Continua audierile ministrilor din Cabinetul Orban 2
ministriguvernul orban 2guvernludovic orbanparlament
In cele doua zile de audieri, luni si marti, doar trei ministri propusi au primit avizul pozitiv in comisiile permanente reunite ale Legislativului - este vorba despre ministrul propus al Apararii, Nicolae Ciuca, ministrul propus la Economie, Energie si Mediu de Afaceri, Virgil Popescu, si ministrul propus al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Update: La finalul celei de-a doua zile de audieri, doar trei ministri propusi au primit avizul pozitiv in comisiile permanente reunite ale Legislativului - este vorba despre ministrul propus al Apararii, Nicolae Ciuca, ministrul propus la Economie, Energie si Mediu de Afaceri, Virgil Popescu, si ministrul propus al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Stirea initiala:
Incepe o noua zi de foc pentru ministrii Cabinetului Orban 2. Dupa ce, ieri, au fost audiati cu mari tensiuni in comisiile parlamentare Florin Citu, Costel Alexe, Nicolae Ciuca si Marcel Vela, astazi, a venit randul altei serii de ministri sa intre la audieri. Parlamentarii ii vor audia astazi pe Virgil Popescu, Ion Stefan, Ionut Stroe, Catalin Predoiu , Monica Anisie, Bogdan Aurescu si Bogdan Gheorghiu. De departe, cele mai mari emotii le vor avea liberalii la audierea lui ...
Sunt asteptati la audieri, incepand cu ora 09:00, Virgil Popescu, Ion Stefan, Ionut Stroe, Catalin Predoiu , Monica Anisie, Bogdan Aurescu si Bogdan Gheorghiu.
Primul ministru propus care va fi audiat de comisiile de specialitate din Parlament va fi Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (ora 9,00). Audierile vor continua de la ora 10:00 cu Ion Stefan - ministrul propus al Dezvoltarii. De la ora 11:00, este asteptat Ionut Stroe - ministrul propus al Tineretului si Sportului. Incepand cu ora 13:00, va fi audiat Catalin Predoiu - ministrul propus al Justitiei. De la 14:00, va incepe audierea Monicai Anisie - ministrul propus al Educatiei.
De la ora 15:00, membrii comisiilor il vor audia pe Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe, iar ziua se va incheia cu audierea lui Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii.
Emotiile cele mai mari le vor avea liberalii la audierea lui Catalin Predoiu - ministrul propus al Justitiei. Desi Ludovic Orban a spus, la finele saptamanii trecute, ca votul pe care il vor primi ministrii sai de la parlamentari nu conteaza, cat timp au motive de mandrie de pe urma celor trei luni de guvernare, subiectul Justitiei a reprezentat, cel putin ultimii 3 ani si jumatate, un punct sensibil pe agenda publica.
Recursul compensatoriu, amnistia si gratierea, modificarea Codurilor penale sunt doar cateva dintre masurile promovate de PSD, aspru contestate de liberali pe vremea cand erau in Opozitie. De altfel, acesta a reprezentat si o rampa de lansare a liberalilor care i-a ajutat semnificativ in castigarea alegerilor prezidentiale si europarlamentare din 2019. Din acest motiv, pledoaria lui Predoiu in fata parlamentarilor comisiilor speciale este asteptata cu interes de opinia publica si va reprezenta un punct important care le poate aduce liberalilor cresteri sau scaderi in sondaje.
Vezi aici >>>
Saptamana de foc in Parlament: Incep audierile ministrilor Cabinetului Orban 2
Audierile vor continua si miercuri
La fel ca marti, audierile de miercuri vor incepe la ora 09:00. Primul ministru audiat miercuri va fi Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De la ora 10:00, va intra la audieri Victor Costache - ministrul propus al Sanatatii. La ora 12:00, va fi audiat si Marcel Bolos - ministrul propus al Fondurilor Europene. Incepand cu ora 13:00, va fi audiata Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii iar ziua se va incheia cu audierea lui Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor, care va incepe la ora 15:00.
Luni, un singur ministru propus a primit vot favorabil
Audierile de luni nu s-au desfasurat cu mare succes pentru liberali. Ministrul propus al Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, a fost singurul care a primit, luni, aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Parlament. Restul ministrilor propusi pentru Cabinetul Orban 2, care sunt aceeasi ca si in precedentul Executiv, au fost respinsi de comisii.
Totusi, votul comisiilor de specialitate are caracter consultativ. Votul de investire al Guvernului Orban 2 va avea loc pe 24 februarie. Atunci, parlamentarii pot sa tina cont, sau nu, de votul dat de comisii. Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a fi reinvestit in functia de prim-ministru alaturi de Cabinetul sau, lucru pe care nu si-l doreste, intrucat parlamentarii PNL au anuntat deja ca se vor abtine de la vot. Practic, nu vor vota nici "pentru", dar nici "impotriva" propriului Guvern. Mingea este aruncata in tabara PSD, de care depinde acum viitorul politic al Romaniei, daca vom avea un nou Guvern sau alegeri parlamentare anticipate, deoarece social-democratii au reusit sa stranga in jurul lor majoritatea parlamentara, alaturi de UDMR si cativa parlamentari de la Forta Nationala.
Citeste si:
Victor Ponta, noul presedinte al PSD?