Codul Administrativ a fost modificat: Care sunt schimbarile
codul administrativbugetarisalariicriza guvernamentala
Guvernul a modificat Codul Administrativ, introducand posibilitatea ca secretarul general al ministerului sa dobandeasca atributia de ordonator principal de credite, in lipsa ministrului.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Baru, a anuntat, joi, ca acum secretarul general al ministerului poate prelua o atributie importanta a ministrului, in cazul in care acesta lipseste. Mai exact, secretarul general al ministerului dobandeste atributia de ordonator principal de credite, atunci cand ministrul lipseste. Astfel, este asigurata permanenta in Ministere si nu ne vom mai confrunta cu situatia in care, atunci cand lipsesc unii ministri, se blocheaza alocarea de salarii sau platile care trebuie efectuate, a precizat purtatorul de cuvand al Guvernului.
”In sedinta de astazi a fost adoptata, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Administrativ. Astfel, prin aceasta modificare se consolideaza atributiile secretarilor generali din ministere pentru evitarea unor disfunctionalitati majore in adminsitratia publica. Concret, actul normativ prevede ca secretarul general al ministerului are rolul de a asigura continuitatea activitatii institutiei, care in situatia vacantei functiei de ministru sau pe perioada in care ministrul se afla in imposibilitatea exercitarii atributiilor, dobandeste atributia de ordonator principal de credite”, a declarat Nelu Barbu
Nelu Barbu spune ca in lipsa acestei masuri, Guvernul nu isi poate desfasura activitatea in mod normal, astfel se ajunge in situatia ca, din cauza lipsei unor ministri, sa nu se poata achita salariile.
”Acest fapt genereaza unele urmari cu impact negativ cum ar fi: neachitarea drepturilor salariale ale unor angajati, nerespectarea obligatiilor financiare prevazute in contracte cu agenti comerciali, inclusiv neplata facturilor, nerealizarea rambursarilor si a platilor aferente implementarii proiectelor cu finantare europeana sau internationala, situatie de natura a determina acumularea unor penalitati, generearea unor actiuni in justitie pentru indeplinirea unor obligatii ale acestor ministere, rezilierea unor contracte necesare bunei functionari a acestora. Cu alte cuvinte, prin aceasta modificare se rezolva problema inregistrata la Ministerul Energiei si la Mnisterul Mediului si la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, unde in acest moment nu exista un ordonator principal de credite in legislatia care sa semneze toate aceste acte de care v-am vorbit”, a mai afurmat Nelu Barbu.
Masura este luata in contextul in care din Ministerele Mediului, Energiei si din Ministerul pentru relatia cu Parlamentul si din institutiile subordonate nu si-au primit banii, ca urmare a crizei guvernamentale in care a intrat Romania odata ce ALDE a iesit de la guvernare.
Ar fi vorba despre aproximativ 10.000 de angajati la stat care nu si-au luat salariile, insa, la inceputul sedintei de guvern de joi, premierul Viorica Dancila a dat asigurari ca blocajul va disparea, si angajatii isi vor intra in drepturi.