Cand se face prezenta in Senat, senatorii nu stiu daca sa raspunda PREZENT sau NEVINOVAT
capitalismcomunismdemocratieguvernparlamentpoliticapolitica romaneascacoruptiedosar penal
"Cand se face prezenta in Senat, senatorii nu stiu daca sa raspunda "prezent" sau "nevinovat", spunea Theodore Roosevelt, cel de-al douazeci si saselea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Toate tarile lumii se confrunta cu fenomenul coruptiei, mai mult sau mai putin. Insa coruptia e inradacinata mai ales in tarile fostului bloc comunist, care, desi au scapat de sub influenta nefasta a regimului auster, au ramas cu puternice amprente si structuri care inca activeaza in sistemele de baza ale conducerii nationale. Si chiar daca nu au ramas cu aceste "sechele" bolsevice, vidul legislativ, lipsa de informare, vulonerabilitatea si haosul au fost transformate in oportunitati pe care cativa baieti destepti le exploateaza cu succes in tari precum Bulgaria sau Romania.
Coruptia se vede cu ochiul liber, nici nu e nevoie sa avem in fata dosarele penale ale unora dintre alesii nostri, nici macar sa primim vederi de la Rahova cu ei, e nevoie doar sa privim in jur, la fiecare cult de strada si vom observa cat de inradacinata e coruptia la noi, devenita cutuma in mediul politic.
O tara corupta e o tara care nu evolueaza. Nu are infrastructura, nu are sistem medical performant, nu are invatamant competitiv, nu are un sistem bugetar structurat optim prin raportare la PIB, nu are stabilitate financiara, se imprumuta masiv din exterior, e cutremurata de scandaluri politice, nu are persoane competente in functii de conducere, nu are legi care sa prevada clar ca fostii condamnati penal pentru acte de coruptie sa nu mai poata reveni niciodata in pozitii de demnitatari publici.
O tara corupta are oameni saraci, care isi duc grijile si nevoile tot mai apasatoare de la o zi la alta si care formeaza majoritatea populatiei. Intre ei si clasa de sus e o prapastie, clasa de mijloc a disparut. Societatea se imparte intre saraci si bogati, iar ambele extreme sunt, desi de o realitate catastrofala, o superficialitate generata din actiunile rau intentionate sau incompetente ale unor personaje politice corupte si/sau lipsite de profesionalism.
Ca oamenii sunt saraci si o duc greu e vizibil, insa greutatile care ne apasa se izbesc de solul abundent al Romaniei, plin de metale pretioase si resurse naturale care ne-ar putea face independenti si ne-ar putea ridica nivelul de trai. Saraca tara bogata!
De partea cealalta sunt oamenii foarte bogati, care traiesc vieti opulente de pe urma statului, de pe urma functiilor inalte pe care le detin, fara ca munca lor, masurile luate de ei, atitudinea lor, integritatea lor sa justifice macar 5% din acesti bani.
Ambele categorii traiesc viata dictata de fenomenul coruptiei si nici unii, nici altii, nu s-ar afla in aceasta situatie, daca Guvernele care se succed la conducere ar fi cu adevarat interesate si competente sa epureze mafia din sistem. Interesate poate au fost, unele, mai mult sau mai putin, dar poate ca nu se poate. Poate ca in Romania coruptia a devenit a doua noastra natura si deja incepem sa credeam ca asta e, altfel nu se poate, e prea bine si firimiturile acestea.
Ne-am pierdut, ca natie, speranta si puterea de a nu mai accepta comportamente, atitudini, fapte mizerabile, facute de demnitarii platiti din banii nostri.
Am inceput sa credem ca e normal sa avem senatori, deputati, primari, sefi de consilii judetene, premieri condamnati penal pentru coruptie. Am ajuns sa credem in state paralele, in puteri extraterestre care insceneaza luari de mita de sute si milioane de euro, am ajuns sa credem ca un politician poate avea zeci de proprietati luxoase in toata lumea, doar din salariul de bugetar. Am ajuns sa acceptam coruptia, dar "macar sa faca ceva si pentru noi". Am ajuns la mana unor indivizi pentru care interesele personale primeaza in fata oricarui principiu de fiinta bipeda, de om, de om politic.
O tara care da lumii si a dat omenirii genii in toate domeniile stiintifice, a ajuns sa fie guvernata de persoane certate cu gramatica limbii romane ... Votul din 26 mai arata ca nu ne-am pierdut totusi speranta, cu adevarat, insa, poate ca Romania are nevoie de o noua Revolutie, si una reala, nu organizata sub forma de lovitura de stat, poate ca doar asa am reusi sa schimbam cu adevarat ceva, si nu doar sa inversam niste poli de putere, care se manifesta pe aceeasi structura toxica neocomunista dominata de anti meritocratie.
Citeste si:
In Romania, bataia e rupta din Rai: La fiecare 30 de secunde, o femeie e batuta de partener