Continua consultarile la Cotroceni: Pana maine vom avea UN NOU PREMIER
klaus iohannisconsultaripartide politicenoul guvernguvern pnlpsd
Presedintele tarii, Klaus Iohannis, a anuntat vineri ca va continua consultarile cu partidele parlamentare si luni, poate si marti. In urma acestor consultari, presedintele a spus ca va desemna un nou premier pana cel tarziu marti.
Desemnarea unui nou premier nu inseamna ca scena politica se linisteste. Odata numit noul sef al Executivului, se porneste o intreaga procedura, care, daca nu se sfarseste prin acceptarea lui in Parlament, putem ajunge la alegeri anticipate.
Concret, noul premier desemnat va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier.
In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, se va intra in procedura alegerilor anticipate, care vor avea loc anul viitor.
Presedintele a mentionat ca, daca in Parlament ar cadea succesiv doua propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dancila, ar ramane in functie.
Presedintele a spus ca e nevoie sa se instaleze urgent un nou guvern, "un guvern pe care l-am numit un guvern de tranzitie, fiindca, indiferent daca vom avea anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi in functiune o perioada relativ scurta
De ce spun ca este nevoie sa se instaleze urgent un guvern – fiindca orice zi in plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierduta pentru Romania si pentru romani", a punctat Klaus Iohannis.
Un nou premier, pana marti
Cel mai probabil, vom avea "un guvern PNL" sau "un guvern in jurul PNL", a mai precizat presedintele in urma consultarilor cu partidele.
In aceeasi ordine de idei, presedintele a spus ca va desemna un nou premier pana marti. Cel mai probabil, premierul va veni din randul liberalilor, tinand cont ca se contureaza formatul unui nou guvern construit in jurul PNL, dupa cum a afirmat presedintele.
Este nevoie de un guvern urgent care vine si repara greselile facute de PSD in economie, a mai punctat Klaus Iohannis.
Mai departe, presedintele a spus ca este de partea alegerilor anticipate.
“Personal eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale. Vreau sa explic putin de ce fac aceasta remarca. Constitutia Romaniei nu favorizeaza alegeri anticipate. Ele se realizeaza foarte greu si numai cu acordul si sprijinul concret al unei majoritati. (...) Sunt dispus sa ma implic, dupa alegerile prezidentiale, intr-o discutie asezata, onesta cu toate partidele politice, pentru a gasi cea mai buna solutie”, a declarat seful statului.
PSD absenteaza si de data aceasta de la consultari
La consultarile de vineri au luat parte toate partidele care au grupuri parlamentare, mai putin PSD. Desi anuntate initial ca va fi prezenta, Viorica Dancila a revenit asupra deciziei, spunad ca nu va mai merge si invocand faptul ca sedinta PSD in care trebuiau discutate aceste negocieri este programata dupa ora consultarilor.
Totusi, PSD si-a mentinut decizia de a nu merge nici la consultarile de luni, dupa o sedinta de vineri seara foarte tensionata intre liderii social-democrati. Vezi aici
ce au discutat social-democratii vineri seara, la Vila Lac
Totusi, in ziua consultarilor politice la Cotroceni, in PSD se convoaca sedinta de urgenta. Este a doua sedinta de urgenta, dupa ce guvernul Dancila a fost demis.
Cabinetul Dancila se va reuni, luni, de la ora 13:00, in sedinta de guvern. Pe ordinea de zi se afla doar doua proiecte de hotarare, o nota si un raport, insa social-democratii pot extinde aria discutilor in orice directie, fara sa tina cont de ordinea de zi.
Iata ce se afla, concret, pe ordinea de zi:
-un proiect de hotarare privind inscrierea unui imobil, situat in comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si darea acestuia in administrarea Ministerului Apararii Nationale;
-un proiect de hotarare privind inscrierea in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor constructii si darea acestora in administrarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Sibiu;
- o nota privind un imobil din Drobeta Turnu Severin care sa fie dat in administrarea Tribunalului Mehedinti, pentru construirea Palatului de Justitie Mehedinti, dar si Raportul de activitate pe anul 2018 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Citeste si:
Olguta Vasilescu: Tradarea lui Ponta a dus PSD in Opozitie