Breaking News: Avem un nou presedinte al Senatului
senatanca draguusr plusparlament
Anca Dragu, sustinuta de coalitia de centru-dreapta (PNL, USR-Plus, UDMR), a obtinut luni seara votul majoritatii parlamentarilor, fiind aleasa in functia de presedinte al Senatului.
Dragu a obtinut 75 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Lucian Roma?canu, sustinut de PSD, a avut sustinerea a 51 de colegi senatori, din 133 de voturi exprimate, inclusiv 7 nule.
Dupa cum au anuntat deja reprezentantii coalitiei de centru-dreapta, acestia au decis ca Florin Citu sa fie premierul propus, Ludovic Orban - seful Camerei, iar Anca Dragu - sefa Senatului.
Ludovic Orban e noul presedinte al Camerei Deputatilor
Tot luni seara a fost ales si seful Camerei Deputatilor, in persoana lui Ludovic Orban.
Sedinta din Camera s-a intins insa pana dupa ora 2 dimineata, si a fost una cu scantei, parlamentarii fiind pe punctul de a pleca acasa, chiar inainte de votul pe sefia Camerei, dupa ce reprezentantul AUR care prezida sedinta a incheiat-o, spunand ca ar trebui reluata marti.
Detalii, aici: Sedinta cu scantei in Parlament: Ludovic Orban a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor
Urmeaza consultarile si testul votului de incredere pentru Guvernul Citu, daca presedintele va alege sa il propuna ca premier pe ministrul Finantelor Publice
Astfel, PNL, USR-Plus si UDMR vor merge la consultarile de la Cotroceni cu
Florin Citu ca varianta de premier. Daca si presedintele va fi de acord cu aceasta numire, atunci Florin Citu va fi propus ca premier, iar el va avea la dispozitie 10 zile pentru a-si alcatui Cabinetul, iar ulterior va trebui sa treaca de votul de incredere al Parlamentului. Citu si Cabinetul sau vor avea nevoie de minimum 233 de voturi pentru a prelua guvernarea.
Conform matematicii parlamentare, PNL, USR-Plus si UDMR si reprezentantii Minoritatilor nationale au impreuna, 262 de deputati si senatori (PNL-134 de mandate, USR-Plus - 80 de mandate, UDMR - 30 de mandate, Minoritatile - 18 mandate).
Cum va arata noul Guvern PNL-USR-Plus-UDMR
Daca se va intampla acest lucru, coalitia a stabilit si cum va fi organizat noul Guvern si cui vor fi distribuite portofoliile:
MINISTERE PRELUATE DE PNL: Finantele, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Apararii, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei, Ministerul Culturii si Ministerul Muncii.
MINISTERE PRELUATE DE USR-PLUS: Ministerele Justitiei, Fondurilor Europene, Sanatatii, Cercetarii, Transporturilor si Economiei.
MINISTERE PRELUATE DE UDMR: Ministerul Dezovotarii si Lucrarilor Publice, Ministerul Mediului si Ministerul Tineretului si Sporturilor.
Citeste si:
Aduc banii fericirea?
FOTO Agerpres