CEx PSD: Dancila a dat afara din partid sustinatorii motiunii si si-a schimbat seful de campanie
psdviorica dancilaalegeri prezidentialecex psdmihai fifor
La ceas de seara, social-democratii s-au intalnit vineri, la Vila Lac, pentru a dezbate problemele si pentru a gasi solutiile esecului in care se scalda partidul la ora actuala. Cu un Guvern demis si cu sanse slabe pentru a ajunge macar in turul al doilea la prezidentiale, PSD risca sa ajunga in urmatoarele luni la un procent electoral minim istoric, de doar 15%.
Sustinatorii motiunii, dati afara din PSD
La sedinta social-democratilor de vineri, Viorica Dancila a decis excluderea din partid a parlamentarilor PSD care au votat joi
motiunea de cenzura.
Pe cale de consecinta, deputatii Sorin Marius Bota, Mihaita Gaina si Gabriel Petrea au fost exclusi din randul social-democratilor.
Totusi, acest lucru nu este o surpriza, pentru ca inainte ca motiunea sa fie votata, Mihai Fifor anuntate aceste consecinte pentru cei care vor sustine demiterea Guvernului.
Fifor a spus atunci ca parlamentarii PSD care vor vota motiunea vor fi dati afara din partid, deci cei trei deputati e foarte posibil sa-si fi asumat dinainte acest lucru.
Fifor nu va mai fi sef de campanie, iar Teodorovici nu mai e dorit de primarii PSD
Insa si Mihai Fifor a fost oarecum inlaturat. El nu se va mai ocupa de sefia echipei de campanie a Vioricai Dancila. Premierul a decis ca Fifor va fi inlocuit cu o echipa care se va ocupa de organizarea electorala a partidului inainte de alegeri. Responsablitatea organizarii si coordonarii campaniei electorale va reveni liderilor locali Gabriela Firea, Lia Olguta Vasilescu, Niculae Badalau si Dumitru Buzatu
In prezent, Fifor ocupa functia de secretar general al PSD, insa surse din partid spun ca si aceasta pozitie ii este amenintata. Momentan, insa, aceasta varianta nu a fost supusa la vot in partid. Numele dorit de baroni in functia de secretar general al PSD este Adrian Gadea, secretar de stat la ministerul Dezvoltarii. Se pare ca demiterea lui Fifor este ceruta de Paul Stanescu si Marcel Ciolacu, iar Viorica Dancila o refuza, spun surse din interior.
Un alt personaj care risca sa ramana fara functie in partid este Eugen Teodorovici. Tot baronii PSD sunt nemultumiti de faptul ca Executivul PSD nu le-a dat alocarile bugetare de care aveau nevoie la rectificare.
Ramane Dancila candidatul PSD la prezidentiale?
Insa intalnirea de astazi are o miza mult mai importanta. Dincolo de guvernarea pierduta, urmeaza alegerile prezidentiale. Alegeri in care Dancila reprezinta PSD, iar sansele sale de a ajunge in turul al doilea dupa episodul "motiunea de cenzura" sunt dramatic diminuate.
Dancila va discuta probabil cu social-democratii si va dori sa i se reconfirme sustinerea din interiorul partidului pentru aceasta competitie. Se pare ca la inceputul sedintei, i s-a pus la indoiala legitimitatea de a mai fi candidatul PSD la prezidentiale, insa tensiunile s-au domolit pe parcursul discutiilor, spun tot surse din inteior.
Inainte de motiundea de cenzura, Dancila a spus ca nu va face un pas in spate si va candida in continuare la alegerile prezidentiale.
2 variante pentru Dancila. Una mai rea ca alta
Totul va fi insa in mana baronilor locali, care conduc de zeci de ani judete preponderent in Sudul Romaniei si care aduc voturi importante in campanii.
