Liviu Dragnea a mai castigat timp. ICCJ da o noua amanare in dosarul unde liderul PSD a fost condamnat la trei ani jumatate de inchisoare
angajari fictiveliviu dragneadosar penalpsddgaspc teleorman
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care judeca dosarul angajarilor fictive din Teleorman, in care Liviu Dragnea este inculpat, a decis luni o noua amanare. Va fi un nou termen pe 20 mai.
Update: Liviu Dragnea obtine o noua amanare
Termenul de luni din procesul lui Liviu Dragnea se incheie cu o amanare. Urmatorul termen va avea loc pe 20 mai.
DNA a aratat ca se incearca tergiversarea dosarului, in conditiile in care unul dintre judecatorii din complet se va pensiona la 1 iunie, iar in aceste conditii, ar fi imposibil sa se dea atat o solutie definitiva, cat si motivarea acesteia.
Liviu Dragnea a iesit de la ICCJ fara sa vrea sa vorbeasca cu jurnalistii. A fost intampinat atat de sustinatorii sai, care scandau mesaje pro-PSD, cat si de protestatari care l-au huiduit.
Update: Dragnea face declaratii in fata judecatorilor ICCJ
Liviu Dragnea a dat declaratii in fata judecatorilor cu privire la dosarul angajarilor fictive. Liderul PSD sustine ca nu a facut presiuni asupra nimanui si este total nevinovat.
”Nu am coordonat sau controlat activitatea DGASPC. Nu se afla in subordinea mea, ca sef al CJ, potrivit legii. Atributiile de coordonare le avea colegiul director si secretarul judetului. De aceea aceste aspecte , astfel cum am aratat anterior, in declaratia data primei instante, erau prevazute de dispozitiile legale, astfel ca nu a fost necesar a emite eu ca presedinte al CJ o dispozitie de delegare.
Imi mentin declaratia data anterior si cea de la confruntare. Asa cum am spus si la fond sunt total nevinovat nu am avut cunostinta de faptul ca doamnele Botorogeanu si Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodata ca aceste doua doamne nu merg la locul lor de munca.
Nu am cerut nimanui si nu am facut presiuni asupra niciunei persoane pentru a le mentine pe cele doua in functie (...) Nu am avut niciodata discutii cu Alesu pe hol sau la mine in birou in legatura cu Stoica si Botorogeanu, suntem la final, afirm ca sunt total nevinovat si sa va spun ca eu nu am purtat discutii, nu am stiut ca cele 2 nu merg la serviciu, cred ca e un dosar politic si timpul imi va da dreptate.”, a declarat Dragnea.
Update: Sedinta de judecata a lui Liviu Dragnea, reluata. Cererea de recuzare formulata de avocatii liderului PSD a fost respinsa
Dupa aproape o ora de intrerupere, sedinta de judecata a liderului PSD de la ICCJ a fost reluata. Cererea de recuzare a judecatoarei Encean, pe care au formulat-o aparatorii liderului PSD, a fost respinsa de instanta. In continuare, sunt audiati Liviu Dragnea si ceilalti inculpati din dosar, printre care se numara Olguta Sefu, fosta directoare adjuncta a DGASPC Teleorman.
Update: Liviu Dragnea sta in al doilea rand al salii si nu s-a ridicat de pe banca nici macar in pauze. Liderul PSD asteapta decizia instantei in privinta recuzarii. Judecatorul care ar trebui sa hotareasca recuzarea Simonei Daniela Encean se afla intr-o alta sedinta.
Update: Sedinta de judecata a fost suspendata 30 de minute, dupa ce avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a facut o cerere de recuzare a judecatorului Simona Daniela Encean. Instanta analizeaza un articol referitor la sotul judecatoarei. Este vorba despre ancheta Newsweek intitulata "Justitie in Familie: Sotia il judeca pe Dragnea, sotul este fan infocat PSD pe Facebook”.
Avocatii lui Dragnea vor sa ceara amanarea pronuntarii sentintei Avocatii lui Liviu Dragnea ar putea cere amanarea pronuntarii sentintei pana la o decizie a Curtii Constitutionale privind completurile specializate de 3 judecatori de la instanta suprema, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Toni Neacsu, avocat in acest dosar. Asta in conditiile in care saptamana trecuta, CCR a amanat pentru 19 aprilie pronuntarea unei hotarari. O decizie favorabila a Curtii l-ar putea scapa pe Dragnea de condamnare si ar putea duce la reluarea intregului proces.
Ce acuzatii i se aduc lui Liviu Dragnea
In decembrie 2013, procurorii au inregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul ca Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, in schimbul unor foloase necuvenite, proceda la mentinerea ilegala in posturi a doua angajate, Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica. Potrivit procurorilor, cele doua angajate nu s-au prezentat la serviciu si nici nu au prestat vreuna dintre activitatile inscrise in contractul lor munca semnat cu DGASPC Teleorman, desfasurandu-si de fapt activitatea la sediul Organizatiei PSD Teleorman. DNA sustine ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona si controla activitatea DGASPC Teleorman, institutie in cadrul careia au fost incadrate Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirma ca Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica sa se angajeze si sa fie remunerata in cadrul DGASPC Teleorman.
