Disputa Dancila-Kelemen Hunor pe evenimentele din 10 august. A fost sau nu lovitura de stat
10 augustprotest diasporalovitura de statviorica dancilanicolae mogacarmen danliviu dragnea
Kelemen Hunor, liderul UDMR, contrazice afirmatia Vioricai Dancila conform careia, in 10 august 2018, a avut loc o lovitura de stat. "Nu mi se pare ca ar fi fost urma de tentativa de lovitura de stat anul trecut", a spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR este de parere ca ceea ce s-a intamplat pe 10 august in Piata Victoriei nu a fost o lovitura de stat, insa agresivitatea cu care au intervenit jandarmii asupra populatiei civile ar trebui condamnata.
"Nu mi se pare ca ar fi fost urma de tentativa de lovitura de stat anul trecut. Noi am spus si atunci ca orice agresivitate, orice agresiune si mai ales orice interventie brutala din partea fortelor de ordine trebuie respinsa, trebuie categoric respinsa.
Astfel de interventii nu ajuta cu nimic. Deci nu mi s-a parut ca ar fi fost o astfel de tentativa si dupa un an de zile, sigur, ar fi bine sa stim exact ce s-a intamplat", a afirmat Kelemen Hunor pentru RFI Romania.
Kelemen Hunor: Nu a fost lovitura de stat
Totusi, liderul UDRM a punctat faptul ca partidul pe care il conduce comisia parlamentara de ancheta a protestelor marcate de violenta care au avut loc pe 10 august, in Piata Victoriei. Aceasta, insa, nu a mai fost infiintata.
”Noi anul trecut chiar am sustinut o comisie de ancheta impreuna cu PNL, USR, cine a mai votat, nu a trecut, o comisie de ancheta pentru a cerceta evenimentele din 10 august, nu a trecut. Poate ca era bine daca ar fi trecut, ca astazi am fi aflat mai multe despre acele zile, acele evenimente si acea zi de 10 august”, a declarat Kelemen Hunor.
Citeste si:
CEO Dacia: Industria auto este o bijuterie pentru economica romaneasca
Viorica Dancila crede cu totul altceva
Afirmatiile liderului UDMR le contrazic pe cele ale Vioricai Dancila. Premierul a afirmat, de curand, ca pe 10 august am asistat la o lovitura de stat.
"In momentul in care se incearca intrarea in Guvernul Romaniei, se forteaza intrarea in Guvernul Romaniei, eu cred ca acest lucru seamana cu o lovitura de stat. Poate cei care au fost in Piata Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu stiu acest lucru, eram in concediu.
Dar eu stiu un lucru: ca au incercat sa intre in cladirea Guvernului Romaniei. Uitati-va in orice stat membru al UE, daca cineva forteaza si incearca sa intre in Guvern, cum ati cataloga acest lucru? (...) In momentul in care prin violenta incerci sa intri in cladirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat. (...) Eu nu stiu cine a gresit. Sa plateasca. Sunt dosare, se cerceteaza. Cine a gresit, de o parte si de alta, trebuie sa plateasca”, a declarat Viorica Dancila.
Totusi, atat Kelemen Hunor, cat si Viorica Dancila sunt de acord in privinta faptului ca atitudinea jandarmilor care au actionat agresiv, cat si cetatenii care au agresat jandarmerita, ar trebui sa raspunda in fata legii, iar astfel de fapte sa nu se mai repete.
Noul ministru de interne continua politica lui Carmen Dan, initiata de Liviu Dragnea
Inlocuitorul lui
Carmen Dan la sefia Ministerului de Interne,
Nicolae Moga, considera ca pe 10 august a fost vorba de o lovitura de stat. Aceeasi teorie a sustinut-o si Carmen Dan, insa aceasta a plecat de la fostul lider PSD, Liviu Dragnea care, imediat dupa mitingul diasporei din Piata Victoriei, a spus ca a fost vorba despre o lovitura de stat acolo.
Potrivit lui Nicolae Moga, protestatarii din Piata Victoriei ar fi pus la cale o lovitura de stat, care ar fi fost dejucata de interventia fortelor de ordine.
"Orice institutie este protejata de lege, mai ales Guvernul Romaniei, este institutie fundamentala a statului roman. Cine va indrazni vreodata sa forteze sau sa aiba vreun gand necurat, inseamna ca poate sa fie si tentativa de lovitura de stat”, a declarat Nicolae Moga.
La acea vreme, evenimentele din 10 august au facut inconjurul jurnalelor de stiri din intreaga lume si au tinut prima pagina a marilor publicatii. Iata ce scriau jurnalistii din strainatate, despre evenimentele din Piata Victoriei:
Washington Post: "Guvernul corupt din Romania a recurs la forta bruta impotriva protestatarilor"
The Economist: "Romania, unul dintre cele mai corupte state din Europa"
Le Figaro: "Romania este bolnavul Europei"
Der Spiegel: "Romania trebuie pedepsita pentru incalcarea principiilor UE"