Brexit-ul redevine INCERT: Parlamentul a amanat votul pentru acord, iar liderii europeni se intrunesc DE URGENTA
brexituniunea europeanaboris johnsonacord pentru brexit
Camera Comunelor din Marea Britanie a amanat sambata votul asupra noului acord Brexit, renegociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeana.
Sambata, premierul Marii Britanii a suferit o infrangere. Desi spera sa obtina votul majoritatii parlamentarilor britanici asupra acordului de parasire a Uniunii Europene, lucrurile nu au stat deloc asa.
Dupa cinci ore de discutii tensionate, Camera Comunelor din Marea Britanie a amanat votul, asupra acordului pana martea viitoare, iar situatia Brexit-ului redevine incerta.
In cadrul sedintei, s-a adoptat amendamentul parlamentarilor Oliver Letwin(independent) si al si laburistului Hilary Benn care prevede ca se "suspenda aprobarea intelegerii negociate de premier pana in momentul in care legea de retragere din Uniunea Europeana va fi adoptata”.
Boris Johnson e obligat sa ceara o amanare a Brexitului, insa premierul nu este de acord
Amendamentul are ca scop preintampinarea unui hard Brexit si amanarea votului asupra acordului pana martea viitoare, o decizie finala urmand a fi luata abia dupa adoptarea legislatiei definitive prevazuta de acest tratat.
Practic, premierul Marii Britanii este obligat de acest amendament sa ceara o amanare a Brexit-ului. Insa acesta nu este de acord si e decis sa mearga pana la capat cu divortul de UE, asa cum a promis, pana la cel tarziu 31 octombrie. De asemenea, si Partidul Conservator a anuntat ca premierul Boris Johnson nu va cere o amanare a Brexitului si ca e hotarat sa retraga Marea Britanie din UE pana la 31 octombrie.
Boris Johnson este obligat ca pana cel tarziu sambata la ora 23:00 (24:00, ora Bruxellesului, duminica 1:00, ora Romaniei) sa formuleze o solicitare oficiala privind amanarea retragerii Marii Britanii din UE.
Au fost 322 de voturi pentru amendament, in timp ce pe Boris Johnson l-au sustinut doar 306 parlamentari.
"Nu voi negocia o amanare cu UE, iar legea nu ma obliga sa fac acest lucru. Inca o extindere va afecta aceasta tara”, a declarat Boris Johnson dupa ce amendamentul a fost adoptat de parlamentari, in ciuda opozitiei sale
"Cel mai bun lucru – pentru Regatul Unit si pentru Uniunea Europeana – este ca noi sa plecam, in baza acestui nou acord, pe 31 octombrie. Nu voi negocia o aminare cu Uniunea Europeana”, a mai precizat premierul.
Decizia Parlamentului britanic a zguduit linistea liderilor europeni, dar si a Comisiei Europene
"Comisia Europeana a luat cunostinta de votul din Camera Comunelor in ce priveste amendamentul Letwin, deci acordul nici n-a mai fost supus azi la vot. Asteptam ca Guvernul sa ne informeze cat mai repede care sunt urmatorii pasi", e declaratia unui purtator de cuvant al Comisiei Europene.
De asemenea, pentru a gasi solutii la aceasa situatie, ambasadorii statelor UE27 au fost convocati la discutii, duminica dimineata, de Donald Tusk, presedintele Consiliului Uniunii Europene.
Noul acord pentru Brexit negociat de Boris Johnson cu UE difera foarte putin de cel al Theresei May. Este diferita numai pozitia asupra eventualelor controale vamale la granita dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, si Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Noul acord ofera posibilitatea evitarii acestor situatii neplacute.
In ziua votului asupra acordului, zeci de mii de britanici au protestat pe strazi, cerandu-i premierului sa lase Marea Britanie in Uniunea Europeana: "Vrem sa ramanem in UE" au scandat britanicii. Acestia au primit cu bucurie si aplauze vestea amanarii votului asupra acordului de parasire a marii familii europene.