Ce e Legea turnatorului la locul de munca si cum te va afecta, chiar daca lucrezi la stat sau la privat
legea turnatoruluidelatiune romaniacomunism romania
In ciuda condamnarii, in mod oficial, a comunismului, necunoasterea istoriei duce la repetarea acesteia. La 32 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, reapar germenii unei epoci considerata apusa. Nu ajungea ca, din gura, romanii isi doresc capitalism, dar, pe de alta parte, tanjesc dupa ajutoare si subventii, acum, suntem in prag de legiferare a turnatoriei.
Un proiect de lege va institui turnatoria la
locul de munca, indiferent ca acesta este la stat sau la privat.
Legea a fost depusa la Camera Deputatilor de 39 de parlamentari USR si unul PNL si va institui asa-zisi avertizori la locul de munca. Acestia vor raporta incalcarile legii sau situatiile susceptibile ca se va savarsi incalcarea legii.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) ar urma sa aiba un departament care sa solutioneze rapoartele avertizorilor.
Daca, pe vremea comunismului, turnatorii erau recompensati cu functii si bani, la 32 de ani de la asa-zisa cadere a comunismului, ei vor avea dreptul la protectie din partea legii, fiind exonerati de raspundere si feriti de orice forma de represalii din partea angajatorilor.
In categoria avertizorilor intra:
- persoanele care au statut de lucrator sau persoanele numite intr-o functie publica;
- persoanele care desfasoara o activitate independenta;
- actionarii si persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei intreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administratie, precum si voluntarii si stagiarii remunerati sau neremunerati;
- orice persoana care lucreaza sub supravegherea sau conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a incheiat contractul, a subcontractantilor si a furnizorilor acestora.
Avertizorii ar urma sa informeze prin intermediul canalelor de raportare interna, registrelor de raportare si sa elibereze o statistica a acestora si sa le pastreze timp de cinci ani.
In proiectul de lege, sunt prevazute institutiile care vor primi rapoartele privind incalcarea legii la locul de munca. Este vorba despre doua tipuri de autoritati: cele publice care primesc si solutioneaza astfel de cazuri si ANI, care va dobandi competenta de a-si baga nasul in interiorul firmelor private.
Registru cu turnatori
Delatiunile sau raportarile trebuie inscrise intr-un registru special care va fi pastrat minimum cinci ani. Avertizorii trebuie sa completeze raportul cu datele de identificare si cu entitatea juridica in care a avut loc incalcarea legii, contextul profesional in care au fost obtinute informatiile, descrierea faptei susceptibile sa constituie incalcare a legii, precum si probele raportarii.
In proiect se precizeaza si procedura realizata in cazul in care turnatorul va dori sa comunice printr-un mesaj vocal.Daca, pentru raportare, se utilizeaza o linie telefonica sau un alt sistem de mesagerie vocala in care conversatia poate fi inregistrata, sub rezerva consimtamantului avertizorului, persoana desemnata are dreptul de a documenta raportarea orala prin efectuarea unei inregistrari sau prin transcrierea completa si exacta a conversatiei.
ANI ar urma sa fie implicata direct in gestionarea raportatelor avertizorilor, iar, in cadrul acesteia, ar urma sa fie infiintat Serviciul pentru avertizare in interes public. In acest serviciu, vor exista 10 posturi de inspectori de integritate.
In proiect, se mentioneaza ca avertizorul care divulga public informatii privind incalcarea legii beneficiaza de protectie, potrivit articolelor 30 si 31 din Constitutia Romaniei. In acest context, sesizarea privind incalcarea legii prin divulgare publica se adreseaza presei, organizatiilor profesionale sindicale sau patronale, ONG si comisiilor parlamentare.
Initiatorii propunerii au invocat transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei UE 2019/1936 a Parlamentului European si a Consiliului, din 23 octombrie 2019, privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii.
Dupa cum se arata in expunerea de motive, Romania ar avea obligatia sa transpuna Directiva pana pe 17 decembrie 2021.
Foto: pexels.com