Boc: Romanii isi vor gasi mai usor un loc de munca
codul munciiemil bocpremiermuncalocuri de muncamodificari codul munciicontracte de muncaspor de noapteperformante in muncacriterii de evaluaredurata de lucru
Dupa adoptarea de catre Guvern a proiectului noului Cod al Muncii, premierul Emil Boc a declarat intr-o conferinta de presa ca modificarile erau necesare si oportune pentru romani, care isi vor gasi mai usor un loc de munca.
"Romania este pe locul 114 din 139 de tari in ceea ce priveste rigiditatea pietei muncii. Avem o legislatie care nu da posibilitatea romanului sa isi gaseasca usor un loc de munca", explica Emil Boc.
Potrivit acestuia, daca noile prevederi vor intra in vigoare, firmele vor putea angaja mai usor personal, acesta va putea fi platit mai bine, iar numarul angajatorilor care folosesc
munca la negru va scadea. Flexibilizarea pietei muncii va permite salariatilor sa-si gaseasca cu mai multa usurinta si un al doilea loc de munca.
"Cu cat mai putine firme vor putea folosi
munca la negru, cu atat vom avea mai multe contracte de munca, vom avea mai putini oameni asistati social, care depind de bugetul statului. Asta inseamna ca mai multi oameni vor fi asigurati la pensie, la somaj sau la asigurari de sanatate", a declarat Emil Boc.
Premierul a atras atentia ca au fost inasprite sanctiunile pentru
munca la negru. Astfel, angajatorii care folosesc mai mult de cinci persoane pentru
munca la negru vor fi sanctionati cu amenda penala sau inchisoare de la 1 la 2 ani.
Totodata, a mentionat ca durata normala de lucru va ramane de opt ore, iar contractele colective de munca nu vor fi desfiintate.
"Respectam Constitutia, adica durata normala a zilei de lucru este de 8 ore. Singura modificare substantiala este ca termenul de referinta de 3 luni de zile pentru calcularea mediei de ore de munca de 48 de ore pe saptamana trece la 4 luni. Prin contracte colecive, lasam posibilitatea ca aceasta perioada de referinta sa se calculeze pana la nivelul a 12 luni", a mai spus Emil Boc.
In privinta contractelor de munca pe perioada determinata, s-a dorit de asemenea o flexibilizare a procedurilor in sensul in care perioda contractului sa fie marita de la 24 la 36 de luni: "Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea contractelor de munca cu durata determinata din totalul contractelor de munca. Marim perioada contractului de la 24 de luni la 36 de luni, adica se vor ocupa mai usor locuri de munca. Dupa expirarea contractului acesta se poate prelungi numai cu acordul scris al partilor".
Salariatii care efectueaza munca de noapte cel putin trei ore din timpul normal de lucru, vor beneficia de o crestere a sporului acordat, munca de noapte urmand sa fie recompensata cu un spor de 25% din salariul de baza.
Premierul a mai precizat ca noul Cod al Muncii ofera posibilitatea stabilierii performantelor angajatilor a a criterilor de evaluare a muncii: "De la angajare stii ce se asteapta de la tine si cum esti evaluat. La concedierea colectiva criteriile sociale se aplica in functie de performanta. Este foarte sanatos pentru economie: daca iti faci treaba si esti performant legea te apara, daca te ocupi de altceva, acest lucru nu vine în favoarea ta".