Avocatul poporului a fost demis din functie. Orban: Motivele tin de incalcarea Constitutiei si a legilor tarii
renate weberavocatul poporului
Actualizare. Renate Weber nu mai este avocatul poporului. Plenul Parlamentului a decis luni sa o revoce din functia de Avocat al Poporului pe Renate Weber. Decizia vine la doar o zi dupa ce Parlamentul a respins raportul de activitate al institutiei pe ultimii trei ani.
"Plenul Parlamentului a hotarat revocarea din functia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care tin de incalcarea Constitutiei si a legilor tarii. Este o decizie care a fost luata in conformitate cu procedurile constitutionale si legale, care are o fundamentare si are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizeaza clar incalcarile Constitutiei si legislatiei, care au stat la baza revocarii. Cu siguranta, saptamana viitoare, va incepe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedura care este prevazuta in Constitutie, in lege, in regulamentele comune", a declarat Ludovic Orban.
Stirea initiala:
Demiterea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului se afla pe ordinea de zi a Parlamentului. Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat raportul plenului reunit al Parlamentului de revocare din functie.
In urma cu o zi, Parlamentul a respins raportul de activitate al institutiei pe ultimii trei ani. De asemenea, au fost respinse si rapoartele CNA. Ca urmare a respingerii raportului de activitate al CNA pe 2020, membrii Consiliului vor trebui demisi. Totusi, nu acelasi lucru se intampla si in cazul institutiei Avocatului Poporului. Potrivit legii, respingerea rapoartelor de activitate nu atrage dupa sine si demiterea celui care ocupa functia de avocat al poporului.
Exact pe acest lucru mizeaza si Weber, care s-a aparat si a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca respingerea rapoartelor de activitate reprezinta un abuz. De asemenea, potrivit avocatului poporului, respingerea rapoartelor ar incalca dispozitiile constitutionale si legale.
Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, avocatul poporului ar fi incalcat Constitutia si legile tarii.
"Comisiile juridice se vor intruni dupa sedinta Birourilor permanente reunite, pentru a elabora raportul pe solicitarea formulata de grupurile parlamentare PNL, USR-PLUS si UDMR, si vor pregati pana la ora de incepere a plenului raportul si proiectul de hotarare de revocare", a afirmat Ludovic Orban, miercuri, la Parlament.
Ce ii reproseaza guvernantii avocatului poporului
USR-PLUS, PNR si UDRM au o serie de nemultumiri la adresa Renatei Weber. Printre acestea, guvernantii amintesc faptul ca avocatul poporului a incalcat grav Constitutia prin actiuni sau inactiuni care au afectat buna functionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitima creata asupra personalului medical prin declansarea Mecanismului national de prevenire a torturii in privinta spitalelor care trateaza bolnavi COVID-19.
Citeste si: Organizarea Untold umfla chiriile in Cluj-Napoca. Inchirierea unui apartament poate costa chiar si 6.000 de lei
Noul avocat al poporului ar putea veni de la UDMR
Surse din cadrul Coalitiei de guvernare spun ca UDMR ar putea propune noul nume pentru a ocupa functia de Avocat al Poporului, dar acesta nu coincide cu ceea ce si-ar dori PNL. Sursele au declarat pentru
HotNews.ro ca UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babes-Bolyai, iar liberalii il sustin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.