Aprobarea Guvernului este necesara in vederea permiterii organizarii unui summit exceptional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmeaza sa fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele nationale ale statelor din UE si in Parlamentul European, inainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, la 29 martie 2019.
Cum e privit Brexit-ul de catre politicieni
Decizia Guvernului Britanic de a sustine rezultatul referendumului pentru Brexit, unde 51,9% dintre cetateni au optat pentru parasirea Uniunii Europene, era o actiune care putea fi usor anticipata, dat fiind ca premierul si-a exprimat in repetate randuri intentia de a respecta dorinta poporului.
”UE ar trebui sa inteleaga: eu nu voi intoarce rezultatul referendumului, nici nu-mi voi diviza tara. Am tratat Uniunea cu respect, ma astept ca Uniunea sa faca la fel”, a declarat premierul britanic in toamna acestui an.
Daca la Londra Marea Britanie vede ca solutie optima parasirea Blocului Comunitar, politicienii au parerile impartite. Sa vedem cum priveau acestia Brexitul, la inceputul acestui an, atunci cand negocierile nu se finalizasera inca printr-un acord.
Europarlamentarul si purtatorul de cuvant al PPE, Siegfried Muresan, a declarat ca Romania nu va suferi consecinte economice grave in urma Brexit-ului, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre Marea Britanie.
”Consecintele pentru Marea Britanie vor fi severe, pentru Romania nu vor exista consecinte economice grave. Trebuie sa ne gandim la romanii care au mers sa lucreze intr-un alt stat membru, in Marea Britanie, si care impotriva vointei lor se trezesc in afara Uniunii Europene. Cred ca trebuie sa dam un semnal foarte important romanilor din Marea Britanie ca le vom apara drepturile, ca le vom apara interesele si ca vom vedea ca in negocierile cu Marea Britanie libertatea de circulatie a romanilor sa nu fie limitata”, a declarat Siegfried Muresan.
"Urmarile majore vor fi, in primul rand asupra Marii Britanii: moneda va pierde din valoare, economia va intra intr-o perioada foarte lunga de incertitudine. Sa nu uitam ca Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Marii Britanii, care exporta catre celelalte tari membre ale UE mai mult decat exporta spre orice alta regiune a lumii. Companii britanice care exportau in Uniunea Europeana beneficiau de piata interna, beneficiau de Spatiul Schengen, vor pierde masiv, vor pierde contracte, ceea ce inseamna ca multi britanici isi vor pierde locurile de munca”, a explicat Muresan.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a spus ca "populismul anti-european si xenofobia sunt, dupa Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atentie si determinare, inclusiv de Romania. Sunt grave amenintari la adresa solidaritatii europene, deci impotriva intereselor nationale ale Romaniei".
Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat ca iesirea Marii Britanii din UE va avea drept consecinte reanalizarea relatiei dintre institutiile europene si cetatenii statelor membre, iar in ceea ce-i priveste pe romanii din Regat, acestia pot sta, deocamdata, linistiti.
”Bula de la Bruxelles, ceea ce suntem noi cu totii, evident nu ma exclud si nu exclud Parlamentul European, prea indepartata de electorat, va trebui sa gaseasca caile prin care sa ne reapropiem de electorat. Uniunea Europeana nu poate sa reziste doar ca o constructie tehnocratica, ea trebuie sa fie si o constructie emotionala. Oamenii trebuie sa simta Uniunea ca fiind ceva al lor, ceea ce, din pacate, este cam putin cazul astazi”, a declarat europarlamentarul UDMR.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dupa decizia britanicilor de iesi din UE, ca Romania va ramane in continuare un partener loial al Uniunii Europene.
" Am fi dorit ca rezultatul referendumului din Marea Britanie sa fi fost in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana, dar avem cu totii, cetateni si guverne europene, obligatia sa respectam optiunea majoritara a electoratului din regat. Renuntarea de catre Marea Britanie a statutului de membru, atunci cand va fi solicitata oficial de guvernul Cameron, se va face intr-un interval de 2-5 ani, printr-o procedura ce se aplica in premiera. Pana atunci, institutiile europene, guvernele tarilor membre si toate structurile implicate isi vor putea face propriile estimari si analize, urmand sa ia masurile corespunzatoare", a spus Tariceanu.
In aceeasi ordine de idei, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus ca romanii nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare, a facut apel la calm si responsabilitate.