Guvernele lumii se lauda cu cat de mult ajuta Ucraina, dar Kievul cere MAI MULT ARMAMENT - si URGENT
razboi ucraina
Tot mai multi lideri europeni vorbesc public despre sprijinul pe care tara lor l-a oferit Ucrainei, atat in ajutor umanitar, cat si in armament si parca a disparut complet sentimentul de a nu-l "deranja" pe Vladimir Putin cu vreo afirmatie. Totusi, Ucraina spune ca are nevoie de mai mult si cere o mobilizare si mai buna, mai mult armament, urgent.
Olha Stefanishina, vicepremierul
Ucrainei pentru integrare europeana sustine ca
"Rusia nu se grabeste" sa puna capat razboiului, iar strategia Moscovei este de a epuiza fortele armate ucrainene. Astfel, puncteaza oficialul,
"evolutiile ulterioare ale acestui razboi depind direct de asistenta militara care va fi oferita Ucrainei".
Din acest motiv, tara vecina cere mai mult sprijin, pentru a reusi sa faca fata unui razboi care nu da semne sa se incheie prea curand, si care consuma zilnic resurse.
"Avem nevoie de multe arme chiar acum", a mai spus oficialul ucrainean.
"Partenerii occidentali ai tarii furnizeaza Ucrainei o cantitate din ce in ce mai mare de arme si echipamente, precum si ajutor economic. Dar oficialii de la Kiev spun ca aceleasi tari pot si ar trebui sa mearga mai departe - si ca, in ciuda retoricii, nu toate capitalele prietenoase se ridica la nivelul asteptarilor Ucrainei", relateaza Politico.
De asemenea, vicepremierul ucrainean mai spune ca pentru a evita disconfortul politic, unele guverne anunta asistenta, dar fara a oferi tipul – sau cantitatea – de arme de care are nevoie Ucraina.
Conform unui alt lider de rand inalt din tara vecina, ucrainenii ar avea nevoie, concret, de rachete MLRS, drone, avioane de lupta, sisteme radare si de aparare aeriana si sisteme de aparare de coasta.
Ucraina vrea sa fie in UE
Intre timp, ucrainenii tind tot mai mult macar la statutul de "candidat" la aderarea la blocul comunitar.
Ihor Zhovkva, consilier al presedintelui Volodymyr Zelenskyy a declarat ca, desi intelege faptul ca negocierile pentru aderare nu vor fi usoare, nu considera ca Ucraina ar trebui respinsa "doar din motive birocratice" si ca, in iunie, macar acest statut de "candidat" sa-l primeasca, statut deosebit de important pentru tara vecina.
Statutul de candidat are "o semnificatie simbolica uriasa pentru Ucraina", a tinut sa precizeze Zhovkva.