BREAKING NEWS. Florin Citu a castigat sefia PNL, cu 60% din voturi
congres pnl
Premierul Romaniei, Florin Citu, a castigat sambata competitia pentru sefia partidului, impotriva contracandidatului sau, Ludovic Orban. Florin Citu a castigat sefia PNL cu 60% din voturi, Ludovic Orban a luat 40%. Conform numaratorii oficiale, premierulul a primit 2.878 de voturi (60,2% din voturile valabile), iar Orban 1898 de voturi (39,7%). 72 de voturi au fost nule.
Update: Primele declaratii ale lui Citu si Orban, dupa aflarea rezultatelor:
”Din momentul de fata intre Ludovic Orban si Klaus Iohannis nu mai exista niciun parteneriat. Luni imi voi depune demisia (de la sefia Camerei Deputatilor, n.red.)", a declarat Ludovic Orban in primul mesaj dupa pierderea alegerilor. Totusi, Orban si-a felicitat contracandidatul si a multumit tuturor celor care i-au acordat votul lor.
La randul sau, Florin Citu a tinut un discurs dupa aflarea rezultatelor: "Acest vot ma onoreaza si ma responsabilizeaza. Nu ma surprinde alegerea dvs, am spus din primul moment ca echipa castigatoare e singura solutie pentru PNL. Sumtem un partid unit si vom folosi toate resursele impotriva PSD, adversarul nostru politic
Impreuna construim Romania liberala. Invit pe scena toata echipa mea".
Duminica urmeaza o noua zi de foc pentru liberali. PNL se va reuni in Consiliu National, acolo unde se vor alege liderii pentru celelalte functii de conducere din PNL.
Update: PSD, felicitare ironica pentru noul lider PNL: Citu, te asteptam la motiune
Update 16:40. Votul delegatilor pentru sefia PNL a luat sfarsit, dar nu in termeni buni. Liderul PNL, Ludovic Orban, acuza ca "sunt semnale ca sunt cel putin 14 organizatii in care sunt oameni carora li s-a cerut foarte clar sa-si arate votul. Sa le fie rusine! Asta nu e democratie!".
De asemenea, la unele cabine de vot s-au inregistrat probleme, in sensul in care ar fi intrat cate doi delegati intr-o singura cabina.
Vezi si: Ciolacu acuza liberalii de dictatura, in ziua in care PNL isi alege noul lider
Update 16:05 Un delegat liberal a fost scos pe targa de catre un echipaj SMURD, dupa ce ar fi cazut de pe scena, unde se urcase pentru a face o fotografie. Starea sa medicala nu este grava.
Update 15:30. In jurul cabinelor de vot este foarte mare imbulzeala, dar si scandal. Delegatii care il sustin pe Orban voteaza fara sa traga perdeaua cabinelor de vot.
Update 15:08. Incepe, oficial, votul pentru sefia Partidului National Liberal.
Update 14:40. A inceput pregatirea pentru votul asupra presedintiei PNL. Vor vota 4.874 de delegati. Conform surselor, se pare ca atat sustinatorii lui Orban, cat si cei din echipa lui Florin Citu, au primit instructiuni clare despre felul in care trebuie sa isi exprime optiunea, pentru a fi siguri ca nu vor extra tradari in cabina de vot. Se pare ca delegatilor li s-ar fi cerut sa voteze cu perdelele trase la cabinele de vot si sa iasa cu o anumita parte a buletinului de vot deschisa.
Update 14:17. Declaratia eurodeputatului Siegfried Muresan, sustinator al lui Ludovic Orban: "Decizia de astazi nu e de joaca, in 2024 putem sa castigam totul, dar putem sa si pierdem. Iar astazi, aici, decidem viiorul PNL, in ce directie o apuca partidul, cine a facut bine pentru PNL in trecut va face bine si in viitor. Azi puterea este la voi, votul este al vostru, nu vi-l poate lua nimeni, la fel cum nimeni nu se uita in casa voastra, in bucataria voastra, nu va fie teama nici aici, votati ce credeti ca este bine. Tineti minte, avem o singura sansa, sa votam o directie pentru urmatorii ani, ca PNL sa ramana castigator, asa cum a devenit in ultimii ani".
Update 13:58. Declaratiile fostului ministru al Muncii in Guvernul Orban, Violeta Alexandru: "Este in regula ce zice Citu, cu echipa castigatoare, ca echipa va conduce, insa aceast lucru imi creeaza un disconfort, imi da impresia ca el nu va conduce nimic, doar echipa va conduce. Oricat de importanta este echipa, totusi prsedinele este mult mai important".
