Breaking News. Ministrul Justitiei a fost demis
ministrul justitiei demisstelian ionflorin cituanghel salignyinvestitii
Premierul Florin Citu a anuntat, miercuri seara, faptul ca l-a demis din functia de ministru al Justitiei pe Stelian Ion. Interimatul de la Justitie va fi preluat de Lucian Bode, actualul ministru de Interne.
Cererea de revocare din functie a ajuns deja pe masa presedintelui Klaus Iohannis, spre aprobare.
"Am luat o decizie necesara. Acum cateva minute am trimis presedintelui Romaniei cererea de revocare din functie a ministrului Justitiei, domnul Stelian Ion", a declarat Florin Citu miercuri seara.
Interimatul functiei va fi preluat de Lucian Bode: "Am trimis presedintelui cererea cu revocarea, propun ministru interimar un ministru care intelege prioritatea zero a investitiilor pentru Romania", a anuntat premierul Citu.
Ce reprosuri i se aduc lui Stelian Ion
Fostul ministru al Justitiei este acuzat de premierul Romaniei de faptul ca blocheaza proiecte esentiale pentru dezvoltarea tarii noastre. In acelasi timp, acestuia i se reproseaza si incapacitatea de a desfiinta
Sectia Speciala pentru investigarea magistratilor, infiintata in timpul guvernarii PSD.
Mai mult decat atat, primul ministru lasa sa se inteleaga faptul ca Stelian Ion ar fi santajat poporul roman: "Nu voi permite ca poporul roman sa fie santajat", a spus seful Executivului.
Premierul sustine ca si-a anuntat partenerii de coalitie despre aceasta demitere pe care si-o asuma si a solicitat celor din USR-PLUS sa nu paraseasca guvernarea: "Imi doresc ca partenerii nostri de coalitie USR PLUS sa aiba intelegerea si responsabilitatea sa nu aleaga iesirea de la guvernare, asa cum comunicau de azi-dimineata pe diverse canale", a mai afirmat Florin Citu.
Va amintim ca, miercuri, coalitia de guvernare s-a reunit in sedinta, una care a fost presarata de scantei, pe tema investitiilor. Mai exact, premierul Florin Citu a vrut sa introduca pe ordinea de zi suplimentara Planul National de Investitii "Anghel Saligny" – PNDL 3, de 50 de miliarde.
Sedinta care incepuse la 11 a fost astfel intrerupta. Colegii din USR-PLUS au amenintat chiar cu depunerea motiunii de cenzura, in cazul in care proiectul s-ar adopta. Motivul? Nu exista avizele necesare, spun cei din USR-PLUS, iar un astfel de aviz ar fi trebuit sa vina chiar de la Ministerul Justitiei, lucru ce nu s-a intamplat.
Citeste si: Marcel Ciolacu: Desfiintarea Sectiei Speciale este REVOLTATOARE
La finalul sedintei, presedintele PNL, Ludovic Orban, a venit cu lamuriri: "Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Stim ca se finanteaza investitii in infrastructura de apa, canal, gaz si rutiera. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, procedura transparenta, confintarea, toate cererile sa fie depuse online si sa se infiinteze o platforma digitala in care sa se poata urmari evolutia fiecarui proiect de la faza de derulare pana la faza de executie a proiectelor, inclusiv situatia decontarilor.
S-au acceptat dintre propunerile USR PLUS si o serie de alte propuneri care tin de neincluderea in PNDL3 a proiectelor care au fost depuse prin PNDL1 si PNDL2 care au stadiu zero de realizare, de asemenea, chiar daca se semneaza contractul de finantare, daca nu se depun documentatiile solicitate in termeni de maxim 2 ani, cel care a semnat contractul de finantare pierde dreptul de finantare a proiectului respectiv.
Discutiile vor continua asupra acestui subiect. Sigur exista deschidere pentru a imbunatati acest proiect, pentru a exista un control al costurilor prin itermediul standardelor de cost, existenta unor criterii de finantare".