AUR vrea sa il suspende din functie pe presedintele Iohannis
george simionaursuspendarea presedinteluiconstitutia romaniei
George Simion, liderul Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), formatiune proaspat intrata in Parlament, a anuntat ca are de gand sa demareze procedurile pentru a-l suspenda din functie de presedintele Klaus Iohannis. Simion spune ca, daca PSD nu va face acest lucru, atunci, o vor face cei din AUR.
Concret, Simion il acuza pe presedinte ca a incalcat Constitutia, implicandu-se in campania electorala, desi el ar fi trebui sa aiba un rol de mediator.
''Ma uit asa catre PSD si nu inteleg, o sa mai stau o saptamana-doua sa inteleg, de ce nu initiaza suspendarea presedintelui. Daca nu initiaza PSD-ul, o vom initia noi. Un presedinte trebuie sa fie un mediator, nu trebuie sa fie un competitor electoral. Daca am fi fost prima sau a doua forta politica in Romania, cu siguranta am fi cerut suspendarea acestui presedinte care nu este iubit de poporul roman, dupa cum s-a vazut la vot. Poporul roman i-a acordat presedintelui Iohannis 25%”, a declarat liderul AUR, George Simion, la Antena 3.
Citeste si:
Klaus Iohannis, prima reactie dupa publicarea rezultatelor la alegeri: Se cristalizeaza o coalitie de centru-dreapta
Procedura de suspendare a presedintelui. Ce spune Constitutia
Conform Constitutiei Romaniei, procedura de suspendare din functie a presedintelui este prevazuta la Art. 95. Potrivit acestuia, presedintele poate fi suspendat '' in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei''.
Propunerea pentru suspendarea presedintelui trebuie sa fie initiata de minimum o treime din totalul parlamentarilor, iar suspendarea se face prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor reuniti in sedinta comuna, dupa consultarea Curtii Constitutionale.
Presedintele poate oferi parlamentarilor explicatii cu privire la acuzatiile care i se aduc.
In cazul in care propunerea de suspendare trece de votul majoritatii parlamentare, presedintia va fi preluata cu mandat interimar de al doilea om in stat, presedintele Senatului. Totodata, se va organiza, in maximum 30 de zile, un Referendum pentru demiterea presedintelui. Ca Referendumul sa fie validat, are nevoie de prezenta a cel putin 30% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale. In cazul in care prezenta e mai mica, Referendumul nu se ia in calcul, presedintele ramanand in functie.