"Investitiile se fac pentru ca aveti dreptul la ele, nu va ganditi ca vi se face vreun favor, le meritati din plin, cu resurse care sunt ale statului, nu sunt ale cuiva car se afla intr-o pozitie”, le-a transmis Violeta Alexandru, delegatilor lieberali, primari si sefi de consilii judetene, carora le-a mai cerut sa nu se teama si sa voteze, pentru ca PNL sa iasa din actualul blovaj.
Update 13:30. Discursul presedintelui PNL, Ludovic Orban: "Le spun celor cativa care au huiduit si fluierat ca ii dezaprob si imi cer scuze in numele lor. Noi am venit aici sa ne sustinem candidatii".
Premierul Citu a spus ca toate deciziile le va lua impreuna cu dvs, ma indoiesc. Nu imi amintesc ca el sa se fi consultat ceva cand a dat afara consilierii de stat ai PNL. Nu imi amintesc ca Florin Citu sa fi consultat pe cineva cand l-a consultat pe ministrul Alexandru Nazare? Nu imi amintesc sa fi fost consultat un for al PNL inainte de deciziile care au dus la criza guvernamentala.
Fratilor, ce facem cu guvernarea? Realitatea e ca suntem intr-o situatie aproape imposibila. Cum vom indeplini conditia partenerilor de coalitie, si daca nu o vom indeplini, cu cine facem majoritate parlamentara? Credeti ca exista vreun liberal care sa fie de acord cu refacerea USL intr-o combinatie pe masa sau pe sub masa cu PSD? Eu cred ca nu. Negocieri pe sub masa cu PSD s-au facut.
Avem doar doua varinate strategice. Prima e sa refacem coalitia, iar pentru asta, dupa congres, cum ne vom prezenta in fata partenerilor din coalitie daca va fi ales cel care a provocat criza, in loc sa fie ales cel care are solutia la criza?
Si discursul lui Orban este intrerupt, din cand in cand, de aplauzele sustinatorilor.
Nu avem un premier si un guvern cu care sa ne putem mandri, niciodata nu a existat un premier cu cota de incredere atat de joasa. Toti suportam de la cetateni reprosuri si cuvinte grele. Nu din cauza mea, nu din cauza competitiei.
Un lider al PNL trebuie sa fie carismatic, empatic. Sa aiba bun simt, echilibru, masura, putere de negociere, capacitatea de a lua decizii sub presiune in timp scurt.
Sunt un garant al unitatii PNL, am facut asta si cand am avut functii, si cand am pierdut competitii. PNL nu poate sa isi inenteze acum doctrina, avem valorile din 1875, ca un far calauzitor. Trebuie sa continuam munca inaintasilor nostri.
Visez frumos. Nelson Mandela a spus ca ”Invingatorul e visatorul care nu s-a predat”. Visez la o Romanie care sa fie cea mai mare puternica economica din Europa Centrala si de Est. Romania sa fie placa turnanta a relatiei Est-Vest si a relatiei nord-sud. Cu o conditie: PNL sa ii aleaga pe acei oameni care au cu adevarat capacitatea de a pune piciorul pe acceleratie!
Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a castigat aceasta competitie. O stiti toti. Ganditi-va la binele PNL cand luati decizia de vot. Azi avem de ales intre o varianta relativ buna si una evident proasta. Va indemn sa votati nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea sa rezolve criza. Nu votati cu cel care de trei luni s-a dus in cap, cu cel care a facut ca PNL sa piarda 8 procente in intentia de vot. Votati cu cel care a crescut alaturi de voi, a participat la toate bataliile, are forta si inteligenta de a duce PNL la victorie! Doamne-ajuta!
Update 13:15. Eruoparlamentarul Rares Bogdan, din partea premierului Citu: "Demisia nu se striga de la noi, ca nu suntem PSD-isti, noi ne sustinem guvernul nostru. Va cer sa-i respectati pe toti liberalii, toti trebuie sa ducem aceste batalii impreuna, cu adversarii nostri care nu sunt aici, sunt in fara salii. UNITATE!!".
"PNL inseamna ca toti liberalii suntem impreuna, colegii de la Botosani, Galati, cei de la Buzau sunt cu noi, cei de la Calarasi, de la Satu Mare…Sunt cu noi Vasile Blaga si toti ceilalti. Monica Ainisei, Pavel Popescu si singurul primar al Bucurestiului, Ciprian Ciucu…", a mai spus europarmanetarul, care a subliniat ca adversarii PNL nu sunt in partid, ci in afara lui.
