Dancila: In 26 mai nu a castigat Opozitia, ci a pierdut PSD. Nu am lasat pe nimeni sa ...
viorica dancila26 maialegeri europarlamentareliviu dragnealaura codruta kovesi
Viorica Dancila a oferit un interviu prestigioasei publicatii The Guardian. Dancila a vorbit cu jurnalistii atat despre infrangerea de la alegerile europarlamentare din 26 mai, cat si despre Justitie, candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef europan, despre Liviu Dragnea, dar si despre relatiile cu Europa.
Dancila: "Am inteles mesajul din 26 mai"
Premierul si presedintele PSD, Viorica Dancila, a spus ca PSD a inteles mesajul transmis de romani in 26 mai, la alegerile europarlamentare.
Dancila a spus ca nu a mai discutat de atunci despre Justitie si nici nu a mai lasat pe nimeni sa se implice "in acest subiect".
"Am inteles mesajul de la 26 mai. Nu am discutat despre sistemul de justitie, nu am lasat pe nimeni sa se implice in acel subiect...Mi-ar placea sa ma intorc la agenda care se concentreaza mai mult asupra cetatenilor si mai putin asupra sistemului de justitie", a adaugat aceasta.
Despre mecanismul MCV, Dancila a afirmat ca daca "ar fi valid pentru toate statele membre, atunci nu ar mai exista un standard dublu", insa acesta se aplica doar la doua state.
Totodata, premierul a punctat faptul ca nu considera ca Opozitia a castigat pe 26 mai, ci ca PSD a pierdut.
"Nu consider aceste alegeri ca pe o victorie pentru partidele de opozitie, ci ca pe o infrangere pentru PSD", a declarat Dancila pentru jurnalistii de la The Guardian.
Laura Codruta Kovesi trebuie "sa isi rezolve problemele cu justitia"
Dancila a vorbit si despre candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European (EPPO). Aceasta a spus ca fosta sefa DNA trebuie "sa isi rezolve problemele cu justitia" " inainte de a isi asuma un astfel de rol.
Dancila a declarat si saptamana trecuta ca
are dubii in privinta fostei sefe DNA si ca nu si-a schimbat parerea in ceea ce o priveste, motiv pentru care nu o sustine in candidatura sa pentru functia de procuror-sef european.
Pentru The Guardian, Dancila a spus, referindu-se la Kovesi si la revocarea sa de anul trecut, de la sefia DNA: "Daca acele acuzatii au fost reale? Nu stiu daca sunt reale, sau nu, este doar o ipoteza, insa sunt de parere ca imaginea Romaniei va fi afectata si vreau ca imaginea tarii mele sa fie una buna", a afirmat premierul roman.
Totusi, jurnalistii noteaza faptul ca revocarea din funtia de procuror-sef DNA a Laurei Codruta Kovesi ar putea avea implicatii politice.
Inca de cand si-a depus candidatura pentru aceasta functiek, Kovesi s-a confruntat nu doar cu lipsa de sustinere a Guvernului de la Bucuresti, ba chiar cu incercarea acestuia de a o sabota. Insa fosta sefa DNA a fost in permanenta sustinuta de Parlamentul European si de Comisia Europeana, care au avertizat in mai multe randuri Guvernul de la Bucuresti sa inceteze presiunile impotriva lui Kovesi.
In acest moment, procedura de desemnare a procurorului-sef european se afla in plina desfasurare. Kovesi candideaza cu Bohnert pentru sefia EPPO, dar se pare ca si dupa alegerile din 26 mai, fosta sefa DNA continua sa fie preferata institutiilor europene, iar presa internationala scrie ca incercarea Guvernului de a o discredita arata ca e eficienta.
Dancila, despre relatia cu Dragnea si influenta acestuia in actul de guvernare
Jurnalistii noteaza ca Viorica Dancila infrunta propriile probleme de imagine, fiind acuzata ca numirea sa in functia de premier a fost in interesul lui Liviu Dragnea.
Dancila a punctat ca astfel de acuzatii sunt lansate de Opozitie. Referitor la influenta lui Dragnea in guvernare, a spus ca acesta nu venea la Guvern si nici nu dadea indicatii.
"Aceste acuzatii vin din partea Opozitiei. Premierul este cel care conduce Guvernul. Domnul Dragnea nu venea la Guvern si nici nu dadea indicatii", afirma Dancila.
De asemnea, Dancila a spus ca propritatile Guvernului roman sunt de a imbunatati relatiile cu Europa, dar si investitiile in educatie si infrastructura.
In incheiere, prmeierul a spus ca nu vrea sa repete greselile din trecut.
Referitor la tara noastra, jurnalistii noteaza ca Romania se afla printre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, potrivit organizatiei Transparency International. De asemenea, acestia amintesc si despre Referendumul pe Justitie din 26 mai, unde 80% dintre romani au sustinut o interdictie asupra Guvernului, privind capabilitatea acestuia de a aduce schimbari legislative prin Ordonante de Urgenta si aprobarea amnistiilor in cazurilor de coruptie