Ce se intampla daca PSD nu va vota prelungirea starii de alerta? Orban: Nu va mai fi stare de alerta
stare de alertapsdparlamenthotarare de guvernludovic orban
Premierul Ludovic Orban a anuntat dumica seara ca luni sau marti Guvernul va adopta o Hotarare pentru prelungirea starii de alerta, care urmeaza sa expire pe 16 iunie. Atat membrii ai Guvernului, cat si seful DSU, Raed Arafat, impreuna cu presedintele Klaus Iohannis, spun ca se impune prelungirea acestei stari de alerta, fiindca pericolul inca nu a trecut, iar ultimele zile ne-au adus o explozie de noi cazuri de coronavirus. In ultimele 24 de ore, spre exemplu, numarul de noi cazuri a depasit pragul de 300, aspect ce a starnit ingrijorare in randul autoritatilor.
Astfel, luni sau marti, urmeaza ca Executivul sa adopte Hotararea de prelungire a starii de alerta. Problema este ca, in termen de cinci zile de la acel moment, Parlamentul trebuie sa voteze Hotararea. Daca Parlamentul nu va vota pentru prelungire, atunci vom ramane intr-un vid legislativ, urmand sa pice toate masurile anti-pandemie.
Insusi primul ministru a recunoscut ca mentinerea starii de alerta depinde de votul PSD.
Ce se va intampla daca PSD va vota impotriva?
"Inseamna ca autoritatile vor ramane fara instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sanatatii si vietii oamenilor. Asta se va intampla. Decizia de prelungire a starii de alerta, repet, nu este o decizie politica, este o decizie care este fundamentata de evaluari, de analize care sunt facute de specialisti, de epidemiologi si care considera indispensabila prelungirea pentru 30 de zile a starii de alerta, pentru ca starea de alerta iti da toate acele instrumente de care ai nevoie ca sa poti sa aplici regulile", a raspuns Ludovic Orban, la B1 Tv.
Insa votul din Parlament este deja previzibil si, la acest moment, putem spune aproape sigur ca starea de alerta va pica la vot, dat fiind faptul ca Opozitia parlamentara si-a exprimat deja opinia. Liderii PSD, ALDE si Pro Romania
au anuntat deja ca vor vota impotriva prelungirii starii de alerta.
De ce se opun PSD, ALDE si Pro Romania prelungirii starii de alerta?
Motivele celor trei partide sunt diverse. Spre exemplu, Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, considera ca starea de alerta "este paravanul perfect pentru toata clientela PNL sa-si continue marile afaceri pe bani publici!"
La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, e de parere ca pe perioada starii de alerta s-ar ingradi accesul la sistemul medical pentru pacientii non-COVID, iar acestia, spune Tariceanu, nu mai au acum locuri in spitale. Totodata, Tariceanu ii acuza pe liberali ca ar avea o agenda ascunsa si s-ar folosi de starea de alerta si starea de urgenta pentru a-si atinge anumite interese proprii.
Nu in ultimul rand, Victor Ponta, liderul Pro Romania, sustine ca parlamentarii sai vor vota impotriva prelungirii starii de alerta, deoarece nu mai poate permite ca economia sa aiba de suferit.
Saptamana trecuta, presedintele
Klaus Iohannis a facut un apel la parlamentari, carora le-a cerut sa fie responsabili si sa voteze in cosecinta!
"Virusul nu dispare printr-un vot in Parlament", a atras atentia presedintele. "Daca sprijiniti Guvernul, putem controla eficient aceasta raspandire a epidemiei", a mai transmis seful statului.
Citeste si:
15 iunie ne-a prins cu lacatul pe usa gradinitelor si creselor