Ciolacu insista si spune ca nu sunt in plan cresteri de taxe si impozite: Nimeni nu are dreptul sa-si dea cu parerea despre tot felul de fantezii fiscale
taxe si impozite
In contextul in care mai multi economisti, dar si investitori si oameni de afaceri, si-au exprimat in spatiul public temeri legate de posibilitatea aparitiei unor majorari de taxe si impozite in perioada urmatoare, premierul Marcel Ciolacu transmite un mesaj ferm si neaga faptul ca Executivul pe care-l conduce ar pregati astfel de masuri.
"Exclud categoric toate speculatiile potrivit carora Guvernul ar pregati cresteri de taxe. Exclus!", a spus Ciolacu, intr-un mesaj postat chiar pe pagina sa de Facebook.
"Nu exista niciun pachet cu astfel masuri fiscale care sa fi fost discutat in Guvern sau in Coalitie! Din acest motiv, le-am cerut ministrilor sa nu mai avanseze nicio propunere fiscala in Guvern fara o consultare prealabila cu mediul de afaceri si cu societatea civila.
Le solicit totodata sa fie mai atenti la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul sa-si dea cu parerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului Romaniei! Deciziile se iau in Guvern! Orice alta cale de a arunca pe piata initiative personale, fara o validare politica prealabila in Coalitie, reprezinta o abatere pe care nu o vom lasa nesanctionata!", a mai continuat premierul.
Mediul privat se teme de fiscalitatea din 2025
Totusi, sectorul privat e sceptic si priveste cu teama spre fiscalitatea anului viitor. Oamenii de afaceri stiu faptul ca Romania se confrunta cu un deficit bugetar usturator si sunt de parere ca ne putem trezi cu taxe si impozite mai mari, daca statul nu va reusi cumva sa eficientizeze cheltuielile publice.
”Daca toate celelalte solutii se dovedesc a fi nerealiste - eficientizarea cheltuielilor, reducerea evaziunii - ce alte solutii sunt? Temerea noastra este ca daca nu avem un plan bine facut, daca nu discutam ce facem in acesti 2-3 ani, transparent si predictibil, ca sa aducem in matca deficitul, nu vor avea de ales decat sa apeleze la solutii din acestea pe termen scurt, cum e cresterea TVA", spunea, zilele trecute, Radu Burnete, director Confederatia patronala Concordia.
Pe de alta parte, de curand, tot din partea premierului Marcel Ciolacu a mai venit o declaratie. El a promis ca dupa 1 septembrie Guvernul are de gand sa ne prezinte un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Pe 1 septembrie o sa venim si o sa prezentam, nu se mareste TVA, nu se mareste impozitarea muncii. Tot spun, unii au ras cand am spus ca ne trebuie o Romanie ordonata, cu adevarat trebuie si coordonata. Trebuie sa intelegem odata ca bugetul statului trebuie directionat in zonele in care esti deficitar si ne arata cifrele si analizele. Sa ai aceste analize in timp real iti trebuie o digitalizare si sa intervii cu astfel de masuri, dar sa fie cuantificate in timp", a spus premierul Ciolacu.
Ramane de vazut daca statul va reusi sa ia masuri eficiente de reducere a cheltuielilor sau daca va recurge la a impovara si mai mult firmele si populatia, intr-o perioada in care astfel de masuri fiscale ar putea genera un val de falimente si insolvente, dar si probleme financiare serioase pentru angajati.
Sursa foto: gov.ro