Update 13:05. Theodor Stolojan atentioneaza sustinatorii lui Orban ca, daca nu vor elibera scarile, Congresul s-ar putea suspenda.
Update: Premierul Florin Citu nu a putut sa isi sustina in intregime motiunea "Romania liberala". A fost intrerupt permanent de sustinatorii actualului lider PNL.
Update 12:35. Discursul premierului Florin Citu nu poate incepe din cauza sustinatorilor mult prea galagiosi ai lui Orban.
Premierul nu poate sa isi sustina discursul din cauza ca sala este dominata fonic de sustinatorii liderului actual, Ludovic Orban. Unii delegati il huiduie si ii cer demisia premierului. Sunt si sustinatori ai lui Florin Citu, dar nu reusesc sa acopere tabara adversa.
In cele din urma, Orban a venit la microfon si a cerut delegatilor, indiferent, de persoana pe care o sustin, sa ii permita premierului sa isi tina discursul.
In final, Citu isi incepe discursul: "Eu nu voi purta niciodata o geaca pe care scrie Votati PSD!" Niciodata! Ne delimitam de acest partid toxic, il tinem in opozitie acum, dar si dupa 2024. Nu o sa ma vedeti niciodata fortand omotiune impotriva propriului guvern. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea!"
"Am rugamintea catre toti sustinatorii mei sa stea linistiti, sa il lase sa-si prezinte motiunea. Noi suntem pozitivi", a intervenit Orban".
Citu, in replica: "Nu am nevoie de sustinere".
"Mai fac apel inca o data catre sustinatorii mei. Lasati candidatul sa isi sustina motiunea", a intervenit inca o data Orban.
"Domnule presedinte, daca nu va asculta nici pe dumneavoastra...", i-a replicat actualul premier.
Colegi liberali, eu sunt Florin, omul care nu a intrat demult in politica, dar a muncit mult si fara compromisuri ca sa ajunga aici. (...) Indiferent cu cine veti vota azi, va multumesc ca ati venit aici, dar recunosc ca sper sa conving cat mai multi dintre dumneavoastra sa ma votati.
Cat voi fi presedinte al PNL deciziile le vom lua impreuna, sunt un liberal convins si ma voi bate pentru PNL asa cum nu au stiut, nu au putut sau nu vrut altii sa o faca. Voi lupta pentru refacerea coalitiei de guvernare, dar niciodata nu voi pemite ca PNL sa fie ingenunchiat.
Update 12:00 Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo. Intregul discurs al liderului de la Cotroceni a fost intrerupt de aplauze si mesaje de sustinere la adresa lui Orban. Delegatii strigau "Orban", "Orban", aceleasi mesaje auzindu-se si cand presedintele a parasit sala. Acum, scaunul dintre Orban si Citu a ramas liber.
Update 11:55 Discursul lui Kelemen Hunor, liderul UDMR: "Ii multumesc lui Ludovic Orban si premierului Florin Citu ca au fost alaturi de noi, saptamana trecuta cand si UDRM a avut Congres. PNL si UDMR fac parte din aceeasi familie politica europeana, suntem membri in aceeasi coalitie si dezideratele ne orienteaza in aceeasi directie.
Putem sa mai avem dispute, dar pe parcursul anilor am invatat ca in coalitie este nevoie de intelegere, de rabdare si de compromisuri. In aceste conditii politice si sociale, va indemn sa nu renuntam la partenerit, sa trecem peste orgolii, pentru ca pana la urma, politica este despre oameni si despre cetateni.
Un alt argument este acela ca trebuie sa ramanem stransi legati de promisiuni si de programul de guvernare, pentru ca asteptarea cetatenilor vine dupa o lunga lipsa de predictibilitate si este uriasa. (…)
Anul trecut am vorbit direct si clar si ne-am angajat sa formam un guvern. Cu tot zgomotul de astazi, acest congres se va termina dar problemele nu vor disparea (…)", a transmis liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Update 11:30. Discursul presedintelui Klaus Iohannis:
"Nu ne-am mai intalnit de mult in aceasta formula si ma bucur sa va vad aici in numar atat de mare si va salut cu caldura pe toti, liberali din toata tara!
Ne aflam, si nu pentru prima data, intr-un punct de inflexiune, nu doar pentru Partidul National Liberal, ci si pentru Romania. Trebuie sa recunoastem ca nu a fost o campanie interna asa cum multi ne-am fi dorit.
Partidul National Liberal este un partid viu, competitia deschisa a fost mereu posibila si incurajata, dar mi-ar fi placut sa vad mai multe dezbateri de idei, mai multe discutii aplicate, pe motiuni si pe proiecte.
