Ciolacu: Legea vaccinarii obligatorii va fi adoptata in curand de Parlament
legea vaccinarii obligatoriivaccinuricamera deputatilorparlamentproiect de legemarcel ciolacupsdparlamentari
Presedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, sustine ca, imediat ce parlamentarii se vor intoarce la munca, ar trebui votata Legea vaccinarii obligatorii, care e deja pe ordinea de zi si are sustinere politica. De asemenea, liderul social-democratilor spune ca parlamentarii ar trebui sa revina la serviciu dupa sarbatorile pascale.
Liderul PSD cere ca parlamentarii sa se prezinte fizic la serviciu, dupa sarbatorile pascale, cu respectarea normelor de prevenire a raspandirii infectiei cu noul coronavirus (Sars Cov-2). Ciolacu spune ca Parlamentul este functional si in acest moment, insa online.
"Ma bucur ca este Parlamentul functional, insa suntem online si o sa fac o invitatie clara colegilor mei, atat de la Camera, cat si de la Senat, ca, dupa sarbatorile pascale, Parlamentul sa functioneze fizic. Cu alte cuvinte, toti parlamentarii, respectand anumite reguli, sa vina la serviciu, la Parlament, sa ne desfasuram activitatea cat se poate de normal”, a spus Ciolacu pentru Dc News.
Ciolacu sustine ca ar trebui ca Legea vaccinarii obligatorii sa treaca curand de Parlament, fiind pe ordinea de zi si avand sustinere politica.
"Legea vaccinarii are sustinere politica, va trece curand de Parlament, e printre primele legi pe ordinea de zi”, a mai declarat liderul social-democratilor.
Pentru a intra in vigoare, Legea trebuie adoptata de Parlament, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei!
Citeste si:
Legea vaccinarii obligatorii. Ce vaccinuri vor fi facute celor mici
Legea vaccinarii obligatorii vine cu amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parintii care refuza consilierea sau vaccinarea copilului, daca nu au un motiv medical
Plenul Senatului a adoptat, in octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru si o abtinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie. Din 2017, Legea este blocata la Camera Deputatilor. In martie, Legea a fost adoptata in Comisia de sanatate de la Camera Deputatilor si i s-au adus modificari fata de varianta initiala din 2017. Spre exemplu, a fost eliminata prevederea conform careia copiii care nu sunt vaccinati, nu pot fi primiti in colectivitate. Totusi, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat in comunitate (gradinita sau scoala) in cazul in care in comunitatea respectiva are loc o epidemie.
Legea prevede si sanctiuni pentru parintii care refuza sa isi vaccineze copiii, fara ca acestia sa fie scutiti de vaccinare de catre un medic. Cea mai mare sanctiune ajunge pana la 10.000 de lei.
Conform Legii, copiii vor putea fi vaccinati doar dupa ce parintii isi dau consimtamantul, insa parintii care refuza de mai multe ori sa mearga la consiliere pe tema vaccinarii vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei.
Refuzul vaccinarii si dupa consiliere poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei. Decizia va apartine Comisiei de vaccinare din judetul respectiv.
Amenzi risca si institutiile publice, daca nu vor asigura consilierea parintilor care refuza vaccinarea – prin medicii de familie, medicii scolari, medicii din Directiile de Sanatate Publica.