Luni ar putea fi ziua decisiva
Ne asteptam sa fie ultimul termen al procesului pentru ca la termenul precedent, atunci cand Liviu Dragnea nu a mers in instanta din cauza problemelor de sanatate, magistratii le-au pus in vedere avocatilor ca la urmatorul termen, adica luni, 15 aprilie, sa fie pregatiti sa puna concluziile finale in acest proces.
Este foarte posibil ca magistratii sa inregistreze declaratiile avocatilor, dar si ale inculpatilor si sa ramana in pronuntare, urmand ca la o data ulterioara sa dea si decizia finala in acest proces al angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman. In acest dosar, Liviu Dragnea a fost judecat si condamnat in prima instanta pentru instigare la abuz in serviciu.
La fel de posibil este, insa, ca Liviu Dragnea sa mearga in instanta, sa dea o declaratie si sa ceara o amanare pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta in chestiunea completurilor de 3 judecatori, pe care Liviu Dragnea le-a contestat prin intermediul lui Florin Iordache. Avocatii lui Dragnea au anuntat ca vor ridica in fata judecatorilor o exceptie privind nelegala constituire a completului de trei magistrati care l-a condamnat pe liderul PSD. In opinia avocatilor, completul trebuia sa fie specializat in fapte de coruptie.
Asadar, este o zi importanta, se va lua o decizie la Inalta Curte de Casatia si Justitie si este foarte posibil ca si liderul PSD sa fie prezent la acest termen al procesului, care a avut pana acum mai multe amanari.
Alte condamnari din dosar
Tot luni ar trebui audiata si Olguta Sefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, dupa care judecatorii ar trebui sa intre in dezbateri pe fond, acesta putand fi ultimul termen al procesului.
La 21 iunie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu in dosarul DGASPC Teleorman, care vizeaza angajarea fictiva a Adrianei Botorogeanu si Anisei Niculina Stoica.
Instanta a anulat suspendarea executarii din dosarul „Referendumul”, rezultand o pedeapsa finala de 3 ani si 6 luni cu executare.
*Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, 3 ani, 7 luni si 20 de zile de inchisoare cu executare;
*Rodica Milos, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de incercare de 5 de ani;
*Olguta Sefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de 5 ani pentru abuz in serviciu;
*Ionel Marineci, fost sef serviciu in cadrul Complexului de servicii destinat copilului si familiei, pentru abuz in serviciu - 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de incercare de 5 ani;
*Valentina Mirela Marica, la data faptelor sef al Complexului de recuperare si coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei - 3 ani de inchisoare cu suspendare cu un termen de incercare de 5 ani;
*Constantin Claudiu Balaban, sef al Complexului de servicii destinate copilului si familiei din municipiul Alexandria - 3 ani inchisoare cu suspendare cu un termen de incercare de 5 ani;
*Nicusor Gheorghe, la data faptelor sef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare - un an inchisoare cu suspendare cu termen de incercare de 3 ani;
*Anisa Niculina Stoica: un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani;
*Adriana Botorogeanu: 2 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de incercare de 4 ani.
Judecatorii au decis atunci incetarea procesului penal in cazul Bombonicai Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitand prejudiciul in cauza. De asemenea, in cazul acesteia a fost aplicata sanctiunea administrativa a amenzii in cuantum de 1.000 de lei.
Protestatari si sustinatori PSD in fata ICCJ
Luni, in fata sediului ICCJ, unde se judeca un nou termen in dosarul lui Dragnea, si-au facut aparitia si cativa sustinatori ai liderului social-democrat, dar si protestatari, care spera ca liderul PSD sa ajunga dupa gratii.
Oamenii care il sustin au pancarte cu mesaje de incurajare pentru Liviu Dragnea si scandeaza lozinci pro-PSD.”Nu vrem procese politice”, striga sustinatorii PSD.
Spiritele sunt destul de incise, fiindca PSD-istii prezenti la fata locului ii huiduie pe cativa dintre reporterii televiziunilor care transmit din fata ICCJ.
Din moment ce procesul sau incepe la ora 11, Liviu Dragnea si-a facut aparitia mai devreme, escortat de jandarmi. Jandarmii i-au imbrancit atat pe oamenii de la fata locului, cat si pe reporterii care transmit de la fata locului. Dragnea e imbracat intr-un sacou bleu cu camasa alba, fara cravata.
Jandarmii au incercat sa instaleze garduri de protectie, dar, dupa insistentele protestatarilor, le-au inlaturat. La ora 11, sunt peste 100 de sustinatori, dar si protestatari in fata instantei.