Calendarul investirii Cabinetului Orban 2. Orban acuza PSD ca tergiverseaza procedura
guvernul orban 2parlamentludovic orbanccrcurtea constitutionala a romanieipsd
Birourile Permanente reunite au stabilit calendarul investirii Guvernului Orban 2. Astfel, in zilele de 17, 18 și 19 februarie vor avea loc audierile ministrilor in comisiile specializate din Parlament, iar pe data de 24 februarie, senatorii si deputatii ii vor acorda votul de incredere Cabinetului Orban 2. Pentru a fi reinvestiti in functii, liberalii au nevoie de sustinerea majoritatii parlamentare, adica de 233 de voturi.
"Birourile Permanente, dominate de majoritatea PSD, au stabilit un calendar pentru procedura de investire a Guvernului. In urma acestui calendar, audierile ministrilor se vor desfasura saptamana viitoare, pe 17, 18 si 19, urmand ca votul in plenul camerelor reunite pentru investiurea Cabinetului sa se desfasoare luni, 24 februarie, incepand cu ora 16:00. E un calendar prin care, evident, se respecta regulamentul, adica termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent, care arata o tendinta de tergiversare din partea Birourilor Permanente dominate de PSD. Ministrii vor fi pregatiti si se vor prezenta la audieri”, a anuntat Ludovic Orban.
Orban a decis sa nu schimbe nimic in structura Cabinetului sau, mentinandu-si in functie toti ministrii, insa a adaugat o schimbare in programul de guvernare.
Vezi aici >>>
Orban 2: Lista ministrilor e neschimbata. A aparut o modificare in programul de guvernare
Orban e nemultumit de calendar
Ludovic Orban se declara nemultumit de cum arata calendarul investirii Guvernului sau si spune ca acesta pare a fi unul programat sa tergiverseze procedura.
"Respecta termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent, care arata o tendinta de tergiversare din partea Parlamentului, din partea Birourilor reunite dominate de PSD. In ceea ce ne priveste, ministrii vor fi pregatiti, se vor prezenta la audieri", a declarat Ludovic Orban, la Parlament.
PNL nu renunta la anticipate, a declarat Orban.
"De asemenea, ne vom prezenta pe data de 24 februarie cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetatenilor sa aleaga un nou parlament, mai corect, mai cinstit, mai reprezentativ si care sa fie o piatra de temelie pentru un program de modernizare a Romaniei", a mai punctat liberalul.
Pentru a fi reinvestit in functie, Guvernul Orban are nevoie pe 24 februarie de 233 de voturi, In cazul in care va obtine mai putine, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa faca o alta propunere de premier. In cazul in care si cea de-a doua propunere va pica la votul de incredere in Parlament, seful statului poate declansa procedura alegerilor anticipate si, implicit, dizolvarea Parlamentului.
PSD l-a reclamat pe Klaus Iohannis la CCR, pentru ca l-a numit tot pe Orban ca premier
Intre timp, social-democratii PSD a decis, in
Comitetul Executiv din 10 februarie, sa reclame la CCR existanta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Klaus Iohannis si premierul demis, Ludovic Orban.
In sedinta Comitetului Executiv al PSD de luni, social-democratii vor decide sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca presedintele Klaus Iohannis l-a propus ca premier tot pe Ludovic Orban, desi acesta fusese demis prin motiune de cenzura.
Ramane de vazut cum va solutiona CCR aceasta sesizare, insa cert este ca, Legea Fundamentala, Constitutia Romaniei, nu indica nicaieri faptul ca premierul demis nu poate fi propus din nou de catre presedintele Romaniei. Desi exista tari in care un premier demis nu mai poate fi propus din nou, legislatia din Romania nu interzice acest lucru. Prin urmare, strict pe baza prevederilor constitutionale, sesizarea CCR nu are fundament, decat data PSD nu isi doreste sa traga de timp pentru ca, de la momentul in care Orban a fost propus, incep sa curga termene constitutionale, ce, daca nu vor fi indeplinite, putem sa nu intram in anticipate, chiar daca va cadea si Guvernul Orban 2 si Guvernul Orban 3.