Sa nu ne amagim, sub scuza confruntarii democratice firesti nu se pot ascunde anumite derapaje si atacuri la persoana, ca cele la care am asistat in ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie sa mai vedem niciodata nu doar in interiorul PNL, ci la niciun partid din Romania.
Din pacate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapa credibilitatea unui partid puternic incercat. Un partid care a avut curajul sa-si asume responsabilitatea guvernarii intr-o perioada extrem de dificila, fiind astfel oricum expus criticii. Este pacat ca acest curaj sa fie pus in umbra de atacuri din interior!
Viitorul presedinte al Partidului National Liberal va avea o misiune foarte, foarte grea. Sa demonstreze, in primul rand, ca Partidul National Liberal este in continuare cel mai important partid din Romania, nu doar pentru traditia sa, nu doar pentru istoria sa, indisolubil legata de destinul Romaniei moderne, nu doar pentru ca milioane de romani iubesc fibra liberala si valorile asumate de acest partid. Ci pentru ca principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate cladi o tara dezvoltata, profund democratica, o tara care sa recupereze rapid decalajele fata de celelalte state din marea familie europeana".
"Klaus Iohannis: Vremea confruntarilor electorale s-a incheiat"
"Sa nu uitam ca am promis oamenilor, in 2020, patru ani de stabilitate politica, ani in care Romania sa demareze si sa finalizeze investitii structurale majore si reforme sistemice indelung asteptate.
Astazi, membrii Partidului National Liberal isi aleg conducerea pe care o considera potrivita. De maine insa ambele echipe trebuie sa fie constiente ca mentinerea unitatii partidului este esentiala pe mai departe.
Cel mai important argument pentru necesitatea unitatii partidului este ca Romania are nevoie de un liberalism puternic, care sa actioneze ca un adevarat vector de modernizare si constructie pentru natiunea noastra.
Partidul National Liberal se afla in fata unui test de maturitate. Sunt convins ca are capacitatea sa arate ca este un partid care isi intelege rolul in societatea romaneasca, intr-un moment cand este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de intelepciune, de unitate in jurul unor valori comune si de solidaritate in fata unor crize multiple.
Alegerile interne nu sunt doar despre a inlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficienta, despre innoire si despre reconectare cu oamenii.
Partidul National Liberal are obligatia sa isi asculte alegatorii, sa tina cont de lectia voturilor primite si sa se adapteze la problemele reale ale prezentului.
Recent, faceam un apel la responsabilitate si maturitate catre partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care il reiterez, pentru ca nu toti cei carora le era adresat au manifestat aceeasi responsabilitate si maturitate.
Atrag din nou atentia tuturor partidelor parlamentare ca, daca vom continua asa, riscam sa pierdem definitiv increderea electoratului in mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru ca, atunci cand oamenii sunt dezamagiti de cei care ii reprezinta, se creeaza un vid intre ales si alegator, imposibil de umplut.
Va vad hotarati pe toti cei de aici si stiu ca va doriti cu totii un singur lucru - ca Romania sa castige! Sa fie condusa de un guvern in care forta motrice este Partidul National Liberal.
Este imperativ sa depasim cat mai repede actuala criza
Actuala guvernare trebuie fara doar si poate sa continue, pentru ca nu exista niciun motiv real ca premierul sa fie demis sau sa isi dea demisia.
Cu atat mai mult, cand prim-ministrul si ministrii liberali sunt atacati din toate partile, intregul Partid National Liberal ar trebui sa dea dovada de solidaritate si sa ii sustina cu toate fortele. Sunt de neinteles sabotajele venite din propriul partid, chiar daca pana la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne.
Nu numai ca Partidul National Liberal trebuie sa ramana in continuare la guvernare, dar eu cred ca Romania poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru sa fie posibil, este insa nevoie de fapte, de actiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetateni, nu doar de discursuri si promisiuni. Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate, avem fondurile care sa ne permita sa le punem in aplicare. Sa avem si intelepciunea, si maturitatea de a ne reaseza cu totii la aceeasi masa, masa discutiilor despre solutii pentru Romania!
Este nevoie ca guvernul sa isi asume principii ferme si sa le redea speranta oamenilor ca pot avea un trai bun, un trai prosper aici, in tara noastra.
Prioritatile raman neschimbate: romanii vor investitii in sanatate si infrastructura, romanii vor eliminarea birocratiei si vor digitalizare, romanii vor venituri mai mari si sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Romanii vor o educatie mai buna pentru copiii lor, romanii vor sa isi indeplineasca visul european, al unui trai prosper intr-o societate libera si democratica. Romania, ca si multe alte state europene, se confrunta in prezent cu provocari acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cat mai bine, este nevoie un guvern eficient.
