BNR: Norii negri se aduna in lume. Mersul evenimentelor pe plan extern prinde economia Romaniei pe picior gresit
bnrrazboi comercialbrexitsuachinadeficit comercial
Daniel Daianu, membru in Consiliul de AdÂminisÂtratie al BNR, nu vede cu ochi buni evolutia economica mondiala, considerand ca Romania nu este suficient de stabila incat sa nu fie afectata de tensiunile comerciale externe, din contra, la noi se impune de urgenta o coÂrectie a deficitelor externe .
Daianu: "Norii se aduna in lume; economii de peste tot incetinesc in conditii de tensiuni comerciale"
Reprezentantul BNR vorbeste despre o tensiune tot mai mare la nivel mondial, alimentata de datoriile in crestere ale statelor lumii, dar si de haosul la nivel comercial, tinand cont de razboiul pe aceasta tema dintre SUA si China, dar si de Brexit.
"Norii se aduna in lume; economii de peste tot incetinesc in conditii de tensiuni comerciale, de niveluri inalte ale datoriilor publice si private in numeroase state (...). Unii amintesc ca bancile sunt mai bine garnisite cu capital propriu si lichiditati, dar subestimeaza ponderea in crestere a finantarilor acordate de entitati nonbancare, ce nu sunt reglementate in mod adecvat“.
Romania va fi prinsa pe picior gresit de evenimentele din exterior
Daianu subliniaza vulnerabilitatea economica a Romaniei in raport cu desfasurarea evenimentelor pe plan extern, spunand ca "dinamica macroeconomica interna a Romaniei din ultimii ani nu este sustenabila in primul rand din cauza evolutiei deficitelor externe, cu atat mai mult in contextul international in deteriorare".
In aceste conditii, spune Daianu, " o corectie a deficitelor externe devine inevitabila mai devreme sau mai tarziu, tragaciul putand fi un soc extern".
Din aceasta perspectiva, corectia, cand va avea loc, este bine sa fie cat mai putin fortata. Ea are sens si din perspectiva aderarii la zona euro si a intrarii, in prealabil, in mecanismul cursurilor de schimb, ambele imposibile fara o consolidare bugetara solida si controlul deficitelor externe.
Daianu: "Este nevoie de luciditate, curaj si responsabilitate, de o buna conclucrare intre BNR si Guvern"
Pentru a contribui la stabilitatea economica a Romaniei, Guvernul si BNR trebuie sa gaseasca cai solide de comunicare, pe care sa le fructifice in beneficiul material al oamenilor.
In opinia lui Daianu, solutia optima de corectie a dezechilibrelor externe reclama o ajustare a politicii bugetare, de reducere a deficitului simultan cu o imbunatatire a structurii bugetului, in combinatie cu o politica monetara intarita cu justa masura.
"Trebuie sa gasim cai pentru ca necesara consolidare bugetara sa aduca resurse sporite la buget", a completat oficialul BNR, spunand ca o solutie in acest sens este o absorbtie cat mai intensa de fonduri europene.
Avertismentul lui Daianu vine la doar cateva zile de cand Comisia Europeana a cerut Guvernului sa creeze spatiul fiscal necesar reducerilor de taxe, in special pentru salariatii cu venituri mici
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene, a facut o analiza dura a economiei Romaniei, spunand ca Executivul de la Bucuresti a deteriorat spatiul fiscal din tara noastra neglijand avertismentele UE si reducand TVA-ul de la 25 la 20%.
"In ceea ce priveste situatia din Romania, dupa cum stiti, ne-am exprimat ingrijorari fata de intreaga traiectorie fiscala a bugetului.
Pentru al doilea an la rand, Romania este intr-o procedura de abatere semnificativa, ceea ce inseamna ca traiectoria sa bugetara deviaza semnificativ de la cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere, si de acea este important ca Romania sa reduca in mod substantial deficitul bugetar.
Recomandarea Consiliului a fost o imbunatatire structurala de un procent. De acea cand discutam despre politica fiscala, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a afirmat, sambata, Valdis Dombrovskis, care este si comisarul european responsabil pentru moneda euro si dialogul social, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, la finalul reuniunii informale a ECOFIN.