Fostul ministru al Muncii, deputata Lia Olguta Vasilescu, sustine ca incercarea Opozitiei de a revoca social-democratii de la conducerea Camerei Deputatilor face parte dintr-un complot mai amplu.
"S-a cerut revocarea a doi vicepresedinti din partea PSD, dar nu pentru al treilea. Este vorba de doamna Carmen Mihalcescu. Am vazut astazi ca la 9:30 a fost chemata la DNA. Este o coordonare intre aceste forte. Domnului Iordache i-a cerut un deputat PNL sa se ridice de pe scaun sa i se dea la telefon presedintele Klaus Iohannis", a declarat Lia Olguta Vasilescu.
Florin Iordache a respins faptul ca Opozitia a reusit inlaturarea lui din functia de vicepresedinte si a lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, argumentand ca propunerea de revocare nu putea fi pusa pe ordinea de zi, deoarece singurii care puteau cere acest lucru erau social-democratii.
Liderul PNL sustine ca Iordache s-a agatat de fotoliul de presedinte de sedinta, insa, cu toate acestea, demersul Opozitiei este unul reusit.
"In ciuda incercarilor penibile ale lui Florin Iordache, care a calcat in picioare reguamentul Camerei, Constitutia, refuzand sa plece de la conducerea Camerei, in conditiile in care trebuia sa fie supus la vot si proiectul de hotarare surpriza pe care l-am pregatit, si anume de demitere a lui Iordache, s-a agatat de fotoliul de presedinte de sedinta si am fost obligati sa facem apel la votul majoritatii plenului Camerei, care este suveran, in conformitate cu Constitutia si regulament”
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a fost revocat din functie, sustine lidera grupului PNL din camera inferioara, Raluca Turcan. Scandalul din Parlament a fost determinat de refuzul vicepresedintelui Florin Iordache de a supune la vot cererea de revocare a sa si a sefului sau.
Raluca Turcan sustine ca s-a dat un vot in Parlament pentru revocarea presedintelui si vicepresedintelui Camerei, chiar daca propunerea nu a fost supusa la vot de presedintele de sedinta Florin Iordache, iar acest vot a respectat procedura. In consecinta, mai spune lidera grupului PNL, Liviu Dragnea si-a pierdut functia.
"Majoritatea a fost spulberata", a spus Raluca Turcan. "Toate partidele de opozite - PNL, USR, PMP, Pro Romania, deputatii neafiliati si minoritatile - au reusit sa reinstituie democratia si respectul fata de lege in aceasta institutie atat de importanta", a mai spus liderul grupului parlamentar liberal.
Razboiul pe acest subiect nu a inceput astazi, prima solicitare de acest gen fiind inaintata in data de 14 noiembrie. Solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a fost depusa atunci tot de Raluca Turcan, lidera deputatilor din grupul parlamentar PNL. Solicitarea era semnata atat de deputatii PNL, cat si de cei ai USR, PMP si Pro Romania (Victor Ponta).
Opozitia i-a reprosat lui Liviu Dragnea patru incalcari ale Constitutiei si ale regulamentului Camerei Deputatilor. Prima dintre ele se refera la refuzul convocarii sesiunii extraordinare, convocata in aceasta vara de PNL, USR si PMP.
A doua dintre acuzatii este cea de incalcare a principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, al independentei justitiei si folosirea functiei in interes propriu.
Cea de-a treia acuzatie ce il vizeaza pe Liviu Dragnea se refera la declaratiile acestuia fara a avea mandat, in care a atacat Statele Unite, Uniunea Europeana si NATO. In cele din urma, Opozitia ii mai reproseaza lui Dragnea blocarea abuziva a initiativelor parlamentare depuse de aceasta.
Situatia a devenit si mai tensionata dupa ce Florin Iordache a refuzat sa supuna la vot propunerea venita din partea PNL. De asemenea, Iordache a refuzat sa plece de la tribuna Camerei. Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca cel care conduce sedinta nu mai poate continua sa faca acest lucru daca i se cere revocarea. In apararea sa, Florin Iordache spune ca doar grupul parlamentar care l-a propus pentru functia de presedinte ii poate cere revocarea, ceea ce nu poate fi pus in practica.
De asemenea, Florin Iordache a mentionat ca pentru ca propunerea PNL sa ajunga pe ordinea de zi, este nevoie ca toti liderii grupurilor parlamentare sa fie de acord cu asta. In cele din urma, la ora 11.30, Florin Iordache a declarat ca a constatat ca liderii de grup nu au luat nicio decizie in acest sens. In aceste conditii, Iordache a declarat sedinta inchisa.
Raluca Turcan a continuat sirul acuzatiilor la adresa lui Florin Iordache, solicitandu-i acestuia sa mentioneze care este articolul din regulament care ii permite sa mai conduca sedinta. In continuare, liderul deputatilor PNL a declarat ca exista posibilitatea ca grupul pe care il reprezinta sa intre in greva parlamentara daca propunerea lor nu este supusa la vot.
Raluca Turcan i-a acuzat pe cei de la PSD si ALDE ca detin conducerea Camerei Deputatilor in mod abuziv. Deputatul PNL l-a indemnat pe Florin Iordache sa supuna la vot propunerea PNL daca este atat de increzator in majoritatea pe care o mai are PSD si ALDE in Camera la acest moment.
Dupa reluarea sedintei, Florin Iordache a decis ca nu mai exista cvorum, drept pentru care trebuie pus punct acesteia. Totusi, opozitia a continuat sa supuna la vot propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea si Florin Iordache de la presedintia Camerei Deputatilor. Desi este evident ca cei de la PSD si ALDE nu au luat in considerare acest vot, liderii din opozitie spun ca cei doi au fost deja demisi.
Raluca Turcan, lider de grup PNL in Camera Deputatilor: "Majoritatea PSD - ALDE a fost spulberata astazi. Liviu Dragnea si Florin Iordache nu mai sunt la conducerea Cemerei! Toate partidele de opozitie - PNL, USR, PMP, Pro Romania, deputatii neafiliati si minoritatile au reusit sa reinstituie democratia si respectul fata de lege intr-o institutie atat de importanta".
Dan Barna, presedinte USR: "In sedinta de astazi s-a vazut foarte clar ca majoritatea PSD - ALDE nu mai exista. Motiunea de saptamana viitoare impotriva guvernului va fi un succes!"
Eugen Tomac, presedinte PMP: "In acest moment, Liviu Dragnea si Florin Iordache sunt fosti lideri ai Camerei Deputatilor"
Citeste si: PSD-ALDE, alba-neagra cu Justitia: A fi sau a nu fi amnistie, aceasta e intrebarea
Ultimele NOUTATI
Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face
Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?
Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!
Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?