Miercuri, Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a postat pe pagina sa de Facebook un anunt in care instiinta cititorii ca
in vederea infiintarii unei aliante, prin care cele doua formatiuni vor avea grupuri parlamentare comune in Parlament. "Discutii fructuoase in aceasta dimineata cu liderul Pro Romania, Victor Ponta : am hotarat o viitoare colaborare sub forma unei Aliante politice!
Victor Ponta a contrazis oarecum afirmatia lui Tariceanu conform careia a batut palma cu PRO Romania in vederea unei aliante, spunand ca, de fapt, ALDE si PRO Romania sunt in discutii. Ulterior, Tariceanu si-a nuantat postarea. Tariceanu a inlocuit expresia "am hotarat o viitoare colaborare” cu sintagma "am discutat o viitoare colaborare”.
Cert este ca lucrurile sunt destul de serioare, in conditiile in care afirmatia lui Tariceanu i-a starnit ingrijorarea Vioricai Dancila, care s-a intalnit de urgenta cu acesta la Palatul Victoria.
Pana se vor clarifica lucrurile si vom vedea in ce barca se urca ALDE, dar si PRO Romania, ca sa se puna cat mai bine la adapost pana la alegerile locale si parlamentare, cel putin, Traian Basescu a avut o prima reactie la auzul informatiei ca Tariceanu pregateste o alianta cu Ponta.
Ar lua nastere un mini-USL, din aceasta alianta, subliniaza fostul presedinte al tarii.
"Incurcate sunt caile Domnului. De fapt discutam de ramasite sau resturi din PSD si PNL, care daca luam de bun comunicatul domnului Tariceanu formeaza mini-USL-ul. Partidele astea sunt formate din scursuri din celelalte partide, din resturi, din ramasite", a spus Basescu.
Traian Basescu nu crede in forta pe care ar dobandi-o PRO Romania si ALDE cumulate, despre care, procentual, se crede ca ar deveni "a treia forta din Parlament".
"Nu vor fi deloc a treia forta politica, cred ca aceasta colaborare ii va ingropa si pe unii si pe altii pentru ca domnul Tariceanu este specialist in ingropaciuni. Nu cred ca Ponta a facut o buna afacere, dar nici Tariceanu nu a facut o afacere buna pentru ca Ponta nu mai este escroc.
Basescu: "Nimeni nu vrea sa guverneze acum, in locul PSD"
Intrebat fiind de jurnalisti daca PSD trebuie sa ramana la Guvernare, Basescu a spus ca, desi este un adversar al PSD, acesta va ramane la guvernare pentru ca nimeni nu vrea sa preia aceasta sarcina acum.
"Va spun cu toata sinceritatea, fiind un adversat convins al PSD, ca va ramane cu sau fara sintagma "ar trebui", pentru ca nimeni nu vrea sa guverneze in locul lor”.
Intr-adevar, preluarea unei guvernari in acest moment, ar distruge orice sansa a partidului respectiv de a mai castiga urmatorul tur de alegeri, pentru ca vorbim doar de un an de zile pe care o formatiune politica, sau mai multe, ar avea la dispozitie pentru a redresa economia in deriva a Romaniei si a pune la punct traiectoriile deviante pe care PSD si ALDE au dus Romania in domeniul justitiei.
Practic, intr-un an de zile, cu toate bunele intentii, orice partid ar alcatui un nou Guvern, nu ar reusi sa faca nimic nu doar din cauza timpului scurt, dar si din cauza majoritatii PSD-ALDE din Parlament, care poate pune zid in fata oricaror modificari legislative propuse de Executiv.
Pentru ca un partid sau altul sa poata schimba ceva real in Romania si sa aiba puterea reala de a o face, trebuie sa aiba atat majoritate parlamentara si sa alcatuiasca si Guvernul, altfel, vom asista doar la lupte si contre politice de la Puterea legislativa la Puterea executiva.
Pe de alta parte, e destul de sensibila ideea de a avea aceeasi formatiune politica in ambele structuri, fiindca vorbim aproape despre o "putere aproape totalitara". Aceasta putere aproape totalitara devine foarte periculoasa doar in momentul in care la alegeri ies castigatoare partide sau oameni corupti, incompetenti si care isi urmaresc propriile interese si carora Opozitia nu prea are ce sa le faca, fiind in inferioritate.