Guvernarea nu este un loc al ironiilor si al galcevii nesfarsite
Guvernarea presupune insa, in primul rand, o munca de echipa, cu parteneri care se bazeaza pe relatii de respect si incredere reciproca, iar Partidul National Liberal are obligatia fata de romani sa continue sa guverneze responsabil. Guvernarea nu este un loc al ironiilor si al galcevii nesfarsite, in care unii parteneri se comporta ca si cum ar fi intr-o dezbatere pe retelele sociale, iar cand apare primul impas isi iau lucrurile si pleaca.
Guvernarea inseamna responsabilitate, perseverenta, tenacitate, dialog real cu cetatenii. Cine nu este pregatit pentru asa ceva nu poate guverna Romania. Dragi liberali, Eu am incredere ca parteneriatul pe care l-am inceput acum multi ani cu Partidul National Liberal va continua si va produce multe beneficii pentru Romania.
Sunt increzator ca viitorul va fi unul bun pentru Partidul National Liberal si ca guvernarea va fi bine gestionata de liberali, care vor sti sa sustina un Executiv racordat la provocarile momentului si preocupat de dezvoltarea tarii pe termen mediu si lung.
Contati mereu pe implicarea mea pentru a pune in aplicare programul pentru care romanii ne-au oferit increderea si sprijinul lor! Un program care are in prim-plan o Romanie normala, mai putin afectata de scandaluri si dispute sterile si mult mai mult orientata spre crestere organica, spre bunastare, spre sanse egale pentru toti, spre servicii publice moderne.
Cu alte cuvinte, o democratie consolidata si un viitor mai bun pentru fiecare roman. Eu va multumesc si va doresc mult succes la acest Congres! Vad ca sunteti energizati si asa este bine, dar la final trebuie sa fim o echipa".
Stirea initiala:
Sambata are loc Congresul PNL, in cadrul caruia liberalii isi vor alege noul presedinte. Pentru aceasta functie candideaza premierul Florin Citu si actualul lider liberal, Ludovic Orban. Aproximativ 5.000 de delagati din toata tara sunt prezenti sa ia parte la marea confruntare dintre Orban si Citu, dupa o campanie electorala interna presarata cu scantei, nu doar in PNL, ci in intreaga coalitie de guvernare.
Congresul PNL se va desfasura la Romexpo incepand cu ora 11,00. Peste 5.000 de delegati sunt asteptati, din toata tara.
Dupa ce, sambata, liberalii isi vor alege noul presedinte, duminica urmeaza inca o zi de foc: va avea loc reuniunea Consiliului National al PNL, in cadrul caruia se va vota pentru noua echipa de conducere a partidului.
Va amintim ca Statutul PNL a suferit unele modificari luna aceasta, cea mai importanta dintre acestea referindu-se la cresterea numarului de vicepresedinti pe domenii la 17.
Reguli stricte anti-Covid la Congresul PNL
Dat viind contextul epidemiologic actual, organziatorii au impus masuri stricte anti-Covid tuturor participantilor.
Mai exact, accesul in incinta unde are loc sedinta se poate face numai pe baza adeverintei de vaccinare impotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boala.
Totodata, presedintii filialelor PNL au fost obligati sa verifice daca delegatii au toate documentele necesare si nicio organizatie nu va avea invitati.
Premierul Florin Citu a anuntat, anterior, ca toti participantii vor purta masca si vor mentine distanta fizica intre ei, avand fiecare participant un spatiu alocat de trei metri, incinta salii avand 15.000 de metri patrati.
In debutul sedintei de sambata, vor vorbi invitatii, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, dupa care actualul lider PNL, Ludovic Orban isi va prezenta raportul de activitate.
Atat Orban, cat si Citu, vor avea la dispozitie 20 de minute pentru a-si convinge colegii liberali sa le acorde votul lor.
Dupa fiecare candidat la sefia PNL, vor vorbi catre 5 sustinatori, timp de 5 minute fiecare. Vor vorbi din echipa lui Florin Citu: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rares Bogdan, Dan Valceanu, Iulian Dumitrescu. De asemenea, pentru Ludovic Orban sunt asteptati sa vorbeasca: Ionel Danca, Violeta Alexandru, Siegfried Muresan, Virgil Guran, Adrian Vestea
Se asteapta ca votul propriu-zis sa inceapa in jurul orei 14:00.