tinuti intr-o anumita situatie fara vointa lor, fara voia lor. Deci indiferent ca sunt asimtomatici, ca sunt tinuti ca sunt bolnavi, daca nu vor sa stea acolo, nu ii pot tine'', a explicat Augustin Zegrean, fost presedinte CCR.