CCR a validat Referendumul pe Justitie. Urmeaza modificarea Constitutiei
referendum justitiereferendumccrmodificarea constitutiei
Curtea Constitutionala a Romaniei a validat, joi, rezultatul Referendumului pe Justitie initiat de presedintele tarii, Klaus Iohannis.
CCR a validat rezultatul Referendumului din 26 mai. CCR a respins joi toate cele cinci solicitari de analiza care au fost adresate magistratilor privind modul de desfasurare a Referendumului.
In ziua de 12 iunie 2019, plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiulart.146 lit.i) din Constitutie, art.46 alin. (1) si al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a dispus amanarea inceperii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 26 mai 2019 si confirmarea rezultatelor acestuia.
In aceeasi zi a fost inregistrata o contestatie (...) prin care se solicita Curtii Constitutionale sa anuleze Decretul Presedintelui Romaniei nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum national, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 si, respectiv, sa infirme rezultatele referendumului national consultativ desfasurat in data de 26 mai 2019", a transmis CCR, printr-un comunicat de presa.
Ce urmeaza acum?
Din moment ce Referendumul are avizul CCR, Parlamentul trebuie sa ia act de aceasta decizie si sa adopte un proiect legislativ de punere in aplicare a vointei cetatenilor.
PSD a declarat ca isi asuma acest proiect. Astfel, urmeaza sa fie modificata Constitutia, in conformitate cu raspunsurile oferite de cetatenii care au votat pe 26 mai la Referendum.
Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justitie, din 7.922.591 de participanti, 6.459.383 de raspunsuri au fost favorabile intrebarii referitoare la interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie. De asemenea, la intrebarea privind interzicerea adoptarii OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, 6.477.865 de raspunsuri au fost favorabile.
Romanii au raspuns prin "da" sau "nu" la urmatoarele intrebari:
1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”
2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”.