Exista doua posibilitati pentru Dancila, fie primeste sustinerea si ajunge in turul al doilea, ceea ce ar salva imaginea PSD si partidul de a ajunge la un procent de 15%, fie va fi ales un alt candidat PSD intr-un congres viitor. Daca ar fi asa, cel mai probabil, atentia social-democratilor s-ar indrepta catre Mircea Diaconu.
Totusi, in cazul in care Dancila va fi sustinuta in continuare nu inseamna cu adevarat ca partidul o vrea presedinte. Orice social-democrat rational e constient de sansele minime ale partidului de a-si impune in 2019 un om la Cotroceni, dupa esecul lamentabil al europarlamentarelor, insa ar fi o ocazie buna sa o scoata pe Dancila din peisaj.
Cu un palmares de premier demis si fara sa ajunga in turul al doilea, desi reprezinta cel mai mare partid postdecembrist, Dancila nu ar mai avea nicio sansa sa ramana presedintele PSD.
Astfel, cei care isi doresc sa o scoata din scena politica ar reusi sa o inlature, aparent sustinand-o pentru a ajunge presedintele Romaniei si pentru a intra in istorie, pentru ca ar fi pentru prima data cand o femeie ocupa scaunul de la Cotroceni.
Sunt scenarii si scenarii si cu siguranta, ele se discuta in interiorul partidului acum, la Vila Lac, insa un lucru e cert, PSD traverseaza cea mai fragila, tensionata si lipsita de oportunitati perioada din toata istoria sa. De-a lungul timpului, s-a reinventat, inlaturand persoanele care nu si-au mai confirmat statutul electoral "cu priza" si aducand in fata ... oameni din spate.
Acum, insa, parca nu mai e vorba de oameni. Cumva, ultimii trei ani si jumatate se asociaza cu o perioada pe care romanii au dat semnal clar in 26 mai, dar si la protestele masive care au zguduit Romania in ultima vreme, ca nu mai vor s-o perpetueze.
Problemele sunt accentuate de lipsa banilor
Baronii PSD si-au exprimat nemultumirea in CEx-ul de vineri pentru faptul ca nu au bani pentru campania prezidentiala. Trezorierul PSD are probleme cu legea, iar pe perioada campaniei, PSD nu are mandatari financiari in judete, ci doar la Bucuresti, si nu se pot face cheltuieli pe persoana fizica pentru evenimente electorale.
Social-democratii spun ca nu vor sa plateasca din buzunar campania electorala a Vioricai Dancila
Sambata are loc la Romexpo relansarea campaniei Vioricai Dancila. PSD are un stil grandios de a organiza astfel de evenimente, cu mii de oameni, cu autocare, pancarte, sepci, si asa mai departe. Or, toate acestea costa.
PSD nu merge nici luni la consultari
Dupa ce s-a subtilizat de la consultarile de vineri, spunand ca nu s-a organizat partidul inainte de consultari in sedinta oficiala, si nu mai are timp sa o faca,
PSD nu s-a dus la consultari vineri, desi Dancila anuntase la prima strigare ca merge.
Iohannis a stat la masa cu toate celelalte grupuri parlamentare, dar a spus ca discutiile vor continua si luni, poate si marti, iar pana marti cel tarziu va desemna un nou premier.
Vezi aici detalii de la
consultarile de la Cotroceni: Vom avea un guvern PNL
Insa, in urma sedintei de vineri, PSD a decis sa nu mearga nici luni in fata presedintelui Klaus Iohannis, la consultari pentru formarea unui nou Executiv.
PSD nu face alianta cu Victor Ponta
In unanimitate, social-democratii au votat sa nu intre in alianta cu Pro Romania, partidul lui Victor Ponta. Cei 30 de lideri prezenti marti la Vila Lac au decis ca PSD sa intre oficial in Opozitie.
In cele din urma, Dancila va ramane pesedintele PSD si candidatul partidului la prezidentiale. Insa dupa alegerile din noiembrie, partidul va organiza un Congres.
In acel Congres se poate reface complet fata PSD si intreaga conducere actuala poate fi inlaturata, daca Dancila nu face un scor bun la prezidentiale.