Ce vor discuta liderii UE in cadrul Consiliului European si ce solicitari are presedintele Klaus Iohannis
consiliul europeancampanie de vaccinarevaccin anticovidklaus iohannis
Joi, liderii europeni se vor reuni, in sistem de videoconferinta, in cadrul Consiliului European. Principalele teme de dezbateri vizeaza situatia epidemiologica din Uniunea Europeana, dar si aspecte legate de productia, livrarea si distributia de vaccinuri anti-Covid-19.
Presedintele Klaus Iohannis va participa si el la videoconferinta si a anuntat ca va avea o pozitie transanta in fata liderilor europeni. Seful statului sustine accelerarea procesului de vaccinare si adoptarea masurilor necesare pentru a creste viteza campaniilor de imunizare de la nivelul Uniunii Europene, care sunt departe de performantele celor din SUA, Israel sau Marea Britanie.
"Pot sa va spun ca o sa fiu foarte ferm si clar in Consiliu - trebuie sa acceleram vaccinarea (...) si trebuie sa luam absolut toate masurile care pot fi luate impreuna cu producatorii de vaccinuri pentru a creste viteza de vaccinare. Pana acum, aceste solicitari pe care le-am avut si eu si altii au dat rezultate, avem doze suplimentare.
De exemplu, in aceste doua saptamani, ultimele doua saptamani din martie, primim multe doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte cautat si cred ca se poate face mai mult. In paralel, vom discuta despre certificatul care arata daca o persoana a fost vaccinata, a avut boala sau a facut un test si aceste chestiuni vor fi probabil lamurite in cursul acestui Consiliu", a precizat seful statului.
Ce subiecte mai sunt pe agenda liderilor UE
Pe langa temele legate de pandemie, liderii Uniunii Europene vor dezbate si aspecte privind Piata Unica, relatiile cu Rusia, rolul international al monedei euro, consolidarea sectorului digital, situatia din Mediterana de Est si relatiile cu Turcia.
Joe Biden e invitat la videoconferinta
In cadrul videoconferintei e asteptata si interventia presedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, pentru a discuta despre relatiile transatlantice.
"L-am invitat pe presedintele SUA sa participe la reuniunea noastra si sa isi impartaseasca opiniile cu privire la viitoarea noastra cooperare. Este timpul sa reconstruim alianta noastra transatlantica", a spus Charles Michel, presedintele Consiliului European.
Consiliul European nu este o institutie cu rol legislativ in Uniunea Europeana, ci defineste orientarile si prioritatile politice generale ale UE. Consiliul stabileste agenda politica a UE, in mod traditional prin intermediul "concluziilor" adoptate in cadrul reuniunilor Consiliului European, care identifica subiectele de interes si masurile care urmeaza sa fie luate.
Membrii Consiliului European sunt sefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, presedintele Consiliului European -Charles Michael - si presedintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen.