Comisia Europeana propune includerea Romaniei in Spatiul Schengen. Ce avantaje ar aduce aderarea tarii noastre?
spatiul schengencomisia europeana
Comisia Europeana a prezentat la mijlocul acestei saptamani o noua strategie de reformare a Spatiului Schengen, una dintre masurile luate in calcul de autoritatile de la Bruxelles facand referire la finalizarea procesului de aderare a Romaniei, Bulgariei si Croatiei.
Cu aceasta ocazie, Comisia Europeana a tinut sa reaminteasca faptul ca tara noastra a primit evaluari pozitive in vederea aderarii la
Spatiul Schengen. In cursul zilei de ieri, presedintele Klaus Iohannis afirma ca aderarea la Schengen este “un obiectiv politic major pentru tara noastra”, in ciuda crizei sanitare prin care trece aceasta zona la ora actuala.
Propunerile Comisiei Europene vor ajunge in perioada urmatoare pe mesele Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene.
Liderul de la Palatul Cotroceni a mai afirmat ieri in cadrul dezbaterii “Sa vorbim despre viitorul Europei” ca aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen “face parte din angajamentul pe care Romania si l-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana”. Totodata, seful statului a mai tinut sa evidentieze ca Romania indeplineste la aceasta ora criteriile necesare aderarii, “fiind un exemplu in ceea ce priveste asigurarea securitatii pentru Uniunea Europeana”.
In vederea reformarii Spatiului Schengen, Comisia Europeana propune cu aceasta ocazie “un sistem eficient si modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene” si “consolidarea Spatiului Schengen la nivel intern”. De asemenea, la Bruxelles se mai vorbeste si despre “imbunatatirea sistemelor de guvernare pentru a stimula increderea intre statele membre si pentru o mai buna pregatire in sensul gestionarii crizelor”.
Nu este pentru prima data cand la Bruxelles se vorbeste despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen
In urma cu mai bine de un an, in luna mai a anului trecut, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a propus ca Romania, Bulgaria si Croatia sa adere la Spatiul Schengen dupa ce criza provocata de pandemia de coronavirus va fi complet tinuta sub control.
La ora actuala, Spatiul Schengen include nu mai putin de 26 de tari, 22 de tari facand parte din blocul comunitar european, carora li s-au alaturat alte patru tari din afara Uniunii Europene - Islanda, Elvetia, Norvegia si Liechtenstein.
Avantajele aderarii la Spatiul Schengen
Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ar aduce in primul si primul rand un avantaj important romanilor de rand care isi doresc sa calatoreasca cat mai usor cu putinta pe plan european. Fie ca vorbim despre o calatorie cu masina personala, cu trenul, cu autocarul sau cu avionul, drumul spre Europa de Vest va fi mai scurt.
Practic, odata cu aderarea la Spatiul Schengen, trecerea dintr-un stat in altul va semana cu o calatorie pe plan intern, verificarea pasapoartelor sau a documentelor de calatorie fiind eliminata. Lasand la o parte insa libertatea de miscare a oamenilor de rand, aderarea la Spatiul Schengen ar aduce si circulatia libera a marfurilor si a capitalurilor.
Chiar si in aceste conditii insa, grupul bancar austriac Erste publica in urma cu cativa ani o analiza prin care remarca ca aderarea la Spatiul Schengen nu ar aduce avantaje economice importante tarii noastre din cauza infrastructurii rutiere proaste si a deschiderii limitate a economiei.
Totusi, specialistii din cadrul Erste notau la acea vreme ca aderarea Romaniei in Clubul Schengen ar reprezenta un succes politic si diplomatic important pentru tara noastra.